2014. február 3., hétfő

A könyvtolvaj(The Book Thief)
Színes, feliratos, amerikai-német háborús filmdráma, 131 perc, 2013
Rendező: Brian Percival
Főszereplők: Geoffrey Rush, Emily Watson, Sophie Nélisse, Ben Schnetzer, Nico Liersch, Sandra Nedeleff, Kisrten Bloch

A háborút bemutató filmek egy új generációja az, amely gyermekek szemével láttatja az eseményeket. Sok ilyet láthattunk: Az élet szép, A nagy füzet, Lore… Stb. Ezúttal egy nagyon szép, de nagyon fájdalmas verziót láthatunk a vásznon.

Liesel kisiskolás lány, akit édesanyja örökbe ad egy derék német házaspárnak. Öccse az úton meghal, és az idegen világba nehezen megy a beilleszkedés. Bár iskolás, de nem tud olvasni, amiért persze társai csúfolják. Egyetlen barátja Rudy, a szomszéd kisfiú. Nevelőapja megtanítja olvasni, és innentől kezdve a könyvek jelentik a menekülést a szürke hétköznapokból. Közben a háború zajlik, és a kezdeti dicsőséges lelkesedés egyre inkább átfordul félelembe, ahogy a kisváros is egyre inkább részese lesz a harcoknak. Ráadásul megérkezik Max, egy zsidó fiú, akit szülei a pincében bujtatnak. Gyenge és nagyon beteg, de Liesel folyamatosan könyveket olvas neki… Ezzel megmenti az életét. De a háború kegyetlen és senkit sem kímél…

Brian Percival remekül végzi a dolgát. Egyrészt látjuk a gyermekek boldog világát, ahogy megérik a gyermekkor csodáját. Másrészt látjuk az egyre durvuló világot, az egyre másra érkező drámákat és tragédiákat. Jó lenne a felhőtlen gyermekkort élvezni, de a világból elmenekülni nem lehet… Percival remekül fogja meg ezt a kettősséget. Kicsit mosolygunk a kedves részeken, aztán folynak a könnyek a tragédiák bekövetkeztekor. Mindezt érzékenyen, szépen elmesélve, mégsem negédesen.

Nagyon értékes színészi alakítások erősítik a sztorit. Geoffrey Rush egy zseni, ezt tudtuk. Játéka most is mesteri. Emily Watson pedig elképesztően jó a mennydörgő anya szerepében. Kettősük nagyon erős, és nagyon szerethető. Nagy tiszteletet érdemel a két gyermek: Sophie Nélisse és Nico Liersch egyaránt remekelnek. Ártatlan gyermekekből előttünk lesznek rettegő felnőttek, míg kimondják a fájdalmas igazságot: Szeretnék felnőni, mielőtt meghalok… Tehetségesek, bájosak, ártatlanok... Nagy karrier vár még rájuk!

Külön érdekesség, hogy a film narrátora maga a Halál. Ez egy egészen új nézőpont, és az elhangzó egyszerű mondatok elképesztő tartalmat hordoznak magukban… Nagyon… Nagyon szép ez a film. És nagyon fájdalmas is egyben… Nem olyan durva, mint például a Lore volt, mégis erősen szívbe markoló… Mindenkinek látni kéne!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Banks úr megmentése(Saving Mr. Banks)
Színes, feliratos, amerikai-angol-ausztrál filmdráma, 125 perc, 2014
Rendező: John Lee Hancock
Főszereplők: Tom Hanks, Emma Thompson, Annie Rose Buckley, Colin Farrell, Ruth Wilson, Paul Giamatti, Jason Schwartzman, Rachel Griffiths, Bradley Whitford

Egy igaz történet, amit eddig nem meséltek el. Walt Disney 20 évig könyörgött P.L.Traversnek, hogy adja el számára a Mary Poppins filmes jogait. Végül az idős írónő személyesen repült Amerikába, ahol a film minden egyes részletébe beleszólt. Kiállhatatlan volt, a munka nem haladt, és még Disney személyes varázsa sem hatott rá. Aztán, az utolsó pillanatban Walt megértette a durva álarc mögött rejtőző írónő valódi természetét, és a film létrejött…

John Lee Hancock jó filmet csinált. A korai dokumentumok alapján szinte pontosan rekonstruálja az eseményeket, mégis élvezhető a film. Két történet zajlik egyszerre: a mai, melyben az élet olyan, amilyen. És a múltbéli események, melyek az írónő gyermekkorát mutatják be. Utóbbi színvilága egészen elképesztő: gyönyörű képeket és csodás meleg színeket látunk, pedig ez a legkeményebb dráma. Mégis az események fájdalma ellenére csodaszép minden pillanata. Érdekes paradoxon ez…

A produkció ereje azonban mégis a zseniális színészekben van. Tom Hanks tökéletesen játssza Disney-t. Sármos és ártatlan egyszerre, egy üzletember, aki benne él saját élete filmjében. Hanks zseni, de ezt eddig is tudtuk… Az sem csoda, hogy Emma Thompson mindent tud a színészetről, mégis: játéka újra és újra elvarázsol. Ez a nő maga a megtestesült tehetség! Említést érdemel Colin Farrell, akit eddig tőle szokatlan szerepben látunk. Játéka mesteri. Méltó partnere Ruth Wilson, akinek nem sok jut, de azt biztosan hozza… Persze ki kell emelni Annie Rose Buckley-t, aki a gyermek Ginty-t alakítja… Bájos, de drámai a játéka. Gyermek létére nagyon szép teljesítmény.
És akkor még nem beszéltünk az egész sor nagy színészről, akiknek most kis szerep jutott, de ott remekelnek… Giamatti, Whitford… Igen, itt és most mindenki jó volt.

Remek családi film. Romantika és dráma, szépség és fájdalom… Egy kedves mese és egy mélyen tanulságos történet. Igazi családi kikapcsolódás!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont – Jó