2011. április 22., péntek

Csúcshatás


(Limitless)
Színes, feliratos, amerikai akcióthriller, 105 perc, 2011
Rendező: Neil Burger
Főszereplők: Bradley Cooper, Robert DeNiro, Abbie Cornish, Johnny Whitworth, T.V.Carpio, Robert John Burke, Tomas Arana, Anna Friel

Eddie Morra író. Abból a lecsúszott típusból, akinek már minden emberi kapcsolata ráment az alkotói válságra, marad az alkohol, közben pedig egyetlen sort sem vetett papírra. Magánya és alkoholizmusa a teljes szétesés határára sodorja, mígnem találkozik egykori sógorával, aki megszánja és egy még be nem jegyzett gyógyszert ad neki. A pirula hatása döbbenetes: míg az átlagos ember agyának talán csak 10%-t használja, a pirula hatására gyakorlatilag a teljes agytartományt képes igénybe venni. Az élmény hihetetlen, de ennél fontosabb, hogy a megnövekedett agykapacitás hatására döbbenetes képességek birtokába kerül a tabletta beszedője: Eddie percek alatt tanul meg nyelveket, 4 nap alatt megírja könyvét, és rendet tesz az életében. Ezután következik a Wall street: csak néhány nap alatt ő lesz a pénzügyi világ sztárja. Ekkor figyel fel rá Carl Van Loon az ismert mágnás: elképesztő lehetőséget ajánlj… Csakhogy: fogy a tabletta, melynek hatásai megmagyarázhatatlan tüneteket produkálnak, és Eddie-t üldözik: más használók és egy szimpatikus orosz maffiózó. Innentől aztán szinte minden összeomlik körülötte…

Neil Burger rendező nagyon ügyes. Felépít egy világot, majd sebesen lebontja. Eddie a csóró, Eddie a feltörekvő, Eddie a világ ura, Eddie a menekülő – talán gyilkos is… A néző csak ül és kapkodja a fejét, olyan gyorsan jönnek a csavarok és a váltások. Nem lazsálhatunk, folyamatosan koncentrálhatunk, különben elvesztjük a fonalat… Jó a fényképezés, bár a kapkodás néha szinte idegtépő, de épp erre van szükség. A zene hasonlóan kemény, nagyon el van találva.

A színészek pedig nagyon jók. Bradley Cooper ragyogni is, szétesni is egyformán jól tud. Fiatal és zseniális, még nagy szerepek várnak rá. Robert DeNiro ezúttal csak epizodista, de remek, mint mindig. Abbie Cornish ártatlan és nagyon szép. Remekül ellenpontozza Cooper folyamatos érzelmi lüktetését. A többi szerepben pedig sorban remekelnek az epizodisták.
   
Remekül összerakott történet, csupa jó színésszel. Fordulatos, igényes – ugyanakkor elgondolkodtató. Megint egy pirula, megint egy kéz… Én vajon bevenném…?
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése