2011. július 28., csütörtök

Pata Negra Buda

Cím: H-1023. Budapest, Frankel Leó út 55.

Asztalfoglalás: (+36) 1 438-3227
Látogatás: 2011.07.28.
Honlap: www.patanegra.hu

1. Külcsín: A Frankel Leó úton, egy régi emeletes ház aljában található a spanyol ízek háza. A környezet régies, a parkolás sem egyszerű, de a belső tartalom feledteti a külső bosszúságokat. Teli hassal pedig még mindig kellemesen lehet sétálni a Duna parton.

2. Belbecs: Izgalmas a dekoráció. Helyenként megmaradt a csupasz téglafal, a téglák közül kicsurranó malterral – vagyis ezt hiteti el velünk az ügyes dekoratőr. A falakon pedig spanyol ereklyék láthatók, eredeti bikaviadalok plakátjai, és egyéb dísztárgyak. Dominál a fekete és a rózsaszín, mégis nagyon hangulatos a hely!

3. Étkek: Spanyol szokás szerint az étlapon tapasok sorakoznak. Ezek kicsi adag ételek, szinte csak étel minták, ahhoz azonban pontosan elegendőek a falatok, hogy megízlelhessük a különleges ízeket. Így aztán nem kell egyetlen ételt kiválasztani, Péter barátommal volt szerencsénk több mint tíz fogást végig kóstolni. Nem is bántuk meg… Kiemelést érdemel szinte minden. Különösen finom volt a válogatott sajt tál, melyen többféle érlelésű sajtokat ízlelhettünk meg, melyek elképesztően lágyak és finomak voltak. Különösen ízes volt a tüzes chorizó kolbász, egészen különös ízű a 20 éven át érlelt serrano sonka, de még a sonkás krokett ízvilága is rendkívüli volt. Remek ötlet, hogy ilyen sok fogást kipróbálhattunk, de az étlapon még így is maradt néhány látogatásra való tartalék… Említést érdemel a halak és tengeri állatok igen széles választéka. Bár engem ez nem hoz lázba, de a hal kedvelők számára paradicsomi lakomát ajánl az étterem!

4. Italok: Spanyol borok és sherryk képezik a különlegességet. Meg persze a szokásos ital választék, üdítőkkel, borokkal és sörökkel. Nagyon finom volt a házi limonádé, de az igazán kitűnő meglepetés a testes száraz spanyol bor volt, melynek fanyar íze remekül illett az ételekhez.

5. Szerviz: Először találkoztunk a spanyol konyhával így jobbnak láttuk segítséget kérni. Andrea egy nagyon kedves és mosolygós ifjú hölgy volt, aki látva lelkesedésünket folyamatosan javasolta, hogy mit kóstoljunk meg. Neki köszönhetjük, hogy 12 különböző ízt próbáltunk ki, melyek azonban remek egységet alkottak. Andrea profi volt, tanácsaira érdemes volt hallgatni – pont ezt várjuk egy jól képzett és nagyon kedves felszolgáló hölgytől. Ja, és a mosolya is nagyon helyes…

6. Árak: Felső-közép kategóriás hely, olcsónak nem mondható, de az ételek minősége, a különleges ízvilág mindenképp megérte a kiadást!

7. Értékelés: Remek hely, biztos, hogy ide még sokszor eljövünk. Persze érdemes előre foglalni, hiszen csütörtök este épp csak volt egy szabad asztal, mikor megérkeztünk. Ínyeneknek, a különleges telt ízek kedvelőinek nagyon ajánlom!
Értékelés: 1 (Borzalom) - 10 (Mennyei!) skálán: 9 pont - Csodálatos

2011. július 24., vasárnap

A gondozoo

(Zookeper)

Színes, magyarul beszélő, amerikai családi vígjáték, 100 perc, 2011
Rendező: Frank Coraci
Főszereplők: Kevin James, Rosario Dawson, Leslie Bibb, Donnie Wahlberg, Ken Jeong, Joe Rogan, Nat Faxon, Steffiana De La Cruz

Griffin gondozó egy állatkertben. Élete tragédiája, hogy nagy szerelme öt éve nemet mondott házassági ajánlatára. Azóta is az egykori kapcsolat bűvöletében él, és erről mesél kedvenc állatainak munkája közben. Öccse esküvője kapcsán azonban az egykori lány újra feltűnik, alaposan felkavarva az állóvizet. Griffin szeretné visszakapni, pedig a lány ex-barátja is a képben van. Mindeközben ott van Kate a sasok szakértője, aki láthatóan kedveli a fiút. Aki azonban se lát, se hall, még arra is képes, hogy mindent feladjon egykori kedvese kedvéért, hogy visszaszerezhesse a lány kegyeit… Eljön aztán az a nap, mikor a kert állatai már nem tudják tovább nézni Griffin szerencsétlenkedését, és saját kézbe veszik a fiú sorsát… Ekkor persze elszabadul a pokol…

Frank Coraci rendező a vígjáték nagy részét az állatokra építi, ami be is jön. Remekül megírt dialógusok, nagyon viccesen forgatott jelenetek sorakoznak a történetben, gyakorlatilag végig lehet nevetni az egész filmet. A beszélő állatok sztorija nem új, de ezúttal sikerült kellően viccesre venni a figurát, így az eredmény valóban szórakoztató.


A fényképezés nagyon ügyes, a trükkök remekül sikerültek és a zene is nagyon jó. A színészek pedig lubickolnak a szerepekben. Kevin James néhol picit túljátssza a szerepet, de mégis jóval távolságtartóbb, mint Jim Carrey lenne, így aztán még teljesen benne van a nézhető kategóriában… Rosario Dawson csodaszép, mint mindig, az ő mosolyáért már eleve érdemes lenne beülni a moziba. Mondjuk Leslie Bibb tehetsége számomra erősen kérdéses, de bizonyára sokan kedvelik őt – nekem túlzottan egysíkú a játéka. Viszont nagyon jók az epizodisták, öröm újra látni Méregfogat, aki megont úgy tud idióta lenni, hogy egy újabb arcát mutatja meg nekünk, igazán tehetséges színész… Az állatok pedig remekelnek, szinte észre sem venni, hogy mikor élő a kép és mikor látunk trükköt…


Összességében egy nagyon kedves családi vígjáték sok-sok vicces állattal (és az ő szokásaikkal), közben pedig egy romantikus mese az igazán fontos dolgok megtalálásáról… Remek családi program szombat délutánra!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek