2013. június 19., szerda

Szemfényvesztők(Now You See Me)
Színes, magyarul beszélő, amerikai thriller, 115 perc, 2013
Rendező: Louis Leterrier
Főszereplők: Michael Caine, Dave Franco, Morgan Freeman, Mark Ruffalo, Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Isla Fisher, Michael Kelly, Mélanie Laurent, Odessa Sykes

Egy mentalista, egy bűvész, egy mágus és egy tolvaj gyűlik egy lakásba egy különös meghívás nyomán… Egy évvel később a Négy Lovas elképesztő produkcióval áll elő: Las Vegasból teleportálnak egy nézőt a Párizsi bankjába, amit kirabolnak és a pénzt a nézőknek adják… Az FBI Dylan ügynököt bízza meg, hogy kiderítse, mi a valóság. Mert a bűvészet ugye csak a megtévesztésről szól… Dylan ráadásul egy társat is kap a fiatal francia Interpol ügynök személyében, akivel enyhén szólva nem felhőtlen az együttműködés. A nyomozásban gátolja a produkciót pénzelő milliárdos Tressler, de segíti Bradley, aki egykor bűvész volt, ma pedig a trükkök leleplezésével foglalkozik. A fiatalok azonban zseniálisak, a harc egyre élesebb, és közben nem lehet tudni, mi is az igazi produkció. Hiszen minél közelebb vagyunk, annál kevesebbet látunk…

Louis Leterrier remek filmet csinált. Izgalmas a sztori, folyamatosan emelkedik a feszültség, egyre újabb csavarok borzolják kedélyünket. Ráadásul az egész film pazarul látványos, és remek színészi alakításokat látunk benne. Ez igazán remek munka volt!

Ilyen sztárparádét egy filmben már régen láttam. Ráadásul mindenki egyformán jó. Valahogy mindenki szívből hozza a figuráját. Caine és Freeman a két nagy mágus a háttérben remekel. Az Eisenberg-Harrelson-Fisher-Franco négyes pedig valóban el tudja velünk hitetni, hogy ők az okosok. Ja, és Isla Fisher egy tündöklőbb… E mellett Ruffalo borostás kullogása az események mögött és az okos Laurent duója is nagyon el van találva. Nem tudok senkit kiemelni: itt valóban mindenki nagyon jó!

A bűvészek világa az egyik misztérium, amely minden embert megmozgat. Mindig izgalmas betekinteni a kulisszák mögé. Ráadásul ezt most egy remek és izgalmas történetben, elképesztően látványos körülmények között tehetjük meg. Ne hagyjuk ki, zseniális a film, garantált a szórakozás!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Gyakornokok(The Intership)
Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 2013
Rendező: Shawn Levy
Főszereplők: Owen Wilson, Vince Vaughn, Dylan O’Brien, Max Minghella, Tiya Sircar, Rose Byrne, Joanna Garcia-Swisher

Nick és Billy igazi régi stílusú üzletkötők, akik egy vevőjüktől tudják meg, hogy megszűnt a cégük. Életük összeomlik, teljesen el vannak keseredve. Egy hirtelen ötlettől fogva jelentkeznek a Google vállalat gyakornoki programjába. Különös módon lehetőséget kapnak, így egy csapat ifjú titán közt találják magukat. Persze ők nem értik a világháló működését, nem használnak számítógépet, így aztán kérdéses, hogy mire elég a nagy duma…

Shawn Levy ezúttal jó filmet csinált. Persze a Vaughn-Wilson páros rettenetesen unalmas. Tehetségtelenségük nyilvánvaló, aki egy filmjüket látta, az mindet látta. Gesztusaik, szövegük épp ugyanolyan, mint valamennyi más filmjükben. Unalmasak és fárasztóak.

De… És ezúttal itt a hangsúly. A sztori jó. Remekül mutatja be a mai középkorúak és a mai fiatalok világai közt húzódó hatalmas szakadékot. A fiatal zsenik között a két „öreg” valóban csak esetlen mihaszna. Persze a sztori folyamán kiderül, hogy azért a régi világnak is voltak értékei, és bizony a fiúk fontos tagjai lesznek a csapatnak. Persze az egész nagyon rózsaszín és túl van idealizálva, de az alapigazságok azért a helyükön vannak.

Így aztán azt kell mondanom, hogy a film végül tényleg szórakoztató. Jók a fiatal színészek, Rose Byrne ismét különlegesen szép, és persze azért a multik is kapnak néhány igen kemény fricskát. De ülnek a poénok. A kviddics meccs jelenete például egészen döbbenetes… A fő erény, hogy remekül állítja szembe a 80-as évek hőskorát a mai szupervilággal. Sikerül ezt emberien, kedves humorral megtenni. Mindkét világot jellemzik filmjeik és hőseik, számomra külön érdekesség volt, hogy az „ősök” és a mai titánok által idézett filmeket is ismerem, így aztán értettem a poénokat. E nélkül jelentősen nehezebb lett volna… Márpedig a választék a Flasdance-től egészen a Trónok harcáig terjed… Filmes műveltség nélkül a film nehezen lesz érthető.
   
Ok, ne várjunk mélylélektani fordulatokat és drámai következtetéseket. De ezúttal még a két unalmas komikus is jól teljesít és valóban olyan problémákról beszélnek viccesen, amelyekkel együtt élünk minden nap…
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 7 pont – Nagyon jó