2009. december 23., szerda

Fame - Hírnév


(Fame)
Színes, feliratos, amerikai zenés film, 107 perc, 2009
Rendező: Kevin Tancharoen
Főszereplők: Naturi Naughton, Collins Pennie, Kay Panabaker, Kherington Payne, Bebe Neuwirth, Charles S. Dutton, Debbie Allen, Megan Mullally


Nincs új a nap alatt, így aztán rendszerint újra fel kell dolgozni egy régi jól sikerült történetet – ez az amerikai gondolat vezethette Tancharoen rendezőt, hogy ismét filmre vigye a régi mesét és jól ismert musical témát. Nagy kockázat nem volt, hiszen a darab hálás, a zene jó, nem véletlenül része minden egyes musical válogatásnak.

A híres New Yorki Művész iskolában vagyunk, ahol 10.000 jelentkező közül válogatnak ki 200-t. Hihetnénk, hogy ez a siker maga, de épp fordítva: itt kezdődik a kőkemény munka. Táncosok, zenészek, énekesek és mindenfajta művészek dolgoznak, hogy megtanulják a fegyelmet és bekerüljenek a színpad világába. Egy induló évfolyam négy éves történetébe pillanthatunk bele, örömöket és fájdalmakat látunk, míg elérkezik a vizsgaelőadás napja.

Persze mindenkinek van története. Mindenkinek meg kell vívnia a csatát a világgal és önmagával, és van, aki eltérül út közben. Van, akinek sikerül, van, aki elbukik. A munka az egy dolog, a tehetség egy másik – a kettő együtt pedig meghatározza a jövőt. Kedves pillanatok, vicces jelenetek és könnyes percek váltakozna, hiszen ilyen az élet…

A rendezés jó, de igazából semmi különöset nem tudok mondani. Semmi extra, semmi koncepció, jelenetek sora a 4 év történetéből… A zene jó, mint mindig, igaz kicsit maira hangszerelve, de ez teljesen rendben van. A színészek jók. Főszereplők a fiatalok: egy csapat lelkes és tehetséges lány és fiú, akik küzdenek, dolgoznak és fejlődnek. Oscar díjat nem érdemel senki, de a figurát hozza mindenki.

Összességében egy kellemesen közepes filmet látunk. Ebből a fajtából sok van a piacon. Ami talán kiemeli ezt az alkotást, az a táncjelenetek sora. A tánc számomra egy misztikus dolog, amit mindenki szívesen gyakorolna, de igazából csak a kiválasztottaknak van hozzá tehetsége. Nos, a vásznon most egy rakás kiválasztottban lehet gyönyörködni. Elképesztő táncos jelenetek sorát látjuk, és ezért mindenképp érdemes megnézni a filmet.
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 7 pont – Nagyon jó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése