2013. április 17., szerda

Feledés



(Oblivion)
Színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi akciófilm, 125 perc, 2013
Rendező: Joseph Kosinski
Főszereplők: Tom Cruise, Morgan Freeman, Olga Kurilenko, Andrea Riseborough, Nikolaj Coster-Waldau, Melissa Leo, Zoe Bell

A Földet megtámadták. Az emberek bevetették az atomot, így a háborút megnyerték, de a bolygó elpusztult. Az emberek tömegeit már evakuálták, csak néhány erőmű dolgozik még, amelyek energiává alakítják a tengervizet az új kolónia számára. Jack és Viktória egy állomáson él, az erőműveket védő robotokat karbantartják. Szükség van erre, hiszen az itt maradt támadók hordái még a mai napig is meg-megtámadják az erőműveket… Már csak két hét van a szolgálatukból és ők is indulhatnak az új bolygóra. Egy napon robbanást látnak és Jack rohan a helyszínre, ahol kiderül: embereket szállító űrhajó zuhant le, és a védő droidok az embereket ölik… Aztán elsötétedik a világ, és Jack számára hamarosan kiderül: semmi sem az, aminek látszik…

Joseph Kosinski remek kis filmet csinált. A hideg valóság, a tiszta és steril környezet zseniális, valahogy mégsem érezzük, hogy ez lenn a boldogság. Aztán ahogy zajlik a történet, lassan meg is értjük a tudatalatti ellenérzés okát… Bármi többet elárulni a történetből poéngyilkosság lenne, legyen elég annyi, hogy ez az utóbbi évek egyik legjobb fantasy filmje.

Hihetetlen a látvány, zseniálisak a trükkök. Az úszómedencés jelenet például egészen elképesztő… Jó a zene is, és az egész képi világ nagyon el van találva.

De persze a színészek viszik a pálmát. Tom Cruise régen volt ilyen jó. Elhagyta az allűrjeit, remekül játssza a szerepét. Rég tetszett már ennyire, amit csinál! Andrea Riseborough méltó társa. Jéghideg szépsége minden női báj ellenére valahogy olyan idegen. Nagyon jó! Számomra a gyenge pont Olga Kurilenko. Sosem értetem, miért sztárolják, most sem tesz semmit, amit már nem tudna eljátszani. Így nekem Andrea hideg szépsége is sokkal jobban bejön… Morgan Freeman persze tökéletes, mint mindig. Nikolaj Coster-Waldau szerepeltetése pedig nyilván a Trónok harcában manapság megszerzett népszerűségnek köszönhető, de jó is a szerepében.
  
Nagyon érdekes, nagyon elgondolkodtató történet. Épp ahogy ezt egy sci-fi alkotástól elvárjuk. Míg nézzük, kellemes akciófilm. Mikor megértjük – nos, akkor jön az igazi döbbenet. Mire végig gondolnánk, már vége is. Így aztán maradnak a kínzó kérdések… Igazán ajánlom!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése