2015. március 21., szombat

A beavatott-sorozat: A lázadó



(Insurgent)
Színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm, 119 perc, 2015
Rendező: Robert Schwentke
Főszereplők: Shailene Woodley, Ansel Elgort, Theo James, Kate Winslet, Miles Teller, Naomi Watts, Jai Courtnei, Zoe Kravitz

Tris és csapata menekül. Jeanine lett a Tanács feje, kijárási tilalmat hirdetett meg, és könyörtelen hajszát folytat a szökevények után. A menekülők találkoznak a csoporton kívüliekkel, akik sereget szerveznek a fennálló rend ellen. Mint kiderül, a lázadók csapatát épp Négyes halottnak hitt anyja vezeti. Közben Jeanine megtalálja, amit keres: egy üzenetet az Alapítóktól, ami minden kérdésre választ ad. Csakhogy az üzenet kódolt, a kinyitására csak a legkiválóbb elfajzott lehet képes. Ezért minden eszközzel el kell fogni a lányt…

A sorozat második darabja érdekes mű. Az eleje kiszámítható, a vége meglepetés. Vajon hová vezet innen az út?

Robert Schwentke csinált egy igen látványos, nagyjából tartalmas akciófilmet. Igazából sok dolog nem történik, némi küzdelem, egy kis árulás, pici romantika és sok-sok látványos akció. A fényképezés és a trükkök világa most is briliáns. A színészek szintén jók, meglepetések nincsenek, mindenki hozza az eddig megismert figuráját. Kisebb szerepekben feltűnnek újabb nagy nevek, mint Octavia Spencer vagy Naomi Watts, ezek a húzónevek persze megint jó reklámot csinálnak a sztorinak.

Aki azért szeretne gondolkodni is, annak figyelmébe ajánlom Caleb okfejtését az önfeláldozásról… ez önmagában megérne egy beszélgetést valami füstös kiskocsmában…

A legérdekesebb momentum a befejezés. Végre egy film, ahol nem 100%-ban kiszámítható a folytatás…
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont – Jó

2015. március 15., vasárnap

Aragvi Grúz Étterem



Cím: 1023. Budapest, Ürömi köz 2.

Asztalfoglalás: +361- 293-2888
Látogatás: 2015.03.14.
Honlap: www.aragvi.hu

1.    Külcsín: Könnyű megtalálni a helyet, mert épp szemben van a Daubner cukrászdával. A parkolás az utcán megoldható, bár estig fizetős. Azért erre érdemes időt szánni ezen a környéken… A ház maga messziről felismerhető. Frissen van felújítva, különleges formája elég feltűnő. Az épület külseje egészen furcsa módon üres üvegekkel van dekorálva, ez nekem furcsa volt.

2.    Belbecs: A belső teret meghatározza a hatalmas üveg kupola. Az egész helység csupa köríves forma, itt nincsenek szögletek. Az asztalok is körben vannak elrendezve, minden egyszerű fehér, és a falakat képek díszítik. Nyilván minden a grúz származásra játszik, de ez teljesen diszkrét. A terítés nagyon elegáns. Minden asztalon kovácsoltvas gyertyatartók, elegáns teríték, szóval ideális a hely egy romantikus vagy egy ünnepi vacsorához egyaránt.

3.    Étkek: Az étlap nem túl hosszú, viszont annál különlegesebb. Az előételeket például egyszerűen kitolják egy kocsin, semmit nem kell elképzelni, mindent élőben lehet kiválasztani. A konyha jellege a dió erős használata. Mi megkóstoljuk a dióval töltött padlizsánt, ez például egészen különleges ízű volt. E mellett a gránátalmás májat és a házi füstölt sajtot is nagyon jónak találtuk. Egyetlen negatívum, hogy a házi kenyér kicsit száraz volt, az nem tűnt frissnek. A főételek közül említést érdemel a köret, a híres Hacsapuri Megruli, ami végül egy dupla sajtos pizzára emlékeztet, de rendkívül finom. Grillezett bárányt és disznó saslikot ettünk hozzá, ezek rendkívül ízletesek voltak. Számomra az igazi ínyencség a négy különleges szósz volt: zöld szilva, piros szilva, gránátalma és paradicsom. Ezek egészen zseniálisan jó íz költemények voltak, és hihetetlenül jól hangsúlyozták a húsok ízét.  

4.    Italok: A szokásos üdítő választék mellett az igazi különlegesség a grúz borok széles választéka. Mivel nem ismerjük őket, ezért a felszolgálók javaslatára hallgattunk, de érdemes volt, mert nagyon finom italokat kaptunk. A tradicionális grúz üdítők megízlelését a következő alkalomra hagytuk.

5.    Szerviz: Igazából kicsi a helység és nem is voltunk sokan, így nagyszerű figyelmet kaptunk. A felszolgáló hölgy folyamatosan tanácsolt és kalauzolt minket, érdemes volt megfogadni a tanácsait. A pincér fiú kissé álmos volt, de ő is nagyon udvariasan gondoskodott rólunk. Ráadásul a tulajdonos is meglátogatott minket, hogy személyesen érdeklődjön, menyire vagyunk elégedettek. Ez manapság nem jellemző, pedig igazán jól esett.

6.    Árak: Az árak felső kategóriásak, de tekintve a különleges ízeket és a minőségi alapanyagokat, ez teljesen elfogadható. Az ár összhangban van azzal, amit kaptunk érte.

7.    Értékelés: Nagyon kellemes a hely, igazán különleges kulináris élmény. Azt gondolom, hogy ide még vissza fogunk térni!

Értékelés: 1 (Borzalom) - 10 (Mennyei!) skálán: 9 pont - Csodálatos

Éjszakai hajsza



(Run All Night)
Színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 105 perc, 2015
Rendező: Jaume Collet-Serra
Főszereplők: Liam Neeson, Joel Kinnaman, Vincent D’Onofrio, Genesis Rodriguez, Ed Harris

Jimmy jó öreg bérgyilkos, aki mindent megtesz főnöke kedvéért. A két öreg maffiózó össze is tart öreg korukra. Csakhogy a főnök fia egy idióta, és meg akarja ölni Jimmy fiát, aki ezért lelövi a fiút. Innentől apa és fia lesznek a célpont, menekülniük kell, mert üldözi őket a rendőrség és a maffia is…

Ezt a filmet már láttuk. Mert bőszen sablonos a sztori. Az öreg megkeseredett bérgyilkos egy alkoholista disznó, aki azonban magához tér és mindenkit legyőz. A fia nem áll szóba vele, mert szégyelli apja tetteit. De most a bajban mégis egymásra találnak. Ez csupa akció filmes klisé, amit előbb-utóbb minden akciófilmes sztár elkészít valamikor.

És mégis azt kell mondani, hogy a dolog működik. Liam Neeson és Ed Harris el tudják vinni hátukon a filmet, amiben egyetlen új elem vagy ötlet sincsen. De ez a két zseni meg tudja teremteni azt a hangulatot, amiért érdemes beülni a moziba. Persze látványos, a dolog, persze pörgős a film. De tényleg ne várjunk tőle ennél sokkal többet.

A többi színész is jó, mindenki megbízhatóan hozza a figuráját. De az egész felejthető lenne, ha nem Neeson és Harris lenne a két főszereplő. Ők még tudnak valamit amit régen tanítottak a színészeknek.

Régimódi sztori mesélős krimi, pörgős akció jelenetekkel. Nem fog bekerülni a gyűjteménybe, de egyszer érdemes megnézni.
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont – Jó