2011. január 15., szombat

Zöld Kapu Vendéglő


Cím: H-1034. Budapest, Szőlő utca 42.

Asztalfoglalás: (+36-1) 387-7028

Látogatás: 2011.01.13.

Honlap: zoldkapuvendeglo.mlap.hu

1. Külcsín: Külsőre szinte jelentéktelen a ház, ahogy az egyszerű fehér fal beleolvad a lakótelep szélén meghúzódó Szőlő utcába. Sőt még a cégtáblát is alig látni a méretes fáktól – aki tehát ide igyekszik, az figyeljen alaposan, mert könnyű eltéveszteni a házat. A parkolás a környéken ingyenes – ámde nem egyszerű, sokszor csak egészen távol lehet megállni. Ezúttal pont szerencsénk volt, épp az ajtó előtt találtunk szabad helyet.

2. Belbecs: Belülről már sokkal hangulatosabb minden. A földszinten egy pici terem vár 5-6 asztallal, olyan igazi régies a berendezés, nagyon hangulatos, remekül illik a magyaros étterem megjelenítéséhez. Az emeleten egy nagyobb szoba és csupa faburkolat vár, de a fő attrakció a hosszúkás kerthelység, ahol szép időben étkezési időben folyamatosan tömeg van.

3. Étkek: Egyszerűen csak annyit tudok mondani: elképesztő a választék. Halaktól a marháig minden, levesektől az édességig minden, egyszerűen minden-minden megtalálható. Külön dicséret jár azért, mert rengeteg olyan igazi magyaros fogás található az étlapon, melyet már szinte sehol sem lehet fellelni. Külön fejezetben kapnak helyet a csülök ételek, csak ezekből akkora a választék, mint máshol a komplett étlap. Igazi meglepetés az időszakos különlegességek gyűjteménye: január végétől például toros napok lesznek, egészen széles kínálatával a témába vágó ételeknek. A fő gond tehát, hogy választani elképesztően nehéz, már csak e miatt is sokszor vissza kell térni. Ezúttal egy serpenyőben sült mustárszószos csülköt próbáltam ki… mintha vajba merült volna a késem. Péter barátom a Túró gombócot választotta, és elégedett volt. El kell mondani még, hogy az adagok hatalmasak. Ide vagy nagyon éhesen kell jönni, vagy ételhordóval. Nincs más… Az ízek pedig… Minden nagyon finom volt!

4. Italok: A hagyományos üdítők mellett kimondottan tisztes a pálinka és a bor választék, itt valóban meg lehet mutatni például egy külföldi vendégnek, hogy milyen is a magyar vendéglátás.

5. Szerviz: Fiatal és középkorú urak csapata gondoskodik a vendégekről, amennyire memóriám megbízható, nagyjából ugyanaz a csapat dolgozik itt évek óta. Összeszokottak, udvariasak és gyorsak. Itt nem kell órákat várni egy számlára.

6. Árak: Alsó középkategóriás árakat találunk, a hihetetlen mennyiségű étel miatt viszont mondhatjuk, hogy olcsó a hely. Mert a vacsora még simán kitelik az ebédről hazavitt dobozokból…

7. Értékelés: Árnyas lakótelep szélén, kockás terítős – magyaros – házias – nagyon jóllakós kis étterem. Ha külhoni vendégnek szeretnénk magyaros ételeket prezentálni, jobbat nem is találhatnánk. Kimondottan ajánlom a helyet!

Értékelés: 1 (Borzalom) - 10 (Mennyei!) skálán: 8 pont - Remek

2011. január 11., kedd

Szerelem és más drogok


(Love and Other Drugs)

Színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus vígjáték, 115 perc, 2010

Rendező: Edward Zwick

Főszereplők: Jake Gyllenhaal, Anne Hathaway, Josh Gad, Oliver Platt, Natalie Gold, Hank Azaria, Judy Greer, Jaimei Alexander

Jamie az ideális értékesítő. Addig beszél, amíg üzletet köt. Csak kevésbé bír férfiúi mivoltával, így aztán egy folyamatos bohémság az élete. Egy elszólás nyomán balfék öccse ajánlására kerül a gyógyszeriparba, ahol orvos látogató lesz. Ahol pedig csinos nővérek vannak, ott Jamienek nyert ügye van. Míg találkozik Maggievel, a gyönyörű, ám problémás lánnyal. Kezdeti ellentétük nyilvánvalóan összehozza őket, és amolyan ideális, „csak semmi érzelem, tiszta szex” kapcsolat alakul ki köztük. De persze, ahogy ez lenni szokott, minden megváltozik. Megjelenik a Viagra, és Jamie karrierje felível, míg a lányról kiderül: gyógyíthatatlan beteg. Az eddigi vígjáték itt csa áét romantikus filmbe.

Edward Zwick jó filmet csinált. Jók a dialógusok, megfelelő fricskát kap az amerikai egészségügyi rendszer… Szépek a képek, és jó a zene is. Ebben a filmben tényleg minden a helyén van. Ettől persze kicsit kényelmes is minden, de legalábbis alaposan kiszámítható.

Ami mégis elviszi a sztori, az a színészek játéka. Gyllenhaal sármos, mint mindig, jól adja a szívek elrablóját. Anne Hathaway pedig – aki eddig sosem vetkőzött a vásznon – most alaposan végig meztelenkedi a fél filmet, és a fiúknak már csak ezért is érdemes beülni a moziba… De üdítően jók a mellékszereplők is. Josh Gad nagyot alakít az idióta öcsi szerepében, és szintén üdítő látvány Judy Greert a butácska nővér szerepében látni. Már tartottam tőle, hogy élete végéig csak a gonosz ármánykodó szerepében látom majd, de most öröm egy új színben látni!

Összességében kicsit kiszámítható a sztori, ezért nagy fordulatokat ne várjunk, de egy nagyon jó kis romantikus filmként érdemes megnézni! Remek szereplők, nagy poénok, és néhány kedves jelenet miatt mindenképp szavazok rá!

Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 7 pont – Nagyon jó