2012. március 16., péntek

Gyász

(Mourning)
Színes, feliratos, iráni filmdráma, 85 perc, 2011
Rendező: Morteza Farsbaf
Főszereplők: Amir Hossein Maleki, Kiomars Giti, Sharareh Pasha, Sahar Dolatshahi, Peyman Moadi, Adel Yaraghi

A film egy sötét lakásban indul, ahol a szülők veszekednek. Nem tudjuk, hogy min vagy miért. Aztán egy autó elindul a sötétben, és a szülők eltűnnek. Egyedül Arshia marad ott, a tíz éves forma gyermek. Másnap reggel nagybátyja és nagynénje beülteti egy autóba, hogy hazavigyék Teheránba. Út közben derül ki, hogy a szülők szörnyethaltak egy autóbalesetben. A két rokon siket, és a film története az utazásuk Teherán felé. Út közben a két siket felnőtt végig beszél – azaz jelel egymással. Nem tudják mi történhetett, nem akarják megosztani a gyermekkel a szörnyű hírt, aztán előkerül az égető kérdés: mi legyen a gyerekkel. Felbukkannak a múlt csontvázai: nekik miért is nem lett gyermekük, alkalmasak-e szülőknek… Közben a hátsó ülésen csendben kuporgó gyermek pedig szájról olvas – a film nagy drámája, hogy mindent ért…

Morteza Farsbaf rendező erénye, hogy az iráni filmet bevitte a világ mozi termeibe. Számomra azonban csalódás volt az egész: ez a történet nem iráni, gyakorlatilag bárhol játszódhatna a világon. Nem Irán kultúráját ismerjük meg, hanem a siket emberek világába pillanthatunk be.

A sztori lassú, döcögős. Mindent a két beszélgető elmondásából ismerünk meg. Zene szinte nincs, vannak viszont iszonytatóan hosszú jelenetek, amikor az autó megy – más nem történik.

Nagyon vegyes érzelmeim vannak ezzel a filmmel kapcsolatban. Egy részről érdekes és fájó, más részről viszont ennél sokkal többet vártam volna egy Oscart nyerő alkotástól…
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 6 pont - Kellemes

2012. március 11., vasárnap

Krízispont

(Margin Call)
Színes, feliratos, amerikai thriller, 107 perc, 2011
Rendező: J.C. Chandor
Főszereplők: Zachary Quinto, Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons, Simon Baker, Stanley Tucci, Demi Moore, Penn Badgley, Mary McDonnell

Itt kezdődött minden. Napjaink gazdasági válságának egyik első jele volt a Lehmann Brothers cég összeomlása. A film gyakorlatilag ennek a történetnek állít emléket. Zseniális, hátborzongató és mindez csupán egyetlen éjszaka története.

A Banknál leépítés van. Azonnali hatállyal mondanak fel harminc éve igát húzó vezetőknek – többek között az elemzők vezetőjének. Aki távozása előtt egy fiatal elemző kezébe nyom egy bizalmas pendrive-ot, amin az utóbbi napokban dolgozott. Peter végignézi az adatokat, és befejezi a munkát – melynek eredménye több mint döbbenetes. Az éjszaka közepén riasztja főnökét, hogy megossza vele, amit talált. A reakció érdekes: ne zavarj össze a grafikonokkal, mondd úgy, hogy értsem is… A vizsgálat eredménye elképesztő: a bank működésének alapjait jelentő egyenletek hibásak. Ijesztő válság van, hiszen ha ez kiderül, a tartozások meghaladják a cég értékét. Ez pedig csupán a legjobb lehetőség… Ahogy múlik az idő, egyre magasabb szintű vezetők kapcsolódnak be a megoldásba, és hajnalra már a legmagasabb szintű vezetők is jelen vannak.

Dermesztő látvány az, ahogyan tudatosan a rombolást választják. Minden mindegy, csak mi éljük túl a dolgot – szól a vállalati filozófia. Az utolsó reggelen pedig félelmetesen csengenek a bróker vezető szavai: ha ma jól dolgozunk, azzal tudatosan tesszük tönkre az eddigi sok éves munkánkat… Félelmetes az a jéghideg viselkedés, ahogy a vezetők felelőst kreálnak, ahogy beáldoznak valakit, aki persze gondolkodhat, de nincs más választás, mint vállalni a rá osztott szerepet. Ki mit tudott eddig, ki mit jelzett előre, ki felel a dolgokért – ez ma már senkit nem érdekel. Cél a túlélés, az eszközök nem számítanak. A sikeresen dolgozó brókerek is még aznap megkapják felmondásukat, hiszen a szálakat el kell varrni.

Ez a film igen tényszerű. Nem biztos, hogy megértjük belőle a mai válság alapjait, de bepillanthatunk a pénzügyi világ kulisszái mögé, ahol csak nagyon rideg, nagyon idegen világot találunk, amelyben a ember semmit sem számít. A fent és lent pedig csak pillanatnyi állapotok, hiszen bárki felemelkedhet vagy elbukhat egy pillanat alatt…

J.C. Chandor borzasztó erős filmet alkotott. Sok ilyenre volna még szükség, hogy jobban megismerhessük a világot, melyben élünk. Remek a zene és a fényképezés is.

A remek történet zseniális átadásának záloga pedig a hihetetlen színészgárda. Itt és most senkit sem lehet kiemelni: rengeteg nagy színész játszik a történetben és mindenki egyenletesen magas szinten hozza a figuráját. Épp ettől félelmetes az egész… Spacey, Bettany, Irons, Tucci – csupa zseniális nagyvad, akik nem tudnak hibázni. Szintén remek Demi Moore, aki ezúttal semmi extrát nem mutat, csupán remekül hozza a figuráját. Quinto pedig kellően ijedt – ilyen színész óriások között ez nem is csoda.
 
Ez a film nem szórakoztató. Inkább dermesztő. De az alapvető pénzügyi műveltség részeként bátran mondom, hogy mindenkinek kötelezővé tenném a megtekintését! Búcsúzóul pedig álljon itt a bank elnök siker filozófiája: 1. Légy gyorsabb. 2. Légy jobb. 3. Csalj...
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

John Carter

Színes, magyarul beszélő, amerikai fantasztikus akciófilm, 132 perc, 2012
Rendező: Andrew Stanton
Főszereplők: Taylor Kitsch, Willem Dafoe, Lynn Collins, Mark Strong, Bryan Cranston, Dominic West, Ciarán Hinds, James Purefoy, Daryl Sabara, Polly Walker, Thomas Haden Church, Samantha Morton

John Carter milliomos, különc utazó – hirtelen halálakor meglátogatja unokaöccse, aki megkapja az elhunyt naplóját, ebből ismerjük meg Carter történetét. Egy kaland során teljesen véletlenül rábukkan egy idő kapura, melyen keresztül a Marson találja magát. Itt aztán megismerkedik a helyi őslakók konfliktusaival: előbb a Tarkok törzsével, majd az egymást gyilkoló népekkel. Véletlenül részesem lesz a harcoknak, és szerelembe esik Dejah Toris hercegnővel, akivel együtt szállnak szembe a gonosz árulókkal.

A történet nem rossz, túl sok újdonság nincs benne, a szokásos jók vs rosszak harc, fűszerezve némi szerelemmel és árulással, azonban a film végén épp elég nyitott kérdés marad ahhoz, hogy várhassuk a folytatást…

Andres Stanton rendező remek munkát végez. Először is ki kell emelni a hihetetlen látvány világot és a remek fényképezést. Egyszerűen elképesztő, hogy már tényleg nem látjuk a határt valóság és trükkök között… Stanton erénye, hogy remek kis pörgős filmet csinál, ami azonban nem félelmetes, bár jócskán akadnak furcsa lények. És az állandó harcok ellenére mégsem véres a film, így igazi családi mozi, gyermekeket nyugodtan el lehet rá vinni. Annál is inkább, mert épp elég humor van benne az ő számukra is. (A legjobb figura tagadhatatlanul a hat lábú kutya…)

Taylor Kitsck számomra új arc. Kellően kisportolt felsőteste bizton lenyűgözi majd a lányokat, míg Lynn Collins tagadhatatlan szépsége határozottan kellemes perceket szerez majd a fiúknak. A többi színész is nagyon jó, de legtöbbjük szinte a felismerhetetlenségig el van sminkelve, így csak azt tudom mondani: az egész sztori kellően szórakoztató és izgalmas.
 
Igazi családi mozi, kellemes kikapcsolódás. Érdemes megnézni – és készüljünk fel a lélegzetelállító látványra. A film betétdala pedig külön dicséretet érdemel.
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Védhetetlen

(Safe House)
Színes, feliratos, amerikai-dél-afrikai akciófilm, 120 perc, 2012
Rendező: Daniel Espinosa
Főszereplők: Ryan Reynolds, Denzel Washington, Vera Farmiga, Sebastian Roché, Brendan Gleeson, Robert Patrick, Sam Shepard, Nora Arnezeder, Rubén Blades, Liam Cunningham, Fares Fares

Matt Weston CIA ügynök. Komoly feladata, hogy egy éve őriz egy védett házat Dél-Afrikában. Egyetlen ellensége az unalom. Egy napon aztán megtelik élettel a ház: ügynökök egy csoportja ide szállítja a hírhedt ex-ügynököt Tobin Frostot. Elkezdődik a vallatás, valamit nagyon akarnak az ex zsarutól. Csakhogy hirtelen fegyveresek egy csoportja tör a védett objektumra, és az ügynökök sorban hullanak el. Matt az egyetlen, aki meg tud szökni, magával hurcolva a foglyot. Ekkor kezdődik az eszement hajsza: üldözi őket a CIA, akik árulónak hiszik Mattet, üldözi őket a rejtélyes fegyveresek hada és igazából már senkiről sem lehet tudni, hogy ki mit és miért tesz…

Daniel Espinoza egy igen kemény, ám remekül pörgős akció filmet rakott össze. Kicsit játszanak a remek színészek, aztán folyik a vérontás – no igen, kiskorúaknak nem ajánlott a megtekintése!

Dögös a zene, kissé kaotikus a fényképezés, de minden nem tompítja a vásznon tomboló erőszakot. No igen, egy ilyen világban élünk.

Ryan Reynolds az utóbbi időkben bevállalt sok furcsa szerep után végre egy igazán kemény akció filmben mutatja meg tudását. Nem is lenne baj ezzel, csak hát előélete miatt nekem nem igazán hiteles a dolog… Denzel Washington azonban remek, mint mindig. Bár sokáig nem tudjuk eldönteni, hogy pozitív, vagy negatív hős, játéka mégis tökéletes. Úgy szintén igen jó Vera Farmiga és Brendan Gleeson, aki ezúttal cseppet sem vicces karakterben alakít remekül.

Összességében egy rendkívül kemény, nagyon pörgős, igazán remek akciófilmet játszunk, érdemes megnézni!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek