2014. január 10., péntek

Street Dance - All Stars(All Stars)
Színes, magyarul beszélő, angol vígjáték, 106 perc, 2013
Rendező: Ben Gregor
Főszereplők: Theo Sevenson, Akai Osei-Mansfield, Ashley Jensen, Fleur Houdijk, Dominic Herman-Day, Amelia Clarkson, Gamal Toseafa

Minden táncos film egy kaptafára készül. Sajnos. Ezúttal Londonban járunk, ahol a fiatalok Közösségi Központját szeretné a gonosz vállalkozó parkolóházzá alakítani. Ezért vetélkedőt szerveznek. Persze mindenki ellenük van, de a gyerekek példát mutatnak mindenkinek mindenből… Lehetne ez egy bőven uncsi tucat film is. Ami érdekessé teszi, hogy ezúttal nem a szokásos tini korosztály szerepel, hanem kisiskolások. Ők viszont nagyon jók…

Nem kell nagy mondanivalót keresni. Nem kell burkolt üzeneteket megfejteni… Egy habkönnyű gyerekfilmről van szó, amit viszont kimondottan látványosan csináltak meg. Van benne pár kedves poén, meg pár igazi tinis üzenet. De a lényeg a tánc. Abban pedig zseniális az egész.

Megdöbbentő, hogy ekkora gyerkőcök képesek ilyen mutatványokra. A hasonlóm filmek után tudjuk, hogy a táncosok igen komoly tehetséggel bírnak. De ugyanezt a 12-16 éves forma gyerkőcöknél látni, igazi élmény volt.
  
Kellemes családi film, remek táncosokkal és észbontó koreográfiákkal.
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 7 pont – Nagyon jó

Franciadrazsék, avagy francia Borat robbantani Eiffel-torony!(Vive Le France)
Színes, magyarul beszélő, francia vígjáték, 94 perc, 2013
Rendező: Michael Youn
Főszereplők: José Garcia, Michael Youn, Isabelle Funaro

Taplisztán egy kis ország valahol Ázsiában. Annyira kicsi, hogy még az ENSZ sem ismeri el. Ezért az a nagy ötletük támad, hogy Párizsba küldenek két idióta terroristát, akik majd jól felrobbantják az Eiffel-tornyot. Persze a két idióta máshol száll le, így aztán át kell utazniuk egész Franciaországon. Amiről kiderül, hogy ott mindenki bunkó. Meg sem közelítik a két idiótát persze, akiket egy csinos újságíró leány segít végig a szenvedéseken…

Michael Youn nemcsak rendez, de szerepel is. így legalább van fogalmunk, ki az az idióta, aki ezt az egész rémséget elkövette. A film unalmas, rémes, humortalan és roppant gusztustalan.

Van ugye Borat – azaz Sasha-Baron Cohen. Aki számtalan filmben bizonyította, hogy közveszélyes idióta, sokszor gusztustalan és egy rém nagy bunkó. De ezt megszoktuk, és akkor ülünk be a filmjeire, amikor épp erre az élvezetre vágyunk. Youn megkísérli átvenni ezt a stílust. Épp olyan bunkók a figurák, épp annyira gusztustalan – csakhogy ez nagyon kevés. Amit Cohentől megszoktunk és neki már megbocsátottunk, azt másnak nem nézzük el.
  
Ez a film annyira rémesen unalmas, hogy egyetlen árva mosolyt sem tudott az arcomra csalni… Meneküljön, ki merre lát…
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 3 pont - Gyatra

2014. január 7., kedd

Vágyak szerelmesei(Thanks for Sharing)
Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 112 perc, 2012
Rendező: Stuart Blumberg
Főszereplők: Mark Ruffalo, Tim Robbins, Gwyneth Paltrow, Josh Gad, Pink, Carol Kane

Érdekes területre kalauzol ez a film: a szex függőség a téma. Sokáig nem lehetett erről beszélni. Elfogadott volt, hogy függőséget okoz az alkohol, a kábítószer, de aztán ennyi. Pedig ki kell mondani: bizony a szex is okozhat függőséget, amelytől megszabadulni igen nehéz. A tavaly bemutatott Fassbender féle Shame című film volt az áttörés.

