2013. szeptember 5., csütörtök

Riddick



Színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi akciófilm, 119 perc, 2013
Rendező: David Twohy
Főszereplők: Vin Diesel, Karl Urban, Katee Sackhoff, Dave Bautista, Nolan Gerard Funk, Bokeem Woodbine, Jordi Mollá, Noah Danby

2000-ben készült a Pitch Black, 22 évente sötétség, majd ezt követte 2004-ben a Riddick – A sötétség krónikája. Az első rész egy újító film volt, műfajteremtő és rendkívül izgalmas. A második már kicsit túl lett bonyolítva, ezért közel sem hozta ugyanazt az eredményt. Most pedig, több mint tíz évvel később, itt a történet következő része.

Az első képeken visszatérünk a Nekromongerek birodalmába, ahol Riddick az új vezér. Ő azonban inkább visszatérne a Fúria bolygóra, és másra hagyja az uralkodást. Azonban átverik, és egy szinte lakatlan bolygón teszik ki, ahol mindenféle gyilkos lényekkel kell megharcolnia az életéért. Egy napon aztán talál egy üres bázist, ahonnan üzenetet küld. Hamarosan meg is érkezik egy fejvadász csapat, akik el akarják fogni. Csakhogy érkezik még egy hajó, ennek a furcsa legénységnek a célja azonban ismeretlen. A két csapat egymást szívatja, közben próbálja Riddicket elfogni, aki azonban átveszi az irányítást: mert itt nem tőle kell rettegni…

David Twohy egy furcsa világot teremt, tele gyilkos lényekkel és kemény indulatokkal. El kell ismernem: sikerült felenni a fonalat, sőt ez a rész jóval érdekesebb az előzőnél. Úgy látszik, az idő múlása van, akit nem is zavar. Jó a fényképezés, és elképesztő a látvány és a trükkök.

Vin Diesel mintha ott folytatná, ahol abbahagyta. Mintha egy napot sem öregedett volna. Garantált, hogy a lányok ma is bepisilnek tőle… A mellette játszó színészek pedig ezúttal is remekül lettek összeválogatva. Sok érdekes arcot látni, és mindenki remekül hozza a figuráját.

Az ilyen sok év utáni folytatások mindig kockázatosak. Vagy nagyon nagyot szólnak, vagy nagyon nagyot buknak. Nálam ez a film az előbbi kategória. Pillanatok alatt feltörtek az emlékek, és máris ott dobogott bennem a Riddick mánia. Jók a szereplők, érdekesek a figurák, ismét teli vagyunk emberi árulással és jó cselekedetekkel – ahogy a valóságban is.

Talán nem volt elég fantázia egy új sztorihoz, nem tudom. De mindenesetre jó ötletnek bizonyult felvenni a Riddick sztori fonalát. A befejezés pedig – természetesen – mindent nyitva hagy. Hiszen Riddicnek még elszámolnivalója van a Nekromongerekkel, még nem ért haza, stb. Úgyhogy, részemről várom a folytatást.

Utolsó megjegyzés: a film jó, érdemes megnézni, de nagyon kemény, gyerekeknek nem ajánlott!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése