2014. február 23., vasárnap

Műkincsvadászok



(The Monuments Men)
Színes, magyarul beszélő, amerikai-német kalandfilm, 119 perc, 2013
Rendező: George Clooney
Főszereplők: George Clooney, Matt Damon, John Goodman, Bill Murray, Cate Blanchett, Diarmaid Murtagh, Jean Dujardin, Hugh Bonneville, Bob Balaban

A Világháború alatt mindenki a harcokra figyelt. De a színfalak mögött tudatos rablás is zajlott: a németek összegyűjtötték a világ minél több műkincsét. De nem volt elég a rablás: a Führer parancsba adta, hogy halála, vagy a birodalom bukása esetén mindent meg kell semmisíteni. Ezért szakértők egy kis csoportja, az Elnök engedélyével, a harctérre indul, hogy megpróbáljon minél több műtárgyat megóvni vagy visszaszerezni.

A történet valós, a háború legnagyobb mentőakciója. A műértők kalandjainak állít emléket ez a film. Volt, aki sikerrel járt, volt, aki az életét adta. De munkájuk hatalmas sikerrel járt. Helyenként vidám, helyenként kicsit melankolikus ez a film – George Clooney rendezőként is kiváló munkát végzett.

Háborús film, mely bepillantást enged a fronton harcolók magányába, az elvesztett társak után érzett fájdalomba, mindezt pedig úgy, hogy alig látni erőszakot, vagy durva jelenetet. Mégsem lett egy Kelly hősei típusú csupa poén röhej film. Egyszerűen jól vannak eltalálva a dolgok.

Persze sokat a számít a rendkívüli színész csapat. Clooney, Damon, Goodman, Murray, Dujardin és Balaban már önmagában is garancia a sikerre. Ezek a nem épp fiatal színészek mindent tudnak a szakmáról és most lubickolnak a szerepeikben. Öröm nézni az ilyen jutalomjátékot… Közben pedig Cate Blanchett is remek, figurája sokat segít megérteni a leigázott népek gondolkodását.

Kedves és szórakoztató film, mely méltó emléket állít néhány névtelen hősnek, akik fontosnak tartották a múlt emlékeinek megmentését. Ahogy Clooney mondja: „A háború után újra benépesülnek a kihalt városok. De a nép, akinek elpusztítják a múltját, a kultúráját, az nem talál magára…”
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont – Jó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése