2014. január 7., kedd

12 év rabszolgaság



(12 Years a Slave)
Színes, feliratos, amerikai-angol életrajzi dráma, 134 perc, 2013
Rendező: Steve McQueen
Főszereplők: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Brad Pitt, Dwight Henry, Dickie Gravois, Ashley Dyke, Tony Bentley, Taran Killam, Christopher Berry, Bill Camp, Paul Giamatti, Lupita Nyong’o

1841. Solomon Northup egy északi városban él, néger létére elismert hegedűművész, a közösség megbecsült tagja. Egy napon két ember állást ajánl neki, de kiderül, hogy csak játék az egész. Valójában tőrbe csalják, elkábítják és eladják rabszolgának. Mire magához tér, már egy farmon dolgozik. Hamar rájön, hogy el kell titkolnia kilétét. Nem beszélhet magáról, sőt, azt sem árulhatja el, hogy tud írni. Egyetlen menekülési pontja, ha gazdái szolgálatába állítja tehetségét. Csakhogy ezt sokan nem nézik jó szemmel, ezért helyzete egyre rosszabb, végül az Epps farmra kerül, ahol aztán igazán gonosz gazdák uralkodnak. Megpróbáltatásai 12 évig tartanak, ennyi időbe telik, mire sikerül haza üzennie, és érte jönnek. 12 év után tér haza családjához.

Solomon Northup története valós, az ő eredeti könyve alapján készült a film. A siker kiszámítható, hiszen nagyszabású moziról beszélünk, amely az amerikai történelmet mutatja be. Nem csoda, hogy egy csomó díj jelölést kapott.

Tény, hogy Steve McQueen jó munkát végzett. A film jól egyensúlyoz a durvaság és a nézhetőség határán. Tud úgy nagyon kegyetlen lenni, hogy még nézhető maradjon. Remek a fényképezés és szép az egész film kiállítása.

Ráadásul van egy csomó jó színész. Chiwetel Ejiofor számos munka után megérett erre a szerepre. Mégis azt mondom, hogy a legjobb alakítást Michael Fassbender nyújtja, aki elképesztően jól alakítja az őrült szadistát. Aztán van egy sor kevésbé ismert színész, akik mind jól teszik a dolgukat.
  
Lelkesedésem mégsem őszinte. Valamiért engem nem győzött meg a sztori. Ejiofor alakítása jó, de nekem nem elég hiteles. Túl szép ez az egész világ ahhoz, hogy igaz legyen. Érdekes, hogy a nemrég bemutatott Lakáj című mozit vártam sok díj esélyesének, de az nem kapott jelölést, mindent ez a film visz el. Pedig szerintem a két alkotás között hatalmas a különbség. Talán ez okozza a fanyalgásomat…
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése