2011. július 31., vasárnap

Förtelmes főnökök

(Horrible Bosses)

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 100 perc, 2011
Rendező: Seth Gordon
Főszereplők: Jennifer Aniston, Jason Bateman, Charlie Day, Jason Sudeikis, Colin Farrel, Kevin Spacey, Jamie Foxx, John Frances Daley, Lindsay Sloane, Donald Sutherland

Három idióta barát, három különböző sztori, egy közös pont: jobb lenne az élet főnökeik nélkül. Nick egy cégnél dolgozik látástól vakulásig, főnöke Dave Harken egy igazi zsarnok, aki nemcsak dolgoztatja, de terrorizálja is. Dale egy fogorvos asszisztense, azonban Dr. Julie egy igazi nimfomán zsarnok. Egyedül Kurtnek megy jól a sora egy kis vegyipari cégnél, azonban főnöke halála után annak zokni agyú drogos fia veszi át az uralmat. Ekkor a három barát elhatározza, hogy bérgyilkost fogadnak, hogy vége legyen szenvedéseiknek… Innentől bármit mondani a történetről csak poéngyilkosság lenne, azonban elég ennyi is: igazán elszabadul a pokol.

Seth Gordon okos rendező: szerződtetett a filmhez három kellemes komédiás, akik megfelelően idióták a barátok szerepeiben. De ez nem elég, hiszen az igazi zsenialitás abban áll, hogy a zsarnok főnökök szerepeire olyan szupersztárokat szerzett meg, akik máskor mindig a jó szerepeket játszották, s most valamennyien élvezettel lubickolnak a rossz karakterek bőrében. Ez így együtt zseniális húzás volt, az eredmény pedig egy rendkívül szórakoztató film.

Jó a zene, jó a fényképezés, a rendező fő erénye pedig az, hogy minden egyes szereplőnek lehetőséget ad a kibontakozásra. Szép munka!

Jennifer Aniston a szexmániás fogorvosként elképesztően hiteles. Colin Farrel a kábszeres ficsúrként pedig olyan remekül alakít, hogy csak a stáblistáról derül ki, hogy valójában őt láttuk a vásznon. Kevin Spacey pedig remekel a kicsit őrült gyilkos szerepében. Mesteri a játékuk! Jason Bateman, Charley Day és Jason Suedikis pedig remek hármast alakítanak, tényleg olyan az érzésünk, hogy ezek valódi barátok. A mellékszerepekben pedig Jamie Foxx és Donald Sutherland látható, így aztán elképzelhető, hogy ebben a stábban öröm volt a forgatás.

Az eredmény egy remek vígjáték – a poénok tartalma miatt szigorúan felnőtteknek! Nekik azonban garantált a jó szórakozás és a könnyesre röhögés… Igazi csemege pedig az utolsó percekben látható baki parádé… Érdemes megnézni, remek szórakozás az esős nyári délutánon!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Forma 1 Magyar Nagydíj

Esemény: Forma 1 Magyar nagydíj – Szombati időmérő edzés

Helyszín: Hungaroring
Dátum: 2011.07.30.

Jómagam a C kategóriás Forma 1 rajongók közé tartozom. Remekül tudok sörrel a kezemben szundikálni a száguldó autók hangjára otthon a TV előtt. Így mikor Ferenc kolléga felhívott telefonon, kissé meglepődtem a felvetésen, hogy látogassuk meg a szombati időmérő edzést. De – gondoltam – ilyet még nem csináltam, miért is ne… Így aztán szombaton kora reggel elindultunk a Hungaroringre.

Az első élmény az volt, hogy remek a szervezés. Szinte 10 méterenként állt egy rendőr vagy egy forgalomirányító. Így közlekedési káosz helyett szépen benavigáltak minket a parkolóba, mindezt szinte percek alatt. Ezután hosszabb séta következett, miközben megállapítottuk,hogy a fél világ itt van, a parkoló autók rendszámai szerint szinte Európa minden tájáról érkeztek látogatók.

A harmadik élmény a vendéglátás volt. Szinte minden használható helyen állt egy étkező sátor, melyekben elképesztő áron kínálták a magyaros ízeket. Lángos: 1000, gyros: 4000, sült húsok: 2800. Sör: 1000, üdítők: 500. A legenda szerint a régi balatoni vállalkozók három hónap alatt akartak meggazdagodni – ezt itt most a modern utódok teszik meg három nap alatt. Elképesztő pofátlanság.

A negyedik élmény az volt, hogy a rendezők bent is remekeltek. Könnyen megtaláltuk a helyünket, mindenhol voltak biztonsági emberek, az egész esemény remekül volt szervezve. Végül az ötödik élmény az volt, hogy bizony elképesztő számú csinos lány él kis hazánkban! Minden sátorban, minden standon csupa gyönyörű leányka dolgozott – öröm volt rájuk nézni…

De beszéljünk a lényegről is, hiszen az autók miatt érkeztünk. Egy hozzám hasonló amatőr számára kimondottan szerencsés egy profi társaságába kerülni. Feri már 86 óta élvezi a Száguldó Cirkusz élményeit (Ja, a meghívás egyetlen feltétele az volt, hogy pirosban kell érkezni. Ezt én egy piros pólóval oldottam meg, de az azért meglepett, hogy Feri minden (!) ruha darabja lovacskás volt… Már a látvány megérte!), így szerencsére folyamatosan válaszolt kérdéseimre. Megtudhattam a közreműködők feladatait, a szabályokat, a verseny minden kis titkát. Ha egyedül üldögélek, valószínűleg sosem élveztem volna a programot, így viszont nagyon izgalmas volt.

Előbb Forma 3-as versenyt láttunk, melyet különösen izgalmassá tett a magyar versenyző részvétele! Ezután Lotus versenyautók futama következett, melyet magyar hölgyek vezettek, celebek és sportolók. Titkos favoritunk Kis Ramóna volt, de sajnos csak az ötödik helyet érte el, bár az eredmény hirdetéskor úgy tűnt, ennek is nagyon örül.

Ezután jött a harmadik szabad edzés. Feri vigyorgott: na most lesz itt motor zaj… És lőn igaza. Elképesztő élmény volt az, ahogy eldübörögtek előttünk az autók!

Az edzés után 10 körös időére edzés következett a Porsche 911-es autóknak. Ez ismét komoly élmény volt, hiszen olyan autókat láttunk, melybe talán még én is be mertem volna ülni…

Ebédszünet. Ha már egyszer minden kicsiny helyen vendéglátósok ügyködnek, a programot nyilván úgy kell szerkeszteni, hogy a szerencsétlen látogató kénytelen legyen igénybe venni a horror áron dolgozó büfések szolgáltatásait. Kis magyar biznisz a tisztesség határán. Mi végig sétáltunk a ruha árusok között, de sikerült ellenállnom a 8500 Ft-ért kínált baseball sapka csábításának…

Aztán következett maga az időmére futam. Szerencsére Feri folyamatosan kommentálta az eseményeket, így értettem, mi történik… Előbb 20 percen át mehetett mind a 24 autó, majd a legrosszabb 7 eredményt elérő kiesett. 5 perc szünet után 15 percig mehetett a megmaradt 17 autó, majd ismét 7 esett ki. Végül 10 perc alatt ment a 10 utolsó autó, és az eredmény alapján indulhatnak majd a vasárnapi futamon.

Kicsit lelombozott minket, hogy kedvenc Alonsónk az első két futamban remek eredményt ért el és vezetett a mezőnyben, azonban az utolsó körben sajnos az ötödik helyen ért csak be. Hamilton vezetett, de az utolsó percben az addig szerényen háttérben maradó Vettel egy hihetetlen jó körrel megszerezte a vezetést. Kicsit szomorkásan állapítottuk meg, hogy azért nem véletlenül világbajnok ez a fiú… Mindenesetre elképesztő taktikus.

Forma 2-es verseny következett, melynek körülbelül a felét néztük meg. Remek kis küzdelem volt, láthatóan minden helyért harcoltak a fiúk. Mi azonban elindultunk, hogy ne a tömeg közepén autózzunk haza. Így aztán kifelé is segített a remek szervezés és forgalomirányítás, ennek köszönhetően nagyon gyorsan visszaértünk a városba.

Valószínűleg senki sem vádolhat meg azzal, hogy nagy F1-es rajongó volnék. De tény, hogy a dübörgő motorok és a benzin szag előhoz valamit az emberből, amit a TV előtt sosem lehet megtapasztalni. Van egy hangulata az eseménynek, a nemzetközi tömegnek, a sok élménynek,mait egyszerűen át kell élni, meg kell tapasztalni…

Ráadásul szerencsénk volt az idővel, minket pont elkerült az eső, mondjuk a nap vörösre égette a fejem, lehet, hogy mégiscsak kellett volna az a 8500 Ft-os sapka…

Remek nap volt, igazi kaland, mindenkinek ajánlom, hogy egyszer az életben próbálja ki élőben a Nagy Cirkuszt!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 5 (Emlékezetes!) skálán: 5 pont – Emlékezetes!

Halál Sugárút

(Route Irish)

Színes, feliratos, angol-francia-olasz-belga-spanyol filmdráma, 109 perc, 2010
Rendező: Ken Loach
Főszereplők: Mark Womack, Andrea Lowe, John Bishop, Trevor Williams, Stephen Lord

Ken Loach elképesztő nyersen és szinte brutális kegyetlenséggel tálalja számunkra napjaink egyik legvitatottabb és legmegosztóbb ugyanakkor legkevésbé ismert élethelyzetét. Irakban vagyunk, a háborúnak szinte vége. Az amerikai vállalatok azonban még ott vannak: részt vesznek az ország újjáépítésében. A dolgozók és politikusok biztonságáról olyan cégek gondoskodnak, melynek tagjai egykori katonák, ma pedig egyszerű zsoldosok. (Angol eredetiben a szerződéses szót használják, mely sokkal inkább visszaadja a lényeget…)

Frankie meghal egy bevetésben az Irish Routon – ez a Halál Sugárút, mely a várost köti össze a reptérrel. Utolsó éjszakáján hiába kereste telefonon barátját Fergust, aki egy kihágás miatt épp a rácsok mögött ült. Rachel – Frankie felesége – előbb Fergust vádolja a fiú halálával, majd együtt kezdenek nyomozni. A munkáltató biztonsági cég ugyanis nagyon furcsán viselkedik. A nehézkesen csepegtetett infók pedig valami bűntettet sugallnak… A nyomozás sikeres, aztán elérkezik a pont, ahol már nem lehet visszatérni.

Ken Loach olyan témát mutat be, amelyekről manapság inkább hallgatunk. Mindenki sejti az igazat, de senki nem beszél. Vajon mennyit ér egy emberi élet? És egy arab valakié? Meddig terjed a felelősség és meddig lehet hallgatni?

Nagyon kemény a film. A fényképezés egyszerű, a képek ridegek. Pont, mint a történet szereplőinek élete. A színészek pedig nagyon jók: Mark Womack jéghideg külseje mögött remekül látszik a belső vívódás, a megoldás keresése, az erőszak elítélése. Andrea Lowe pedig láthatóan összezavarodott, aki nem tud túl lépni férje elvesztésén, és a belső konfliktusok felemésztik…

A történet vége pedig még keményebb. elkerülhetetlen a végzet, és nem egyértelmű, hogy a bűnösök vajon megérdemlik-e sorsukat… Jól esne éljenezni az elkerülhetetlen véget, de valahogy csak a belső üresség marad, mikor megjelenik a vége főcím.

Nagyon kemény film… Olyan, amit fáj megnézni. Olyan, amit ennek ellenére mindenkinek meg kéne nézni. Mert a művészet célja nemcsak a szórakoztatás, de az is, hogy szót emeljen egyetemes értékeink védelmében!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek