2015. március 28., szombat

Korhely Faloda és DalodaCím: 1061. Budapest, Liszt Ferenc tér 7.

Asztalfoglalás: +361- 321-0280
Látogatás: 2015.03.27.
Honlap: www.korhelyfaloda.hu

1.    Külcsín: A Liszt Ferenc tér a város éjszakai életének központja, könnyű megtalálni, ellenben a parkolás egy lehetetlen kihívás. A Körút legújabb felújítása miatt még a szokásosnál is lehetetlenebb megállni, ami bosszantó. Viszont az étterem rögtön a szélén található a Zeneakadémiával szemben, így nem kellett sokáig keresgélni.

2.    Belbecs: A belső tér egyszerű, világos és dekoratív. Kimondottan tetszenek a világítási megoldások: a borosüveg és a sárgaréz cső lámpák egészen hangulatosak. Az asztalok ugyan kicsik, de tekintve, hogy nem túl nagy a hely, ez érthető is. Kellemes és tiszta az egész hely, a dekoráció egyszerű és ettől nagyszerű. A bejárat mellett zenész tevékenykedik, az élő zene varázslatos, csak éppen a hangerő túlzott kissé, ez sokszor zavart a beszélgetésben. De ezzel lehet együtt élni.

3.    Étkek: A tulajdonos a jól ismert gurman és rádiós műsorvezető Rákóczi Ferenc, aki most is ott tevékenykedett az étteremben. Ez szimpatikus. Hozzánk nem jött oda. Ez nem. De az étlap az ő személyes ízlését tükrözi, ez pedig garancia a minőségre. Nem elvadult különlegességekre kel gondolni, hanem a hagyományos magyar konyha remekeire megbízhatóan magas színvonalon kivitelezve. Előételként egy jó tatárt választottunk, ami nagyon kellemes ízű volt. A főfogások közül kiemelném a két személyes pörkölt tálat: öt féle pörköltből lehetett négyet választani, így mi mangalicát, szürke marhát, bárányt és szarvas ettünk. Egyik jobb volt, mint a másik. Főtt burgonyával és vecsési savanyúkkal. Kedvesem egy hagymás rostélyost választott, ami szintén mennyei volt a házi sült burgonyával. A desszertek közül a házi csoki tortát áfonyamártással és két féle palacsintát kóstoltunk meg, mindegyik tökéletes volt. Az ételek itt tökéletesen rendben vannak. Mind ízre, mind látványra, mind mennyiségre elégedettek voltunk! 

4.    Italok: A választék nagyon széles. Sok féle bor és koktél választható, bár a felszolgáló ezek javaslatánál nem volt a helyzet magaslatán. Tetszett, hogy az üdítők választéka nagyon széles: a kólás termékeken kívül sok féle házi szörp és limonádé kapható – ez dicséretes. Az már kevésbé, hogy nem egységes a kiszolgálás. Két nagy meggyszörpöt ittam, az egyik simán érkezett, a másik jéggel és lime darabokkal. Rejtély, hogy mi volt a különbség oka.

5.    Szerviz: Igazából ez a gyenge pontja a helynek. Egy fiatal hölgy gondoskodott rólunk, aki egyáltalán nem volt a helyzet magaslatán. Többször kellett kérni dolgokat, ötletszerű volt a kiszolgálás. Egyszer például megjelent és hozott egy adag vadashoz való gombócot. Ugyan mi nem ettünk ilyet, de nem tudta, hogy ki rendelhette, így nekünk adományozta. Ez kedves gesztus lehetett volna, de jobban értékeltem volna, ha nem kenyeret hoz pirítós helyett, és hasonló vidámságok…  

6.    Árak: Csöppet sem olcsó hely, de a minőség és a hangulat bőven megéri az árát.

7.    Értékelés: Ez egy remek hely. Mindenképp érdemes kipróbálni. Legközelebb talán még a főnök úr is meglátogat minket. Biztos, hogy ide még visszatérünk!

Értékelés: 1 (Borzalom) - 10 (Mennyei!) skálán: 9 pont - Csodálatos

2015. március 22., vasárnap

Fácángyilkosok(Fasandraberne)
Színes, magyarul beszélő, dán thriller, 119 perc, 2014
Rendező: Mikkel Norgaard
Főszereplők: Nikolaj Nie Kaas, Sarah-Sofie Boussnina, David Dencik, Danica Curcic, Fares Fares, Soren Pilmark, Morten Kirskov

A Q ügyosztály a rendőrség korábban sikertelen ügyeit próbálja megoldani. A csapat vezetője az elképesztően arrogáns Morck nyomozó, akit csak a munka éltet. Egy este találkozik egy volt rendőrrel, aki még aznap öngyilkos esz. 20 évvel ezelőtt iker gyermekei lettek brutális gyilkosság áldozatai, de a nyomozás sosem hozott eredményt, a rendőrt pedig elmeintézetbe zárták. A halál megrázza Morckot és az ügy nyomába veti magát. Hamar kiderül, hogy az elkövetők Dánia legelitebb magániskolájának tanulói voltak. Csakhogy ezek az emberek ma már Dánia felső vezetői, ma is összetartanak, a pénz nem gond, gyakorlatilag bármit megtehetnek, így a nyomozás nem megy könnyen…

Ritkán kerül dán film a hazai mozikba. Akkor is inkább ilyen drámai, sötét hangulatú krimik, és ezek közé ez a darab is remekül beleillik. A film sötét, nyomasztó, és nem véletlenül korhatáros. Van benne brutalitás és erőszak rendesen.

A forgatókönyv jó, a fényképezés jó, az általunk nagyjából ismeretlen színészek megint jók. Vagyis minden jó, csak hát… Megbízható történet, akció, dráma, van itt minden, csak kicsit kiszámítható. Kedvesem szerint manapság nem lehet könnyű igazán új ötletet vinni egy ilyen krimibe, és igazat kell adjak neki. Csak az az apróság hiányzik, amitől felkapnánk a fejünket, hogy hoppá… Ez nincs meg, helyette csak azt a tanulságot vonhattuk le, hogy más országokra is igaz, hogy akiknél a hatalom és a pénz van, azok gyakorlatilag bármit megtehetnek…

Ennek ellenére a film jó, egy megnézést megér…
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 7 pont – Kellemes