2013. április 17., szerda

A felfedezők köztünk vannakKözreműködők:

Szalay-Berzeviczy Attila
Dér Tamás
Jaksity György

Helyszín: Hemingway étterem (Bp., Kosztolányi Dezső tér 2.)
Dátum: 2013.04.17.

Explore the World
A The Explorer Society Alapítvány fotókiállítás sorozatot indít a A felfedezők köztünk vannakcímmel. A rangos sorozat első kiállítója Szalay-Berzeviczy Attila lesz, társkiállítói pedig Jaksity György és Dér Tamás.
A sorozat célja olyan ismert személyek alkotásainak bemutatása, akiket a közvélemény egész más oldalukról ismer, és munkájuk mellett szenvedélyes utazóként lelkesen hódolnak a világ felfedezésének, megismerésének és dokumentálásának.
Szalay-Berzeviczy Attila 2011-ben belevágott élete nagy kalandjába, hogy másfél év alatt bejárja a Föld legizgalmasabb és legzordabb helyeit.  Utazásai során többször útitársa volt két nagyon közeli barátja: Jaksity György, a Concorde Értékpapírt Zrt. elnöke és Dér Tamás, filmproducer, akik szintén mindenhová a fényképezőgépükkel együtt utaznak.

Szalay-Berzeviczy Attiláról:
Közgazdász, a Budapesti Értéktőzsde korábbi elnöke, jelenleg a Varsói Értéktőzsde valamint a bécsi Raiffeisen Bank International főtanácsadója. Egykori öttusázóként és vívóként a magyar sport és a hazai rendezésű olimpia ügyének elkötelezett támogatója, a Budapesti Olimpia Mozgalom kezdeményezője és vezetője, amely ma alapítvány formájában támogatja olimpikonjaink továbbtanulását.
Egyik jeles felmenője Szinyei Merse Pál nyomdokain haladva már korán elkezdett grafikával foglalkozni, majd az idő haladtával korszerűbb technikai eszközökre cserélte a ceruzát és közel 20 éve aktívan fotózik. Először kifejezetten sportfotókat készített és elkötelezett dokumentátora volt a magyar olimpiai sikereknek. Később a fotográfia más területein is sikerrel próbálta ki magát.Szalay-Berzeviczy Attila nagy formátumú közgazdász, közismert szereplője a hazai bankvilágnak. Ezen a délutánon azonban egy másik oldalát ismerhettük meg kissé: a magánembert, aki hivatása mellett hobbijának is él. Nem is kicsit volt furcsa nézni a megnyitót: az a nemzetközi szakember, aki több nyelven nyilatkozik a médiának, országok sorsait elemzi és kormányfőknek ad tanácsot – most itt áll, barátok és kollégák előtt és magáról mesél. Az utazásról, a hegyekről, arról, hogy miért indult a világnak, s hogy mit látott, mit akar megmutatni nekünk. Mindezt pedig kissé elcsukló hangon, mert közismert szerénysége nem szoktatta hozzá, hogy magáról beszéljen.

Csodálatosak a képek. Olyan tájakat, embereket, történéseket láthatunk, melyek számunkra csak történelem, esetleg egy hír valamelyik TV csatornán. Attila azon kevesek közé tartozik, akik nemcsak a szépet tudják megörökíteni kamerájukkal, de a képekkel igazi történelmet mesélnek el. Olyan élmény ez, melyet csak ritkán lehet átélni, csak akkor, amikor egy igazi világutazó veszi a fáradtságot, hogy ne csak átélje a csodát, de megossza azt másokkal is.

Szalay-Berzeviczy Attila remek fotós. Hibátlan technikával dolgozik. Ugyanakkor hatalmas mesélő. Aki nem szavakkal, de képekkel vezet el minket a Csodák birodalmába.

Köszönöm, hogy ott lehettem. Aki pedig teheti, nézze meg a kiállítást. Reméljük, a következőre nem kell tíz évet várni!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 5 (Emlékezetes!) skálán: 5 pont – Emlékezetes!

Feledés(Oblivion)
Színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi akciófilm, 125 perc, 2013
Rendező: Joseph Kosinski
Főszereplők: Tom Cruise, Morgan Freeman, Olga Kurilenko, Andrea Riseborough, Nikolaj Coster-Waldau, Melissa Leo, Zoe Bell

A Földet megtámadták. Az emberek bevetették az atomot, így a háborút megnyerték, de a bolygó elpusztult. Az emberek tömegeit már evakuálták, csak néhány erőmű dolgozik még, amelyek energiává alakítják a tengervizet az új kolónia számára. Jack és Viktória egy állomáson él, az erőműveket védő robotokat karbantartják. Szükség van erre, hiszen az itt maradt támadók hordái még a mai napig is meg-megtámadják az erőműveket… Már csak két hét van a szolgálatukból és ők is indulhatnak az új bolygóra. Egy napon robbanást látnak és Jack rohan a helyszínre, ahol kiderül: embereket szállító űrhajó zuhant le, és a védő droidok az embereket ölik… Aztán elsötétedik a világ, és Jack számára hamarosan kiderül: semmi sem az, aminek látszik…

Joseph Kosinski remek kis filmet csinált. A hideg valóság, a tiszta és steril környezet zseniális, valahogy mégsem érezzük, hogy ez lenn a boldogság. Aztán ahogy zajlik a történet, lassan meg is értjük a tudatalatti ellenérzés okát… Bármi többet elárulni a történetből poéngyilkosság lenne, legyen elég annyi, hogy ez az utóbbi évek egyik legjobb fantasy filmje.

Hihetetlen a látvány, zseniálisak a trükkök. Az úszómedencés jelenet például egészen elképesztő… Jó a zene is, és az egész képi világ nagyon el van találva.

De persze a színészek viszik a pálmát. Tom Cruise régen volt ilyen jó. Elhagyta az allűrjeit, remekül játssza a szerepét. Rég tetszett már ennyire, amit csinál! Andrea Riseborough méltó társa. Jéghideg szépsége minden női báj ellenére valahogy olyan idegen. Nagyon jó! Számomra a gyenge pont Olga Kurilenko. Sosem értetem, miért sztárolják, most sem tesz semmit, amit már nem tudna eljátszani. Így nekem Andrea hideg szépsége is sokkal jobban bejön… Morgan Freeman persze tökéletes, mint mindig. Nikolaj Coster-Waldau szerepeltetése pedig nyilván a Trónok harcában manapság megszerzett népszerűségnek köszönhető, de jó is a szerepében.
  
Nagyon érdekes, nagyon elgondolkodtató történet. Épp ahogy ezt egy sci-fi alkotástól elvárjuk. Míg nézzük, kellemes akciófilm. Mikor megértjük – nos, akkor jön az igazi döbbenet. Mire végig gondolnánk, már vége is. Így aztán maradnak a kínzó kérdések… Igazán ajánlom!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

G.I. Joe - Megtorlás(G.I.Joe: Retaliation)
Színes, magyarul beszélő, kanadai-amerikai sci-fi akciófilm, 110 perc, 2013
Rendező: Jon M. Chu
Főszereplők: Channing Tatum, Dwayne „The Rock” Johnson, Bruce Willis, Ray Stevenson, Adrianne Palicki, Walton Goggins, Arnold Vosloo, Elodie Yung, Ray Park

Az első részben megismert különleges egység folytatja harcát a Kobra ellen, de közben meg kell küzdeniük saját Kormányuk felől jövő veszéllyel is. Üldözések, lövöldözések, hangos szóváltások és filmtrükkök… Nagyjából ennyit lehet elmondani a filmről.

Jon M. Chu rendező folytatja a sikeres történetet, de hamar rájön, hogy az eredeti színész gárdában nincs elég élet és ezért a banda nagyobb részét élből ki is rúgta. A maradékot pedig felturbózta Bruce Willisssel és a Sziklával, az ő szerepeltetésük biztos sikert kódol.

Ennek ellenére azt kell mondanom, hogy az egész sztori folyam egy hatalmas összevisszaság. Annyi itt a különleges figura, hogy már képtelenség őket nyilvántartani. Ráadásul az sem egyértelmű, hogy ki a jó és ki a rossz, mert néhányan ingadoznak.

Ennek ellenére a film dögös, van benne egy csomó jó küzdelem, meg néhány jó poén, akinek ez elég, az nézze meg. A többiek válasszanak mást…
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 5 pont - Közepes