2011. december 4., vasárnap

Rumnapló


(The Rum Diary)
Színes, feliratos, amerikai kalandfilm, 120 perc, 2011
Rendező: Bruce Robinson
Főszereplők: Johnny Depp, Amber Heard, Aaron Eckhart, Giovanni Ribisi, Richard Jenkins, Amaury Nolasco, Michael Rispoli, Marshall Bell

Paul Kemp újságíró – vagyis az volt valamikor, csak alul maradt az alkohollal szemben vívott csatáiban. Elmenekül New Yorkból és állást vállal egy névtelen Puerto Ricoi újságnál. Csakhogy ezen a szigeten a rum olcsóbb a víznél, így Kemp hamarosan totálisan elmerül a helyiek rumgőzös világában… Egyetlen dolog húzhatná ki onnan, szerelme egy gyönyörű nő, aki azonban Sanderson a helyi sötét vállalkozó kedvese. A helyzet bonyolódik, mikor Sanderson megbízza Kempet, hogy segítsen tisztára mosni legújabb sötét üzelmeit… Innentől a vég elkerülhetetlen…

Bruce Robinson remek munkát végzett. Olyan világba vitt el minket, melyet mi errefelé csak képről ismerhetünk. De hála Robinsonnak, most két órát úgy élünk át, mintha magunk is ott élnénk… Remek a fényképezés és a helyi zenék válogatása is. Egészen elképesztő ez a tarka, sürgő-forgó, érzelmektől heves világ, melyben mindent ural a pénz és az alkohol… Csak a stílustanulmány miatt is érdemes megnézni ezt a filmet!

Johnny Depp remek. Ezúttal végre idióta sminkek nélkül, így fantasztikus tehetsége most végre tisztán látszik! Amber Heard valóban gyönyörű, ezen túl sokat nem mutat, de tőle ez is épp elég. Remekel viszont Ribisi és Rispoli, a két alkoholista újságíró karakteréért igazán Oscart érdemelnének. Aaron Eckhart pedig hideg és taszító, ahogy ezt egy negatív hőstől el is várjuk…

Kaotikus világ, furcsa szabályok, elképesztő kultúra, jó sztori és remek színészek. Ezt a filmet minden ínyencnek látnia kell!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Testcsere


(The Change Up)
Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 112 perc, 2011
Rendező: David Dobkin
Főszereplők: Ryan Reynolds, Jason Bateman, Leslie Mann, Olivia Wilde, Mircea Monroe, Alan Arkin, Ed Ackerman, Michael Beasley

Mitch és Dave barátok – sok éve már az iskolai kalandok óta. Annak ellenére, hogy mára már nagyon különböző életet élnek. Dave sikeres ügyvéd, rengeteget dolgozik és boldog családapa. Mitch viszont egy lehetetlen alak, színészkedik, hajtja a csajokat és teljesen megbízhatatlan. Az ötlet nem új: mikor a barátok egymás életét dicsérik, teljesül a kívánságuk: másnap reggel a másik bőrében ébrednek. Indul hát a kaland, hiszen mindkettejüknek számos feladata van: nincs más választás, a helyetteseknek kell helyt állni a másik életében. Sorra jönnek a kalandok, a kihívások, a vicces és elgondolkodtató helyzetek, míg végül mindenki megtanulja kissé tisztelni a másik életét és annak kihívásait.

David Dobkinnak nem volt túl sok új ötlete, hiszen ilyen sztorit már láttunk korábban, mindenesetre egy megbízhatóan működő, tényleg remek kis vígjátékot hozott össze. Amerikai film lévén persze van némi altesti humor, de a film erőssége, hogy sikerül néhol egészen jó poénokat letenni az asztalra, és még a gondolkodni való részek sem túl érzelgősek. Jó a fényképezés, kellemes a zene, és a gyerekek bőven elég alapot adnak egy rakás vicces sztorihoz.

A színészek ezúttal határozottan jók. Ryan Reynolds már mindent eljátszott, de ez a kissé lökött hobós figura megy neki a legjobban. Valahogy sikerült Jason Batemen túlzásra hajlamos karakterét is visszavenni, ezúttal sokkal elviselhetőbb, mint korábbi filmjeiben. Leslie Mann a kissé megfáradt középkorú anya szerepében nagyon jó. Még nagyon szép, de az idő már kezd múlni felette. Remek ellentéte a House féle 13-ként ismert Olivia Wild, aki észvesztően gyönyörű és csábító, gyakorlatilag egyre több filmben hozza ezt a szerepet.

Összességében azt gondolom, hogy az idei vígjáték áradatban nem ez lesz a legemlékezetesebb, de egyszer mindenképp érdemes megnézni!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 7 pont – Nagyon jó