2012. június 17., vasárnap

Holdfény királyság


(Moonrise Kingdom)
Színes, feliratos, amerikai filmdráma, 94 perc, 2012
Rendező: Wes Anderson
Főszereplők: Gilman Jared, Kara Hayward, Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Harvey Keitel, Frances McDormand, Jason Schwartzman, Tilda Swinton

New England partjainál fekszik egy apró sziget, melynek hossza 26 km. 1965-öt írunk. Itt él két 12 éves gyermek Sam és Suzy, akik egy napon a vadonba szöknek, hogy szerelmüket szabadon megélhessék. Ez a hihetetlen esemény teljesen felforgatja a sziget életét: szülők, hatóság, cserkészek, mindenki a szökevényeket üldözi… Ennél többet elárulni a meséről igazán udvariatlanság lenne.

Wes Anderson rendező egy kedves, nagyon mélyen szívbe markoló mesét mond el nekünk, mindezt úgy, hogy kellően kiparodizálja a korai filmgyártás módszereit, sablonjait. Valahogy az egész nem áll össze. Kicsit komoly és mély, kicsit szarkasztikus és távolságtartó. Hol nevetünk a poénokon és a nyilvánvaló stílusparódiákon, hol pedig a zsebkendőnket keresgéljük a nyilvánvalóan bölcs és szeretni való életigazságok mellett. Anderson érdeme, hogy úgy tud egyensúlyozni poén és dráma határán, hogy egyik oldalra sem csúszik el, így aztán igazán remek filmet csinált.

Jó a fényképezés, bár maga a képvezetés az első számú poén tárgya. Mégis igen jók a vihar képei, melegek színekben ragyognak a szeretet kockái – mindez pedig remek kis zenei aláfestéssel.

A produkció sikerének nyilvánvaló záloga a remek színészgárda. Willis, Norton, Murray, McDormand – külön-külön is zseniálisak, itt azonban együtt játszanak, egymást erősítik. Nem tudok kiemelni senkit, mert mindenki fantasztikus – ez adja a film igazi ízét. Meg persze a gyerekek, akik komoly partnerei a híres felnőtteknek. A gyerekszereplők sok filmben olyan kívülállónak hatnak – nem itt. Jelen esetben a gyermekek méltó társai az idősebbeknek.
  
Aki a rohanó világban szeretne kicsit lelassulni, kicsit hátradőlni és megnézni egy kedves vígjátékot szerelemről, barátságról, felemelő érzésekről, az feltétlenül nézze meg ezt a mesét!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése