2013. szeptember 3., kedd

Blue Jasmine



Színes, eliratos, amerikai dráma, 98 perc, 2013
Rendező: Woody Allen
Főszereplők: Cate Blanchett, Alec Baldwin, Sally Hawkins, Peter Sarsgaard, Michael Stuhlbarg, Alden Ehrenreich, Louis C.K., Bobby Cannavale, Max Casella, Andrew Dice Clay

Amikor Woody Allen filmet készít, az mindig esemény. Nekem két féle filmje létezik: az egyik, amikor vicces, végig jól szórakozunk, a másik, amikor nagyon kemény és drámai. A végén pedig mindig van valami csavar, valami, amitől az egész olyan igazán Allenes lesz. Nos, a Blue Jasmine az utóbbi kategóriába tartozik. Kő kemény dráma, a végén egy szédítő csavarral.

Jasmine és Ginger testvérek. Azaz mindkettőt ugyanazok a szülők adoptálták. Ginger a tipikus lúzer, valahol San Francisco külvárosában éli az egyszerű dolgozó nők életét. Ezzel szemben Jasmine egy gazdag pasi mellett éli gondtalan életét. Utazgatnak, jótékonykodnak és a férfi a tenyerén hordja az asszonyt. Egy napon azonban letartóztatják, és minden vagyonukat elkobozza az állam. Így Jasmine, a nagyvilági nő, teljesen összetörve húgához költözik, ahol rögtön elkezd beleszólni a lány életébe.

Woody Allen érdekesen vezeti a történetet. Egyrészt az összeköltözés pillanatában ismerjük meg Jasminet, másrészt a történet során folyton visszanézünk a múltba. Ez a kettősség remekül fokozza a feszültséget. Lépésről lépésre látjuk összetörni ezt a remek asszonyt, ugyanakkor elmélyedünk a múlt egyre érdekesebb történéseiben. Mindez pedig azért van, hogy az utolsó pillanatban Allen előhúzza a nagy kést, és váratlanul a gyomrunkba döfje: egészen durván fájdalmas a nagy csavar.

Mindehhez remek színészi teljesítmények társulnak. Cate Blanchett egyértelműen élete legnagyobb teljesítményét nyújtja. Döbbenetesen nagyot játszik, a hátán viszi a filmet. De nagyon jó Sally Hawkins is Ginger szerepében. Kettejük összjátéka pedig tökéletesen érthetővé teszi a különbségeiket. Dicséretet érdemel a két pasi is: mind Bobby Cannavale, mind pedig Andrew Dice Clay remekül hozza figuráját.
       
Nem tudom, hogy az Alleni életműben hol foglal majd helyet ez a sztori, de egészen biztos, hogy egy remek drámát láthatunk, kiszámíthatatlan fordulatokkal és zseniális színészekkel. Látni kell!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése