2011. április 23., szombat

Forráskód


(Source Code)
Színes, feliratos, amerikai-francia akcióthriller, 93 perc, 2011
Rendező: Duncan Jones
Főszereplők: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga, Jeffrey Wright, Russel Peters, Joe Cobden, Michael Arden

Colter Stevens százados egy vonaton tér magához. Nem ismeri a csodaszép nőt, aki beszél hozzá, nem tudja, hogy kerül oda, nem tudja, mit is keres ott. Tükörbe néz, de nem ismeri az arcot. Pánikolni kezd, de nincs idő, mert egy hatalmas robbanás rázza meg a vonatot… Ezután egy kabinban találja meg, ahol egy egyenruhás nő faggatja: sikerült-e megtalálni a merénylőt és a bombát… Mivel a válasz nem, visszaküldik… és megint a vonaton ül. Ugyanaz a vonat, mégis más. A film itt két részre szakad: a kapitány egyszerre próbálja meg kideríteni, hogy kerül ő ide, aki Afganisztáni pilóta, másrészt hajtja a feladatot, keresi a bombát… Közben egy tudós elmondja az eljárás lényegét: különböző felfedezéseknek köszönhetően az aznap reggel megtörtént merénylet egyik áldozatának testébe töltik fel a századost, de mindig csak az élete utolsó 8 percébe. Ennyi ideje van tehát megtalálni az elkövetőt. Mert a merénylet megtörtént, rengeteg ember meghalt, azonban az elkövető már tervezi a következőt, amikor is nukleáris bombát akar robbantani Chicago belvárosában…

Innentől hiba lenne tovább mesélni a történetet,mert az mindkét szálon bőven bonyolódik még, és sorban jönnek a fájdalmas csavarok. Egyszerűen meg kell nézni. Érdemes.

Duncan Jones rendező kicsit szigorú. Nem enged sok játékot, a feszes tempó arra elég csak, hogy követni tudjuk a történteket. A fényképezés átlagos, a zene semmitmondó, de ezeket észre sem vesszük, mert koncentrálunk: keressük a merénylőt és az igazságot…

A film jutalomjáték Jake Gyllenhaalnak, bár nagy színészi teljesítményre neki sem marad ideje. Egyszerűen jól és megbízhatóan hozza a figurát, ahogy azt tőle megszokhattuk. Kellő balanszot ad mellé a két valóság két női figurája. Michelle Monaghan (végre újra a vásznon) elképesztően szép, érte bizony én is áthágnám a szabályokat.  másik valóságban pedig Vera Farmiga, a kemény katona, aki emberből van. Az ő báját nem lehet szavakba önteni, a nő egyszerűen zseniális minden filmjében – itt is.

A végső tanulság pedig… Azt nehéz megmondani. Nagyon elgondolkodtató a sztori. Vagy lehet, hogy már valóság is… nem csodálkoznék. Kötelező darab!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

2011. április 22., péntek

Csúcshatás


(Limitless)
Színes, feliratos, amerikai akcióthriller, 105 perc, 2011
Rendező: Neil Burger
Főszereplők: Bradley Cooper, Robert DeNiro, Abbie Cornish, Johnny Whitworth, T.V.Carpio, Robert John Burke, Tomas Arana, Anna Friel

Eddie Morra író. Abból a lecsúszott típusból, akinek már minden emberi kapcsolata ráment az alkotói válságra, marad az alkohol, közben pedig egyetlen sort sem vetett papírra. Magánya és alkoholizmusa a teljes szétesés határára sodorja, mígnem találkozik egykori sógorával, aki megszánja és egy még be nem jegyzett gyógyszert ad neki. A pirula hatása döbbenetes: míg az átlagos ember agyának talán csak 10%-t használja, a pirula hatására gyakorlatilag a teljes agytartományt képes igénybe venni. Az élmény hihetetlen, de ennél fontosabb, hogy a megnövekedett agykapacitás hatására döbbenetes képességek birtokába kerül a tabletta beszedője: Eddie percek alatt tanul meg nyelveket, 4 nap alatt megírja könyvét, és rendet tesz az életében. Ezután következik a Wall street: csak néhány nap alatt ő lesz a pénzügyi világ sztárja. Ekkor figyel fel rá Carl Van Loon az ismert mágnás: elképesztő lehetőséget ajánlj… Csakhogy: fogy a tabletta, melynek hatásai megmagyarázhatatlan tüneteket produkálnak, és Eddie-t üldözik: más használók és egy szimpatikus orosz maffiózó. Innentől aztán szinte minden összeomlik körülötte…

Neil Burger rendező nagyon ügyes. Felépít egy világot, majd sebesen lebontja. Eddie a csóró, Eddie a feltörekvő, Eddie a világ ura, Eddie a menekülő – talán gyilkos is… A néző csak ül és kapkodja a fejét, olyan gyorsan jönnek a csavarok és a váltások. Nem lazsálhatunk, folyamatosan koncentrálhatunk, különben elvesztjük a fonalat… Jó a fényképezés, bár a kapkodás néha szinte idegtépő, de épp erre van szükség. A zene hasonlóan kemény, nagyon el van találva.

A színészek pedig nagyon jók. Bradley Cooper ragyogni is, szétesni is egyformán jól tud. Fiatal és zseniális, még nagy szerepek várnak rá. Robert DeNiro ezúttal csak epizodista, de remek, mint mindig. Abbie Cornish ártatlan és nagyon szép. Remekül ellenpontozza Cooper folyamatos érzelmi lüktetését. A többi szerepben pedig sorban remekelnek az epizodisták.
   
Remekül összerakott történet, csupa jó színésszel. Fordulatos, igényes – ugyanakkor elgondolkodtató. Megint egy pirula, megint egy kéz… Én vajon bevenném…?
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

2011. április 19., kedd

Ismeretlen férfi


(Unknown)
Színes, feliratos, japán-kanadai-amerikai-angol-német-francia thriller, 113 perc, 2011
Rendező: Jaume Collet-Sera
Főszereplők: Liam Neeson, Diane Kruger, Bruno Ganz, January Jones, Frank Langella, Aidan Quinn, Sebastian Koch, Olivier Schneider

Liam Neeson határozottan megérett, és a korábbi tehetséges színészből kiváló lett. Az utóbbi években sorra áll elő remek filmekkel, ez a mostani is méltó darabja a sorozatnak!

A furcsa nevű Jaume Collet-Sera rendező több horror és thriller film után nem tagadja meg önmagát. Bár a történet Berlinben játszódik, mégis minden szürke, barátságtalan és rideg – tipikus thriller helyszín.

Dr. Martin Harris megérkezik egy biológiai kongresszusra, azonban egy csomagja a reptéren marad, a visszaúton azonban balesetet szenved. 4 nap kóma után kész visszatérni az életbe. Azonban valaki más vette át a helyét. Más kíséri a feleségét, más tartja az előadását – és Martin Harris kezdi úgy érezni, lehet, hogy megőrült. Ez az érzés egészen addig tart, míg valaki egy nagyon durva bérgyilkost küld a szerencsétlen professzor nyomába. Számítani pedig csak az illegális bevándorló taxisofőr lányra és az egykori Stasi ügynökre lehet – ez pedig nem nagy segítség.

Collet-Sera jó, és jól vezeti színészeit. Izgalmas a vágás, önmagában elég jó a sztori ahhoz, hogy nincs szükség semmi forgatási trükkre. Jó a zene, és egyáltalán minden együtt van. Kicsit ingadozunk, hogy vajon most melyik klisé szerint is érvéget a történet, aztán hirtelen jön a csavar, és eláll a szavunk… Wow, ki gondolta volna, hogy e téren is lehet még újat alkotni?

Liam Neeson tényleg egyre jobb. Most nem véres gyilkos, csak egy esetlen professzort alakít, aki szeretné visszakapni a feleségét és életét, de teljesen hiteles a figura. Diane Kruger a gyönyörű, ám igen kemény lány ezúttal nem beszél sokat, viszont keményen cselekszik. Bruno Ganz figurája nagyon érdekes, hiszen sok év után először kerül vászonra egy Stasi ügynök. Vajon mi áll e mögött? Hmm… Aztán van egy rakás szereplő, kisebb-nagyobb szerepekben, akik mind remekelnek, és méltó környezetet nyújtanak a pörgő cselekményhez.
  
Dübörgő akciófilm, remek jelenetekkel, kellően csavaros fordulatokkal, gazdag akció jelenetekkel és remek színészi alakításokkal. Remek film, érdemes megnézni!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes