2009. december 26., szombat

Továbbállók


(Away We Go)
Színes, feliratos, amerikai-angol vígjáték, 98 perc, 2009
Rendező: Sam Mendes
Főszereplők: John Krasinski, Maya Rudolph, Catherine O’Hara, Carmen Ejogo, Jeff Daniels, Allison Janney, Samantha Pryor, Maggie Gyllenhaal


„Mi balfékek vagyunk? Nem, dehogy. De tényleg, mi balfékek vagyunk? Nem, nem hiszem. Azért kicsit félek, hogy mi balfékek vagyunk…” Mit is mondhatnék egy filmről, melynek főhősei az első tíz percben ezen töprengenek…? Mindenesetre egy biztos: Sam Mendes egy jó rendező, de senki sem tudta eddig, hogy van humora. Méghozzá egészen remek…

Burt és Verona gyermeket várnak. A 6. hónap küszöbén a fiú szülei bejelentik: Belgiumba költöznek. Lévén, hogy a fiatalok nem akarnak magukra maradni, azon tanakodnak, vajon hová költözzenek. Nincs más hátra, nyakukba veszik az amerikai kontinenst, és sorra látogatják rokonaikat, barátaikat. De valahogy bárhová is vetődnek, mindenhol van valami furcsa. Vagy az ismerősök idióták, vagy a felszíni csillogás mögött derül ki, hogy nem mind arany, ami fénylik. Ahogy haladnak az úton, egyre-másra pillanthatunk be sorsokba, drámákba, és a főszereplőkről lassan kiderül, hogy dehogyis balfékek, csupán egy kedves fiatal pár, akiknek helyén van a szíve.

Sam Mendes remekel. Nagyon kemény a téma, a gyermekvárás és a sokféle dráma, mégsem érezzük azt, hogy görcsösen tanítani akarna, vagy, hogy ez mostan itt egy példabeszéd. Szó sincs erről. S bár minden szekrényben akad egy csontváz, és itt bizony bőven találkozunk is velük, a szereplőket egyfajta derűs humorral, nagyon-nagyon gyengéd szeretettel vezeti végig a sztorin. Ezáltal eléri, hogy nem lesz erőltetett a film, nem is ítél el senkit sem, csupán felvillant sorsokat és ránk bízza, hogy a megszerzett tudás alapján megítéljük saját életünket.

A rendező remekel, ez vitathatatlan. A fényképezés szintén nagyon jó, sokszor lágy és költői képeket látunk, máskor éles vágásokat, a képek nagyon jól támasztják alá a mondanivalót. A zene is kiváló, az amerikai „road-movie”-k hagyományait követve country dalok szólnak főleg, ez pedig itt teli találat.

A főszereplők számomra eddig ismeretlenek voltak. Krasinski sokáig valóban idiótának tűnik, ahogy sokszor csak bámul vicces arcszerkezetével, mégis a film végére nagyon megkedveljük. Rudolph – a valóban terhes színésznő – pedig tökéletes választás volt. Egyrészt remekül játszik, másrészt többször is láthatjuk rajta azt a különlegesen bájos szépséget, amitől a férfiak szerint a terhes nők a leggyönyörűbbek a világon. Azt hiszem, ezt a két színészt még sok és nagy szerepben is viszont láthatjuk majd! A mellékszereplők között más sok ismert nevet találunk, ők valamennyien lubickolnak a szerepükben. Allison Janney az Elnök emberei után itt szabadon lehet idült alkoholista, Maggie Gyllenhaal pedig szimplán idióta. Igen, a film elég hálás ahhoz, hogy mindenki parádésan játsszon benne.

Ez egy nagyon-nagyon szívmelengető történet egyszerű emberekről, akik nem balfékek, csupán keresik a boldogságot. A film csúcspontja számomra az utolsó percekhez közeledve látható jelent a gumiasztalon, ahol két nagyon kedves ember kicsit furcsán, ám tökéletesen gyengéd meghittségben vall szerelmet a párjának. Csak ezért a pár perces dialógusért megérte volna beülni a moziban, ahol pedig ennél sokkal többet kapunk. Nagyon kedves film, nagyon mély érzelmeket és vágyakat ébreszt… Bárcsak én ülhetnék egyszer azon az asztalon… Ezt a filmet mindenkinek meg kéne nézni, mert nagyon sokat tanulhatunk belőle!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

2009. december 24., csütörtök

Champs Sport Pub


Cím: H-1074. Budapest, Dohány u. 20.
Asztalfoglalás: (+36-1) 413-1655
Látogatás: 2009.12.23.
Honlap: www.champs.hu


1. Külcsín: A Dohány utca első sarkán található egy kapualj, itt kell lefelé menni. A föld színe alatt aztán egy kis csoda vár minket. Azonban ügyelni kell arra, hogy a bejáratot megtaláljuk, mert csupán egy ajtó az egész. A parkolás a környéken sajnos nehezen oldható meg, viszont igen drága, így aztán érdemes tömegközlekedéssel érkezni.

2. Belbecs: Egy hihetetlen furcsa és kaotikus helyen találjuk magunkat. Nagyjából 3 hosszúkás teremmel, melyek U alakban helyezkednek el. Oldalt boxok, illetve asztalok, a „nagyterem” végében pedig tánctér van kialakítva. Nappal asztalokkal persze… Itt minden a sportról szól. Az étterem tulajdonosai is kiemelkedő sportolóink, így ez nem is csoda. Az egyes boxok is róluk szólnak: van itt az uszodai startkövet formázó asztal körben csempével, van a sivatagi autós túrát idéző dekoráció meg minden más. A falakon pedig zászlók, cikkek, képek erdeje és minden létező helyen serlegek, érmek és egyéb sportos kegytárgyak. Akár egy múzeum. Hihetetlenül kaotikus az egész, és mégis jó érzés itt helyet foglalni. Minden boxhoz külön TV van, ahol a minket érdeklő sporteseményeket kísérhetjük figyelemmel, így akár asztalonként másnak drukkolhatunk. A táncterem helyén pedig óriási kivetítő van a különleges eseményekhez. Persze este néhány mozdulattal minden átalakítható és jöhet a buli: DJ. Schneider hajnalig nyomja a slágereket. Társaságunk számtalan emlékezetes szülinapi bulit rendezett már itt és mindegyik remekül sikerült.

3. Étkek: Sportolókról szól minden, így aztán az ételek válogatott alapanyagokból készülnek, sokkal inkább fitt fogások találhatók a választékban. Az étlapon pedig minden egyes fogás mellett piktogram figyelmeztet, ha ez most megeszed, akkor ennyi perc futásra /aerobicra /kerékpározásra vagy úszásra lesz szükség, hogy ledolgozd… Hmmm, kicsit perverz a dolog. Kiemelést érdemel a tatár, az mindig nagyon finom, ezúttal pedig 62 perc kerékpározás árán a fetás csirkét választottam. Az adagok nagyok, az ízek háziasak, és bár a hely elsősorban nem étterem, mégis igazán jól lehet itt lakni.

4. Italok: Pub lévén a dolog itt kezd érdekes lenni. Elképesztő az italválaszték: rövidek, pálinkák, koktélok, borok és sörök, gyakorlatilag szerintem itt minden van, ami folyik és jókedvet csinál. A sportot néző közönség nagyrészt külföldi, így számukra a korsó sörnél gyakorlatilag megáll az élet, de az ínyencek itt aztán tényleg válogathatnak.

5. Szerviz: A csapat mindig fiatal és mosolygós lányokból áll, akik egy idő után fel is ismernek. Kedvesek, gyorsak és még az őrülten drukkoló félrészeg (vagy teljesen) angol drukkereket is kordában tudják tartani. Kemény munka, de nagyon jól csinálják.

6. Árak: Közepes árakról beszélhetünk. Az ételeket aránylag olcsón kapjuk, aztán a számla végösszege a letöltött alkohol mennyiségétől függ majd…

7. Értékelés: Többször jártunk már itt. Bulik, partyk vagy csak egy sima vacsora ürügyén, de sosem kellett csalódni ebben a helyben. Igazán ajánlom mindenkinek, de főleg sport rajongóknak és buli szeretőknek!

Értékelés: 1 (Borzalom) - 10 (Mennyei!) skálán: 8 pont - Remek

2009. december 23., szerda

Fame - Hírnév


(Fame)
Színes, feliratos, amerikai zenés film, 107 perc, 2009
Rendező: Kevin Tancharoen
Főszereplők: Naturi Naughton, Collins Pennie, Kay Panabaker, Kherington Payne, Bebe Neuwirth, Charles S. Dutton, Debbie Allen, Megan Mullally


Nincs új a nap alatt, így aztán rendszerint újra fel kell dolgozni egy régi jól sikerült történetet – ez az amerikai gondolat vezethette Tancharoen rendezőt, hogy ismét filmre vigye a régi mesét és jól ismert musical témát. Nagy kockázat nem volt, hiszen a darab hálás, a zene jó, nem véletlenül része minden egyes musical válogatásnak.

A híres New Yorki Művész iskolában vagyunk, ahol 10.000 jelentkező közül válogatnak ki 200-t. Hihetnénk, hogy ez a siker maga, de épp fordítva: itt kezdődik a kőkemény munka. Táncosok, zenészek, énekesek és mindenfajta művészek dolgoznak, hogy megtanulják a fegyelmet és bekerüljenek a színpad világába. Egy induló évfolyam négy éves történetébe pillanthatunk bele, örömöket és fájdalmakat látunk, míg elérkezik a vizsgaelőadás napja.

Persze mindenkinek van története. Mindenkinek meg kell vívnia a csatát a világgal és önmagával, és van, aki eltérül út közben. Van, akinek sikerül, van, aki elbukik. A munka az egy dolog, a tehetség egy másik – a kettő együtt pedig meghatározza a jövőt. Kedves pillanatok, vicces jelenetek és könnyes percek váltakozna, hiszen ilyen az élet…

A rendezés jó, de igazából semmi különöset nem tudok mondani. Semmi extra, semmi koncepció, jelenetek sora a 4 év történetéből… A zene jó, mint mindig, igaz kicsit maira hangszerelve, de ez teljesen rendben van. A színészek jók. Főszereplők a fiatalok: egy csapat lelkes és tehetséges lány és fiú, akik küzdenek, dolgoznak és fejlődnek. Oscar díjat nem érdemel senki, de a figurát hozza mindenki.

Összességében egy kellemesen közepes filmet látunk. Ebből a fajtából sok van a piacon. Ami talán kiemeli ezt az alkotást, az a táncjelenetek sora. A tánc számomra egy misztikus dolog, amit mindenki szívesen gyakorolna, de igazából csak a kiválasztottaknak van hozzá tehetsége. Nos, a vásznon most egy rakás kiválasztottban lehet gyönyörködni. Elképesztő táncos jelenetek sorát látjuk, és ezért mindenképp érdemes megnézni a filmet.
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 7 pont – Nagyon jó

2009. december 22., kedd

Zila Kávéház és Krisztina Cukrászda


Cím: H-1181. Budapest, Üllői út 452.
Asztalfoglalás: (+36-1) 290-2417
Látogatás: 2009.12.22.
Honlap: www.zilakavehaz.hu


1. Külcsín: Pestlőrinc egyik legismertebb pontján az egykori strand öltöző házából épült fel ez a remek étterem. A fő benyomást most is az egykori épület adja, de remekül mellé építettek egy télikertet és egy platánkertet is, amelyek kellemesen harmonizálnak az eredeti kinézettel. (A platánkert érdekessége, hogy a közepén egy platánfa áll egy üveg kalitkában, így a fa az épület közepéből nő ki… Szép példa a környezet megóvására.) Mára már két parkoló is gondoskodik a számos vendég befogadásáról.

2. Belbecs: Belépéskor a cukrászdában találjuk magunkat, mai igazi múlt századi hangulatot idéz a csicsás bútorokkal és a hatalmas üvegpultokkal. A télikert és a platánkert pedig tetszés szerint szétnyitható vagy összeköthető, így ideális rendezvény helyszín. Ne feledkezzünk meg a galérián található újabb étteremről és a nyáron látogatható kerthelységről sem. A Zila szép példája a fokozatos fejlődésnek. Mára egy nagyon szép és hangulatos étterem komplexumról beszélhetünk.

3. Étkek: Igazi házias ízek, hatalmas adagok és remek étel kompozíciók várnak ránk. Ezúttal a tejfölös mangalica levest választottam, ami egészen remek volt. Utána tepsis csülköt kértem, és igen, ez az igazi magyaros álom! Omlós és zamatos falatok sorakoztak a tányéron, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Ki kell emelni a desszert választékot: tekintve a cukrászda részleget, egyedien széles a választék. Mi a ház specialitását választottuk: Zila úr világszabadalma alapján a torták belsejét folyékony krémmel töltik meg, az eljárás egyedi, az eredmény csodálatos. Ezúttal a Pöttyös Túrós és a Konyakos meggyes kompozíciót választottuk, mindkettő zseniális volt.

4. Italok: Az elegáns étterem színvonalához híven mindent megtalálunk a választékban. Az étlapon minden fogáshoz ajánlanak bort, ez hasznos segítség a műélvező de nem szakértő közönségnek.

5. Szerviz: Olyan békebelien elegáns az egész hely, ennek megfelelően a pincérek kissé kimértek, de udvariasak. Egy biztos, a mosolygás nem követelmény. Viszont szakértően segítenek és ajánlanak, azután pedig gyorsan és pontosan szolgálnak ki.

6. Árak: A külvárosban ritkán találni ilyen drága helyet, viszont az ételek minősége és mennyisége is indokolja a felső kategóriás árakat.

7. Értékelés: Nagyon kellemes a hely, ideális esküvőkre, randira vagy üzleti megbeszélésre egyaránt. Kellemes a kiszolgálás, csodásak az ízek, ide érdemes gyakran visszatérni.

Értékelés: 1 (Borzalom) - 10 (Mennyei!) skálán: 8 pont - Remek

Golgota Gospel Kórus: Karácsonyi koncert 2009.


Közreműködő: Golgota Gospel Kórus és a Golgota Gyermekkórus
Helyszín: Budapest Kongresszusi Központ
Dátum: 2009.12.20.

Immáron hetedik alkalommal rendezte meg a Golgota Gospel Kórus a hagyományos Karácsonyi koncertet, amely a szokásokhoz híven idén is igazi zenei csemege volt. A színvonal ékes bizonyítéka, hogy ezúttal egy napon kétszer is megtöltötték a BKK nagytermét.

Kísér a Golgota zenekara, ezúttal fúvósokkal is kiegészítve. Az élő zene varázsa máris előnyt jelent. Ezután érkezik a kórus, vagy 100 fiú és lány, korban és stílusban különbözőek, de mindenki feketében piros vagy zöld kiegészítőkkel a hangszínnek megfelelően. Van egy nagy adag elegancia abban, amikor egy ekkora csapat szinte egyforma ruhában egyszerre mozog. Vezényel a hagyományok szerint Pásztor Mark Zeeman, a Dél-Afrikából érkezett tiszteletes, aki mellesleg zongoraművész is.

Az idei koncert mottója: Mit is ünneplünk Karácsonykor? Jézus születését, így a dalok főleg erről szóltak. Volt a műsorban igazi angol Karácsonyi dal, mint a „Kisdobos”, valamint a Gospel irodalom néhány különösen szép darabja. Ki kell emelni a country dalt, amit 8 fiú vezetett elő, és egészen zseniális volt. Szintén kiemelést érdemel a gyermekkórus, akik néhány dal erejéig csatlakoztak a műsorhoz. Megható volt látni a „kisegereket”, amint szívből – és nagyon szépen! – énekeltek. Persze minden dal gospel átiratban szerepelt, ami egy egészen rendkívüli zenei élmény volt.

Összességében el kell mondani, hogy az idei műsor is zseniálisan sikerült. Pásztor Mark szellemes konferálása után egyik csodás dal szólt a másik után. Minden évben eltűnődöm, hogy találnak ennyi lelkes kórus tagot, akik tényleg szívből dalolnak. Ráadásul az est folyamán legalább 20 szólista is énekelt, egyik zseniálisabban, mint a másik. Ennyi komoly tehetséget egy teremben látni igazán örvendetes élmény volt.

A Gospel egy érdekes műfaj. Nagyon komoly tudás kell az előadásához, és igazán szívből kell énekelni, hogy a produkció emlékezetes lehessen. El nem tudom képzelni, hogy mikor és mennyit gyakorolt az együttes erre a fellépésre, de a koncert csodálatos élményt adott, ahogy mindig. Ilyen énektudás, ennyi szív és ilyen profi vezetés nem is vezethet más eredményre.

Aki kihagyta, jövőre ne kövesse el ugyanezt a hibát. Aki ott volt, biztosan remekül érezte magát, talán még most is dalolgatja a záró dalként felcsendülő „Oh, Happy Day” dallamát. Mert valóban az volt!

Értékelés: 1 (Agyhalál) - 5 (Emlékezetes!) skálán: 4 pont - Kitűnő

Rozmaring Kertvendéglő


Cím: H-1036. Budapest, Árpád fejedelem útja 125.
Asztalfoglalás: (+36-1) 367-1301
Látogatás: 2009.12.19.
Honlap: www.rozmaringkertvendeglo.hu


1. Külcsín: Budán, a rakparton, a Margitsziget közepével egy vonalban található a Rozmaring Vendéglő. Ma már inkább komplexum: több teremből és kerthelységből áll, de még tenisz pálya is tartozik hozzá. De a fő attrakció nyilván az, hogy a Duna partján vagyunk, és ez a látvány bizony egészen egyedivé teszi a helyet. Nem mellékes a hatalmas és ingyenes parkoló kényelme sem.

2. Belbecs: Faházat mintázó belső kialakítás, gerendák és térelválasztók, magyaros motívumok. Van bálterem, meg különszoba de a legjobb, hogy a térelválasztók segítségével egészen el tudjuk magunkat szeparálni a körülöttünk ülőktől.

3. Étkek: Dicséretesen széles a választék. Az adagok nagyok és nagyon jó ízűek, ezt szinte mindenről elmondhatjuk, amit kipróbáltunk. Van minden, de nem egyszerű formában: mesteri kompozíciókkal kényeztetik az ízlelő bimbókat. Ezúttal gulyáslevest kértem, remek volt, a hús szinte olvadt a szájban. Az előételként felszolgált marha nyelv pedig külön említést érdemel… Igaz, a csülök kicsit keményre sikeredett. Egészen remek volt viszont a Gundel palacsinta. Összességében tehát igazán jól laktunk.

4. Italok: Nagyon szép a borok és hazai pálinkák választéka, e mellett természetesen megtalálható a szokásos sör és üdítő szortiment. Hideg tél lévén már az ajtóban friss forralt bort lehetett kóstolni, ez egészen remek ötlet.

5. Szerviz: Fiatal felszolgáló csapat, akik helyesek, kedvesek, de kissé fáradtak is voltak. Nem is csoda, alig pár nappal az Ünnep előtt a folyamatosan tömött hatalmas étteremben gyakorlatilag komoly fizikai teljesítmény a munkájuk. Ennek ellenére precíz és gyors munkát végeztek.

6. Árak: Felső kategóriás étterem, de az adagok mérete és minősége ismeretében az árak teljesen rendben vannak.

7. Értékelés: Nagyon jól éreztük magunkat. Korábban is jártunk már itt, „civilben” is, rendezvénnyel is, mindig bejött a hely. Ideális helyszín üzleti megbeszélésekre vagy baráti étkezésekre egyaránt. A Duna látványával és a házias magyaros ízekkel együtt ideális hely külföldi vendégek számára.

Értékelés: 1 (Borzalom) - 10 (Mennyei!) skálán: 8 pont - Remek