2015. február 14., szombat

Whiplash



Színes, feliratos, amerikai dráma, 107 perc, 2014
Rendező: Damien Chazelle
Főszereplők: Miles Teller, J.K. Simmons, Melissa Benoist, Austin Stowell, Paul Reiser, Mate Lang, Damon Gupton

Andrew New Yorkban a Shaffer Konzervatórium diákja. Dobolni tanul, azért itt, mert ez a legjobb hely. Itt a legjobb az oktatás, itt a legnagyobb a karrier lehetősége. Egy napon Fletcher a leghíresebb jazz tanár beválogatja az iskolát versenyeken képviselő jazz zenekarba. Ez a leghatalmasabb lehetőség, amit egy zenész diák kaphat, de a megfelelésért meg is kell fizetni a leghatalmasabb árat. Fletcher tanár rendíthetetlenül hisz módszerében, ami azonban a diákoknál inkább rettegést, mint sikereket okoz. Andrew jó akar lenni, és ezért mindent fel is áldoz… De vajon hol a határ?

Damien Chazelle filmjének fő erőssége számomra, hogy nem ad válaszokat. Hihetetlen erővel mutat be egy helyzetet, aztán gyomorba vágó erővel tesz fel kérdéseket, de nem ad válaszokat. A döntést, az értékelést a nézőkre bízza. Ennél többet nem lehet várni egy filmtől, ebben egészen biztos vagyok.

Remek párbeszédek, elképesztő jelenetek. Fokozatosan erősödő feszültség, rettegés és elképesztő érzelmek – remekül összerakott film, figyelemre méltó színészi munkával.

Nagyjából két szereplőről szól az egész film, a többiek csak statiszták. Nagyon jó statiszták, de igazán nem jut nekik sok figyelem… Miles Teller generációjának kétségkívül tehetséges alakja, eddig szinte mindig negatív figurákat alakított. Most ő a főhős, és nagyon jól bírja a gyűrődést. Az igazi szupersztár azonban J.K. Simmons. A tanár alakításáért már megkapta a Bafta és a Golden Globe díjakat, és jelölve van a legjobb férfi mellékszereplő Oscar díjára is. Méltán. Hihetetlenül erős a játéka, eszeveszett, mindent elsöprő. A kocsma jelenetben azonban elmeséli, mik a mozgató rugói, és a néző, aki addig csak őrültnek tartotta, hirtelen elkezd gondolkodni… Lehet, hogy mégis neki van igaza…?

És itt jönnek a nagy kérdések. Egy tanár (edző, vezető) meddig mehet el a cél érdekében? Mit lehet és mit érdemes feláldozni a célokért, a sikerekért…? De nem kapunk válaszokat, ezeket nekünk kell kifundálni… A film befejezése pedig rendkívül egyedi… Megint csak rajtunk múlik, hogy hogyan értelmezzük… Nyert valaki? Vagy megszületett a hőn áhított siker…? Döbbenet vagy eufória…?

Azt gondolom, ezt a filmet látni kéne minden tanárnak, tanítónak, edzőnek, vezetőnek, trénernek, főnöknek és minden olyan embernek, aki a munkája során emberekkel találkozik… És nagyon… nagyon át kéne gondolni a látottakat!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 10 pont – Csoda!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése