2014. november 22., szombat

Káprázatos Holdvilág(Magic in the Moonlight)
Színes, feliratos, amerikai romantikus vígjáték, 97 perc, 2014
Rendező: Woody Allen
Főszereplők: Emma Stone, Colin Firth, Marcia Gay Harden, Jacki Weaver, Hamish Linklater, Eileen Atkins, Erica Leershen

Stanley Crawford híres bűvész, aki Wu Ling Soo néven kápráztatja el a közönséget. Művészete mellett hivatásaként üldözi a csaló médiumokat. Egy előadás után barátja kér segítséget, hogy megmentsenek egy arisztokrata családot, akiket teljesen behálózott egy csinos fiatal nő. Nyilván csaló, tartja Stanley és barátjával Franciaországba érkezik, hogy leleplezze a csalót. Csakhogy legnagyobb döbbenetére a lány egyre érdekesebb megérzésekről számol be, Stanley pedig úgy érzi, fel kell adnia eddigi nézeteit… Lám, itt az élő csoda… Vagy mégsem…?

Woody Allen nem kezdő a szakmában. Műveit mindig nagy várakozás előzi meg, és rendszerint nem is kell csalódnunk. Ezúttal azonban – sajnos – igen…

Kiváló színészek játszanak. Emma Stone-t imádom, most is zseniális az alakítása. Colin Firth egyszerűen remek. Mellettük még a legkisebb szerepekben is csupa remek színész játszik. Remek a zene, és a megjelenés: valóban a 20-as évek Franciaországában érezzük magunkat. Adott tehát minden… mégis az eredmény gyengécske.

Vicces a sztori, meg vannak benne kis csavarok, de elmaradnak a nagy hahotázások, nincsenek igazán robbanó poénok. Ez egy középszerű romantikus vígjáték, kicsikét viccesen előadva. De sajnos semmi több. Úgy tűnik, a mester fárad… Mert egy ilyen szereplőgárdával elképesztő attrakció is születhetett volna… Sajnos csak volna.

Nézhető. Egyszer.
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 7 pont – Kellemes

2014. november 16., vasárnap

Sírok között(A Walk Among the Tombstones)
Színes, magyarul beszélő, amerikai akcióthriller, 114 perc, 2014
Rendező: Scott Frank
Főszereplők: Liam Neeson, Marina Squerciati, Sebastian Roché, Mark Consuelos, David Harbour, Boyd Holbrook, Dan Stevens

Matt Scudder rendőr volt. Alkoholista, korrupt – amolyan átlagos. Egy félresikerült akció során véletlenül megölt egy gyereket, ezért felhagy a munkájával. Évekkel később egyfajta magánnyomozóként él. Egy napon különös megbízást kap: egy kábítószer kereskedő feleségét elrabolták, és bár kifizette a váltságdíjat, mégis holtan kapta vissza a nejét. Most meg akarja találni a tetteseket. A nyomozás során kiderül, hogy nem elszigetelt esetről van szó. A két ismeretlen férfi rendszeresen rabol el fiatal nőket, akiket elképesztő kegyetlenséggel gyilkolnak meg. Megindul a versenyfutás az elkövetők és a nyomozó között. De ebben a harcban semmi és senki sem szent…

Scott Frank csinált egy kemény filmet. Izgalmas, pörgős, elgondolkodtató – ez a jó oldal. Viszont elképesztően brutális, ezért ezt a filmet csak és kizárólag felnőtteknek szabad megnézni. Jelen esetben a 18-as karika tökéletesen indokolt!

Liam Neeson az utóbbi években azonosulni látszik ezzel a kemény ex-zsaru figurával. Ki tudja, már hányadik ilyen filmje ez. De tény, hogy jól áll neki ez a figura… A többi színész általam kevésbé ismert, de a karakterek jól voltak összeválogatva. Valóban a lüktető alvilági életben érezhetjük magunkat.

Érdekes momentum a film katarzisa alatt hallható alkoholisták 12 törvénye, valószínűleg ebben az értelmezésben ez még sosem került terítékre…
  
Nagyon kemény film, csak az izgalmakat jól bíróknak ajánlott!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont – Jó