Egy önsegítő kör életébe pillanthatunk be. Itt él Adam az 5 éve tiszta pasi, mentora Mike, aki a nagy példakép, valamint Neil a patronáltja. Három élet, három sors, mindenki ugyanonnan indul, de mindenki más utat jár be. Mindenkinek megvan a saját keresztje – tartja a mondás, és ez valóban így is van. Van, aki már boldog családban él, de a múlt még nyomasztja. Van, aki eljutott már oda, hogy randizzon és keresse társát, és van, aki még az út elején jár…

Stuart Blumberg rendező jó filmet csinált. Kellően mélyen belemegy a témába ahhoz, hogy felhívja a figyelmet a problémára, ugyanakkor megmarad a könnyed szinte, hogy fogyasztható legyen a sztori. Nincsenek trükkök, a képek szépek, a zene jó, a sztorit a remek színészek viszik el.

Mark Ruffalo mindig is nagy kedvenc volt, most is tökéletesen hozza a szerepet. Tim Robbins sok másodrangú film után most remek alakítást nyújt. A fiatal Josh Gad pedig remekül illeszkedik be a nagyok sorába. Régen láttuk már Gwyneth Paltrowt a vásznon, pedig még mindig gyönyörű és még mindig remekül játszik. Érdekes Pink megjelenése a filmben: egyáltalán nem énekel, viszont remekül játszik. Rajongói igazán büszkék lehetnek rá!

Könnyed séta egy nagyon kemény világban. Remekül mutatja meg a film, hogy igazából mindenkinek van valami az életében, mindenkinek van árnyéka… Ugyanakkor (általában) megmaradunk a kellemes vígjáték szintjén… Felnőtt nézőknek komolyan ajánlom!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

12 év rabszolgaság(12 Years a Slave)
Színes, feliratos, amerikai-angol életrajzi dráma, 134 perc, 2013
Rendező: Steve McQueen
Főszereplők: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Brad Pitt, Dwight Henry, Dickie Gravois, Ashley Dyke, Tony Bentley, Taran Killam, Christopher Berry, Bill Camp, Paul Giamatti, Lupita Nyong’o

1841. Solomon Northup egy északi városban él, néger létére elismert hegedűművész, a közösség megbecsült tagja. Egy napon két ember állást ajánl neki, de kiderül, hogy csak játék az egész. Valójában tőrbe csalják, elkábítják és eladják rabszolgának. Mire magához tér, már egy farmon dolgozik. Hamar rájön, hogy el kell titkolnia kilétét. Nem beszélhet magáról, sőt, azt sem árulhatja el, hogy tud írni. Egyetlen menekülési pontja, ha gazdái szolgálatába állítja tehetségét. Csakhogy ezt sokan nem nézik jó szemmel, ezért helyzete egyre rosszabb, végül az Epps farmra kerül, ahol aztán igazán gonosz gazdák uralkodnak. Megpróbáltatásai 12 évig tartanak, ennyi időbe telik, mire sikerül haza üzennie, és érte jönnek. 12 év után tér haza családjához.

Solomon Northup története valós, az ő eredeti könyve alapján készült a film. A siker kiszámítható, hiszen nagyszabású moziról beszélünk, amely az amerikai történelmet mutatja be. Nem csoda, hogy egy csomó díj jelölést kapott.

Tény, hogy Steve McQueen jó munkát végzett. A film jól egyensúlyoz a durvaság és a nézhetőség határán. Tud úgy nagyon kegyetlen lenni, hogy még nézhető maradjon. Remek a fényképezés és szép az egész film kiállítása.

Ráadásul van egy csomó jó színész. Chiwetel Ejiofor számos munka után megérett erre a szerepre. Mégis azt mondom, hogy a legjobb alakítást Michael Fassbender nyújtja, aki elképesztően jól alakítja az őrült szadistát. Aztán van egy sor kevésbé ismert színész, akik mind jól teszik a dolgukat.
  
Lelkesedésem mégsem őszinte. Valamiért engem nem győzött meg a sztori. Ejiofor alakítása jó, de nekem nem elég hiteles. Túl szép ez az egész világ ahhoz, hogy igaz legyen. Érdekes, hogy a nemrég bemutatott Lakáj című mozit vártam sok díj esélyesének, de az nem kapott jelölést, mindent ez a film visz el. Pedig szerintem a két alkotás között hatalmas a különbség. Talán ez okozza a fanyalgásomat…
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek