2013. június 19., szerda

Gyakornokok



(The Intership)
Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 2013
Rendező: Shawn Levy
Főszereplők: Owen Wilson, Vince Vaughn, Dylan O’Brien, Max Minghella, Tiya Sircar, Rose Byrne, Joanna Garcia-Swisher

Nick és Billy igazi régi stílusú üzletkötők, akik egy vevőjüktől tudják meg, hogy megszűnt a cégük. Életük összeomlik, teljesen el vannak keseredve. Egy hirtelen ötlettől fogva jelentkeznek a Google vállalat gyakornoki programjába. Különös módon lehetőséget kapnak, így egy csapat ifjú titán közt találják magukat. Persze ők nem értik a világháló működését, nem használnak számítógépet, így aztán kérdéses, hogy mire elég a nagy duma…

Shawn Levy ezúttal jó filmet csinált. Persze a Vaughn-Wilson páros rettenetesen unalmas. Tehetségtelenségük nyilvánvaló, aki egy filmjüket látta, az mindet látta. Gesztusaik, szövegük épp ugyanolyan, mint valamennyi más filmjükben. Unalmasak és fárasztóak.

De… És ezúttal itt a hangsúly. A sztori jó. Remekül mutatja be a mai középkorúak és a mai fiatalok világai közt húzódó hatalmas szakadékot. A fiatal zsenik között a két „öreg” valóban csak esetlen mihaszna. Persze a sztori folyamán kiderül, hogy azért a régi világnak is voltak értékei, és bizony a fiúk fontos tagjai lesznek a csapatnak. Persze az egész nagyon rózsaszín és túl van idealizálva, de az alapigazságok azért a helyükön vannak.

Így aztán azt kell mondanom, hogy a film végül tényleg szórakoztató. Jók a fiatal színészek, Rose Byrne ismét különlegesen szép, és persze azért a multik is kapnak néhány igen kemény fricskát. De ülnek a poénok. A kviddics meccs jelenete például egészen döbbenetes… A fő erény, hogy remekül állítja szembe a 80-as évek hőskorát a mai szupervilággal. Sikerül ezt emberien, kedves humorral megtenni. Mindkét világot jellemzik filmjeik és hőseik, számomra külön érdekesség volt, hogy az „ősök” és a mai titánok által idézett filmeket is ismerem, így aztán értettem a poénokat. E nélkül jelentősen nehezebb lett volna… Márpedig a választék a Flasdance-től egészen a Trónok harcáig terjed… Filmes műveltség nélkül a film nehezen lesz érthető.
   
Ok, ne várjunk mélylélektani fordulatokat és drámai következtetéseket. De ezúttal még a két unalmas komikus is jól teljesít és valóban olyan problémákról beszélnek viccesen, amelyekkel együtt élünk minden nap…
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 7 pont – Nagyon jó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése