2014. február 3., hétfő

A könyvtolvaj



(The Book Thief)
Színes, feliratos, amerikai-német háborús filmdráma, 131 perc, 2013
Rendező: Brian Percival
Főszereplők: Geoffrey Rush, Emily Watson, Sophie Nélisse, Ben Schnetzer, Nico Liersch, Sandra Nedeleff, Kisrten Bloch

A háborút bemutató filmek egy új generációja az, amely gyermekek szemével láttatja az eseményeket. Sok ilyet láthattunk: Az élet szép, A nagy füzet, Lore… Stb. Ezúttal egy nagyon szép, de nagyon fájdalmas verziót láthatunk a vásznon.

Liesel kisiskolás lány, akit édesanyja örökbe ad egy derék német házaspárnak. Öccse az úton meghal, és az idegen világba nehezen megy a beilleszkedés. Bár iskolás, de nem tud olvasni, amiért persze társai csúfolják. Egyetlen barátja Rudy, a szomszéd kisfiú. Nevelőapja megtanítja olvasni, és innentől kezdve a könyvek jelentik a menekülést a szürke hétköznapokból. Közben a háború zajlik, és a kezdeti dicsőséges lelkesedés egyre inkább átfordul félelembe, ahogy a kisváros is egyre inkább részese lesz a harcoknak. Ráadásul megérkezik Max, egy zsidó fiú, akit szülei a pincében bujtatnak. Gyenge és nagyon beteg, de Liesel folyamatosan könyveket olvas neki… Ezzel megmenti az életét. De a háború kegyetlen és senkit sem kímél…

Brian Percival remekül végzi a dolgát. Egyrészt látjuk a gyermekek boldog világát, ahogy megérik a gyermekkor csodáját. Másrészt látjuk az egyre durvuló világot, az egyre másra érkező drámákat és tragédiákat. Jó lenne a felhőtlen gyermekkort élvezni, de a világból elmenekülni nem lehet… Percival remekül fogja meg ezt a kettősséget. Kicsit mosolygunk a kedves részeken, aztán folynak a könnyek a tragédiák bekövetkeztekor. Mindezt érzékenyen, szépen elmesélve, mégsem negédesen.

Nagyon értékes színészi alakítások erősítik a sztorit. Geoffrey Rush egy zseni, ezt tudtuk. Játéka most is mesteri. Emily Watson pedig elképesztően jó a mennydörgő anya szerepében. Kettősük nagyon erős, és nagyon szerethető. Nagy tiszteletet érdemel a két gyermek: Sophie Nélisse és Nico Liersch egyaránt remekelnek. Ártatlan gyermekekből előttünk lesznek rettegő felnőttek, míg kimondják a fájdalmas igazságot: Szeretnék felnőni, mielőtt meghalok… Tehetségesek, bájosak, ártatlanok... Nagy karrier vár még rájuk!

Külön érdekesség, hogy a film narrátora maga a Halál. Ez egy egészen új nézőpont, és az elhangzó egyszerű mondatok elképesztő tartalmat hordoznak magukban… Nagyon… Nagyon szép ez a film. És nagyon fájdalmas is egyben… Nem olyan durva, mint például a Lore volt, mégis erősen szívbe markoló… Mindenkinek látni kéne!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése