2012. június 17., vasárnap

Madagaszkár 3.


(Madagascar 3: Europe’s Most Wanted)
Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 85 perc, 2012
Rendező: Eric Darnell
Főszereplők: Alex, Melman, Marty, Gloria, Florrie, Maurice, Mort

Ha egy sztoriról le lehet húzni a harmadik bőrt is, akkor azt Amerikában bizonyára meg is teszik. Ki gondolta volna az eredeti mese megtekintése után, hogy ebben van ennyi… De el kell ismerni: ez a mostani rész még jobb is, mint az eredeti…

Hőseink elhagyják Afrikát és a pingvinek nyomában Monte Carlóba érkeznek. Megjelenésük azonban kissé felkavarja a várost, így nyomukba ered a híres állat befogó amazon. Menekülniük kell, egy hirtelen ötlet nyomán bekunyerálják magukat egy Amerikába tartó cirkusz szerelvényére. Régi cirkuszosnak adják ki magukat, és a csapat együtt készül a nagy megmérettetésre… Aztán megérkeznek az áhított New Yorkba, de egykori otthonuk kapujában állva rá kell jöjjenek: a falak közt nem a szabadság várja őket…

A mese aranyos, gyermekek számára tele tanulságokkal barátságról és adott szóról, tinik számára sok jó zenével, a felnőttek számára pedig ülnek a remek poénok. A pingvinek most is a legzseniálisabbak, az ő beszólásaikon most is folyik a könnyünk.

Egyre jobb a zene, de azért a fő sláger még mindig a "Riszálom..." marad...

Remek kis családi mozi, érdemes elvinni rá a gyerkőcöket, a felnőtt kísérők sem fognak unatkozni…
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Várandósok - Az a bizonyos kilenc hónap


(What to Expect When You’re Expecting)
Színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus vígjáték, 110 perc, 2012
Rendező: Kirk Jones
Főszereplők: Cameron Diaz, Matthew Morrison, Elizabeth Banks, Ben Falcone, Brooklyn Decker, Jennifer Lopez, Anna Kendrick, Chase Crawford, Dennis Quaid, Joe Manganiello, Megan Mullaly, Chris Rock, Rodrigo Santoro, Genesis Rodriguez

Ismét egy olyan film, melyben megszámlálhatatlan nagy színész játszik apró epizódszerepeket, az egész egy hatalmas kalamajka, ahogy nyomon követhetjük öt pár útját a teherbe eséstől a gyermek születéséig. Kicsit tartottam a történet adta kisiklás veszélyeitől, de meg kell vallanom: sz eredmény sokkal jobb, mint gondoltam volna.

Nem misztifikál, nem túloz: aránylag valóban őszintén beszél a film a terhességről. Van, aki könnyen veszi, van, aki belepusztul. Van, aki megszépül, van, aki elveszti minden báját. Van, aki átsiklik élete legszebb időszakán, van, aki minden percében szenved. Nem vagyunk egyformák. Van, aki könnyedén szül, van, aki komplikációk árán… Ráadásul van, aki el sem jut eddig a pontig… Kimondottan a film erénye, hogy a fiatal pár történetét is megfilmesítették… ettől lett igazán emberi a sztori.

Mindezt a mondanivalót pedig becsomagolják egy kellemesen humoros köntösbe, kivételesen sikerül nem altáji poénokkal operálni, és a máskor durván közönséges színészek is visszafogják magukat a csapat eredménye érdekében.

Kirk Jones rendező pedig a háttérben mosolyog, és tudja, hogy nagyot alkotott. Jó a fényképezés, remek a zene, a kan-klub poénja biztos, hogy valódi követőkre talál majd. Kiszámítható.

A sok remek színész közül talán a Dennis Quaid – Ben Falcone apa-fia páros alakítását lehet kiérdemelni, ők nagyon jók, de szinte mindenkit dicséret illet. Anna Kendrick ismét bizonyít – és még mindig milyen fiatal! Ez a kislány még nagy dolgokat fog nekünk mutatni!

Erről a filmről nem lehet többet mondani. El kell menni, meg kell nézni, és nagyokat kell röhögni rajta. Érdemes!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Holdfény királyság


(Moonrise Kingdom)
Színes, feliratos, amerikai filmdráma, 94 perc, 2012
Rendező: Wes Anderson
Főszereplők: Gilman Jared, Kara Hayward, Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Harvey Keitel, Frances McDormand, Jason Schwartzman, Tilda Swinton

New England partjainál fekszik egy apró sziget, melynek hossza 26 km. 1965-öt írunk. Itt él két 12 éves gyermek Sam és Suzy, akik egy napon a vadonba szöknek, hogy szerelmüket szabadon megélhessék. Ez a hihetetlen esemény teljesen felforgatja a sziget életét: szülők, hatóság, cserkészek, mindenki a szökevényeket üldözi… Ennél többet elárulni a meséről igazán udvariatlanság lenne.

Wes Anderson rendező egy kedves, nagyon mélyen szívbe markoló mesét mond el nekünk, mindezt úgy, hogy kellően kiparodizálja a korai filmgyártás módszereit, sablonjait. Valahogy az egész nem áll össze. Kicsit komoly és mély, kicsit szarkasztikus és távolságtartó. Hol nevetünk a poénokon és a nyilvánvaló stílusparódiákon, hol pedig a zsebkendőnket keresgéljük a nyilvánvalóan bölcs és szeretni való életigazságok mellett. Anderson érdeme, hogy úgy tud egyensúlyozni poén és dráma határán, hogy egyik oldalra sem csúszik el, így aztán igazán remek filmet csinált.

Jó a fényképezés, bár maga a képvezetés az első számú poén tárgya. Mégis igen jók a vihar képei, melegek színekben ragyognak a szeretet kockái – mindez pedig remek kis zenei aláfestéssel.

A produkció sikerének nyilvánvaló záloga a remek színészgárda. Willis, Norton, Murray, McDormand – külön-külön is zseniálisak, itt azonban együtt játszanak, egymást erősítik. Nem tudok kiemelni senkit, mert mindenki fantasztikus – ez adja a film igazi ízét. Meg persze a gyerekek, akik komoly partnerei a híres felnőtteknek. A gyerekszereplők sok filmben olyan kívülállónak hatnak – nem itt. Jelen esetben a gyermekek méltó társai az idősebbeknek.
  
Aki a rohanó világban szeretne kicsit lelassulni, kicsit hátradőlni és megnézni egy kedves vígjátékot szerelemről, barátságról, felemelő érzésekről, az feltétlenül nézze meg ezt a mesét!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek