2013. szeptember 9., hétfő

TAL - Korea legendája



Közreműködők:

Extrém Taekwondo show Koreából

Helyszín: Budapesti Kongresszusi Központ, 1123. Budapest, Jagelló u. 1-3.
Dátum: 2013.09.06.

Egy egészen különleges előadásnak lehettünk tanúi. Alapvetően a Koreai Nemzeti Keret mesterei tartottak Taekwondo bemutatót, de ez az este sokkal többet megmutatott Koreából, mint a hazánkban is méltán rendkívül sikeres sportág.

A műsorban közreműködtek a mesterek. Valamennyien fekete öves, kiváló tehetségű sportolók. Mellettük voltak a színpadon hagyományos koreai táncosok, egy break dance csoport és koreai dobosok. Ez elég sokszínűnek tűnik, a kuriózum azonban sokkal inkább az, hogy nem egy szerkesztett előadás volt ez, hanem egyetlen történetet meséltek el szavak nélkül.

Persze a mese a jó és a gonosz örök harcáról szólt. A rossz elrabolja a tudást a Mesterektől, amit a jó sok-sok fejlődésen átmenve visszaszerez és mindenki boldogan élhet megszabadulva az elnyomástól. Nagyjából ennyi a történet, amit jó 90 percen át élvezhettünk. Az igazi csemege pedig épp az volt, hogy a sok harci jelenet teljesen egyben volt a táncokkal, a break tánccal és a dobosokkal. Itt mindenki egyforma szereplője volt a darabnak.

Pazar kiállítás, csodás jelmezek, nagy tehetségű táncosok. A dobosok elképesztően jók voltak, és látványosak is. Ez már nem sima zenélés, ez már valóban művészet.


Mindenek felett – mellett – mögött pedig ott van a Taekwondo bemutató. Formagyakorlatok, küzdelmek és elképesztő törések. A Taekwondo vitathatatlanul az egyik leglátványosabb küzdősport, ezen belül pedig a törések méltán a legnépszerűbb részei a bemutatóknak. Ezen az estén is többször elállt a lélegzetem, mert amit láttam, az lehetetlen… 2 ember magasságban szaltó közben egyszerre több deszkát törni, láb letéte nélkül egyetlen felugrásban 5 deszkát zúzni, stb… Döbbenetesen látványos volt az egész.

Nagyon jó, hogy a Magyar WTF Taekwondo szövetség nemcsak a sportra fókuszál, de ilyen rendezvényeket is szervez. Biztos vagyok benne, hogy a közönségben sokan beleszerettek ma a Koreai kultúrába és a Taekwondo művészetébe… Egy biztos: felejthetetlen este volt.
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 5 (Emlékezetes!) skálán: 5 pont – Emlékezetes!

A szenvedély királya



(The Look of Love)
Színes, feliratos, amerikai-angol filmdráma, 101 perc, 2013
Rendező: Michael Winterbottom
Főszereplők: Steve Coogan, Imogen Poots, Anna Friel, Stephen Fry, Tamsin Egerton, Shirley Henderson, Simon Bird

Ez a mozi gyakorlatilag Paul Raymond önéletrajzi filmje. Raymond az ötvenes évek Angliájába kezdte a pályafutását gondolatolvasóként. Ebben a beosztásban egyetlen gondolatot tudott kiolvasni: a férfiak szeretik a meztelen női testeket. Így aztán ő nyitotta meg Anglia első sztriptíz bárját, majd lassacskán felépítette a leghatalmasabb szex birodalmat. Övé volt a legnagyobb példányszámú szex lap, a legtöbb erotikus kabaré és színház. Közben pedig szó szerint építette a birodalmát: egész utcákat vásárolt fel. Elképesztően sikeres volt, bármihez nyúlt, az arannyá változott, hamarosan ő lett az ország leggazdagabb embere. Persze a sikernek ára is volt: sorban vesztett el embereket. Felesége elhagyta, fiával megszakadt a kapcsolata. Lánya, akit Istennőként imádott, kábítószer túladagolásban meghalt. De Paul Raymondot semmi nem törte meg. Élete a csillogás, a meztelen nők és a gazdagság. Erről szól ez a film.

Michael Winterbottom rendező jó filmet csinált. Kis megszakításokkal folyamatosan meséli el a történetet, így azét még érthető marad a sztori. Jó a fényképezés, remek a retró zene és elképesztően jók a jelmezek.

Jók a szereplők is. Stve Coogan láthatóan élvezi a szerepet, a többiek pedig mind nagyon jók, ezúttal nem emelnék ki senkit.

Hogy mégis mi zavar, azt nem tudom elmondani. Jó a film, de nem izgalmas. Kicsit kiszámítható, simulékony, az igazi konfliktusokat csak felvillantja, pedig van itt dráma rendesen. Valahogy olyan puha az egész… De érdekes, és érdemes megnézni.

Aztán le lehet szűrni a tanulságot. Tényleg, a pénz nem minden…? Lehetne élet a csúcson túl is…?
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 6 pont - Kellemes