2013. szeptember 9., hétfő

A szenvedély királya



(The Look of Love)
Színes, feliratos, amerikai-angol filmdráma, 101 perc, 2013
Rendező: Michael Winterbottom
Főszereplők: Steve Coogan, Imogen Poots, Anna Friel, Stephen Fry, Tamsin Egerton, Shirley Henderson, Simon Bird

Ez a mozi gyakorlatilag Paul Raymond önéletrajzi filmje. Raymond az ötvenes évek Angliájába kezdte a pályafutását gondolatolvasóként. Ebben a beosztásban egyetlen gondolatot tudott kiolvasni: a férfiak szeretik a meztelen női testeket. Így aztán ő nyitotta meg Anglia első sztriptíz bárját, majd lassacskán felépítette a leghatalmasabb szex birodalmat. Övé volt a legnagyobb példányszámú szex lap, a legtöbb erotikus kabaré és színház. Közben pedig szó szerint építette a birodalmát: egész utcákat vásárolt fel. Elképesztően sikeres volt, bármihez nyúlt, az arannyá változott, hamarosan ő lett az ország leggazdagabb embere. Persze a sikernek ára is volt: sorban vesztett el embereket. Felesége elhagyta, fiával megszakadt a kapcsolata. Lánya, akit Istennőként imádott, kábítószer túladagolásban meghalt. De Paul Raymondot semmi nem törte meg. Élete a csillogás, a meztelen nők és a gazdagság. Erről szól ez a film.

Michael Winterbottom rendező jó filmet csinált. Kis megszakításokkal folyamatosan meséli el a történetet, így azét még érthető marad a sztori. Jó a fényképezés, remek a retró zene és elképesztően jók a jelmezek.

Jók a szereplők is. Stve Coogan láthatóan élvezi a szerepet, a többiek pedig mind nagyon jók, ezúttal nem emelnék ki senkit.

Hogy mégis mi zavar, azt nem tudom elmondani. Jó a film, de nem izgalmas. Kicsit kiszámítható, simulékony, az igazi konfliktusokat csak felvillantja, pedig van itt dráma rendesen. Valahogy olyan puha az egész… De érdekes, és érdemes megnézni.

Aztán le lehet szűrni a tanulságot. Tényleg, a pénz nem minden…? Lehetne élet a csúcson túl is…?
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 6 pont - Kellemes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése