2014. február 26., szerda

Maisie tudja(What Maisie Knew)
Színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 99 perc, 2012
Rendező: David Siegel, Scott McGeehee
Főszereplők: Onata Aprile, Julianne Moore, Steve Coogan, Alexander Skarsgard, Joanna Vanderham, Sadie Rae

Maisie egy csöpp kislány. Édesanyja egykori rock sztár, ma már csak a futottak közt jegyzik, amit nehezen visel. Édesapja műkincsekkel foglalkozik, sokat van úton. A szülők állandóan egymást ölik, aminek végül válás a vége. A bíróság a kislányt az apának ítéli. Aki hirtelen feleségül veszi lánya korábbi dadusát, a nála jóval fiatalabb Margót. Az anya ezt nehezen viseli, így hirtelen hozzá megy egy nála sokkal fiatalabb fiúhoz… Teljes a káosz, miközben a kislány a két szülő közt ingázik. Csakhogy a dolgok nem változnak. Mindkét családban megromlik a kapcsolat. Az apa Londonba költözik, az anya turnéra indul. Maisie pedig ott marad a két fiatal ex nyakán, akiknek bár semmi közük hozzá, mégis gondját viselik, mert megszerették a gyermeket. A helyzet nehéz, elképesztően nehéz megszervezni a mindennapi életet, és a két fiatal lassan egymásra talál. Miközben Maisie ott van és mindennek a központja…

A két rendező olyan témához nyúlt, amit nehéz indulatok nélkül kezelni. Egyrészt dühöngünk, amint látjuk az eseményeket, lassan meggyűlöljük a szülőket mohóságuk én önzésük miatt, másképp teljesen megdöbben Margó és Lincoln, akik tényleg megszeretik ezt a cserfes kislányt. Annyira gáz az egész szituáció, hogy teljesen hihető… Nyilván ez csak egy mese, és a cél, hogy gondolatokat ébresszen… Nos, ezt bőven meg is teszi…

A sikerhez nagyban hozzájárul a remek színészek csapata. Onata Aprile tündéri kislány, remekül játszik, bájos és szerethető, egy szó nélkül viseli, amit az élet számára ad… Valóban ennivaló kislány! Julianne Moore zsenialitása egyetlen percre sem kérdés – bizonyíték, hogy ezúttal az anya szerepét hozza brutálisan jól. Ellenszenves, borzasztó… és mindezt tökéletesen hozza. Steve Coogan még rosszabb, de neki nincs sok szerepe. Marad a két fiatal: Alexander Skarsgard és Joanna Vanderham. Fiatalok, frissek, akik csak későn döbbennek rá, hogy kihasználják őket. Mindketten bájosak, tehetségesek, élvezet őket nézni. És nagyon drukkolunk nekik, hogy egymásra találhassanak.

Ez egy zseniális film. Részben azért, amit látunk, másrészt viszont azért, amit utána gondolunk majd róla…
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

2014. február 23., vasárnap

Műkincsvadászok(The Monuments Men)
Színes, magyarul beszélő, amerikai-német kalandfilm, 119 perc, 2013
Rendező: George Clooney
Főszereplők: George Clooney, Matt Damon, John Goodman, Bill Murray, Cate Blanchett, Diarmaid Murtagh, Jean Dujardin, Hugh Bonneville, Bob Balaban

A Világháború alatt mindenki a harcokra figyelt. De a színfalak mögött tudatos rablás is zajlott: a németek összegyűjtötték a világ minél több műkincsét. De nem volt elég a rablás: a Führer parancsba adta, hogy halála, vagy a birodalom bukása esetén mindent meg kell semmisíteni. Ezért szakértők egy kis csoportja, az Elnök engedélyével, a harctérre indul, hogy megpróbáljon minél több műtárgyat megóvni vagy visszaszerezni.

A történet valós, a háború legnagyobb mentőakciója. A műértők kalandjainak állít emléket ez a film. Volt, aki sikerrel járt, volt, aki az életét adta. De munkájuk hatalmas sikerrel járt. Helyenként vidám, helyenként kicsit melankolikus ez a film – George Clooney rendezőként is kiváló munkát végzett.

Háborús film, mely bepillantást enged a fronton harcolók magányába, az elvesztett társak után érzett fájdalomba, mindezt pedig úgy, hogy alig látni erőszakot, vagy durva jelenetet. Mégsem lett egy Kelly hősei típusú csupa poén röhej film. Egyszerűen jól vannak eltalálva a dolgok.

Persze sokat a számít a rendkívüli színész csapat. Clooney, Damon, Goodman, Murray, Dujardin és Balaban már önmagában is garancia a sikerre. Ezek a nem épp fiatal színészek mindent tudnak a szakmáról és most lubickolnak a szerepeikben. Öröm nézni az ilyen jutalomjátékot… Közben pedig Cate Blanchett is remek, figurája sokat segít megérteni a leigázott népek gondolkodását.

Kedves és szórakoztató film, mely méltó emléket állít néhány névtelen hősnek, akik fontosnak tartották a múlt emlékeinek megmentését. Ahogy Clooney mondja: „A háború után újra benépesülnek a kihalt városok. De a nép, akinek elpusztítják a múltját, a kultúráját, az nem talál magára…”
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont – Jó