2011. július 31., vasárnap

Forma 1 Magyar Nagydíj

Esemény: Forma 1 Magyar nagydíj – Szombati időmérő edzés

Helyszín: Hungaroring
Dátum: 2011.07.30.

Jómagam a C kategóriás Forma 1 rajongók közé tartozom. Remekül tudok sörrel a kezemben szundikálni a száguldó autók hangjára otthon a TV előtt. Így mikor Ferenc kolléga felhívott telefonon, kissé meglepődtem a felvetésen, hogy látogassuk meg a szombati időmérő edzést. De – gondoltam – ilyet még nem csináltam, miért is ne… Így aztán szombaton kora reggel elindultunk a Hungaroringre.

Az első élmény az volt, hogy remek a szervezés. Szinte 10 méterenként állt egy rendőr vagy egy forgalomirányító. Így közlekedési káosz helyett szépen benavigáltak minket a parkolóba, mindezt szinte percek alatt. Ezután hosszabb séta következett, miközben megállapítottuk,hogy a fél világ itt van, a parkoló autók rendszámai szerint szinte Európa minden tájáról érkeztek látogatók.

A harmadik élmény a vendéglátás volt. Szinte minden használható helyen állt egy étkező sátor, melyekben elképesztő áron kínálták a magyaros ízeket. Lángos: 1000, gyros: 4000, sült húsok: 2800. Sör: 1000, üdítők: 500. A legenda szerint a régi balatoni vállalkozók három hónap alatt akartak meggazdagodni – ezt itt most a modern utódok teszik meg három nap alatt. Elképesztő pofátlanság.

A negyedik élmény az volt, hogy a rendezők bent is remekeltek. Könnyen megtaláltuk a helyünket, mindenhol voltak biztonsági emberek, az egész esemény remekül volt szervezve. Végül az ötödik élmény az volt, hogy bizony elképesztő számú csinos lány él kis hazánkban! Minden sátorban, minden standon csupa gyönyörű leányka dolgozott – öröm volt rájuk nézni…

De beszéljünk a lényegről is, hiszen az autók miatt érkeztünk. Egy hozzám hasonló amatőr számára kimondottan szerencsés egy profi társaságába kerülni. Feri már 86 óta élvezi a Száguldó Cirkusz élményeit (Ja, a meghívás egyetlen feltétele az volt, hogy pirosban kell érkezni. Ezt én egy piros pólóval oldottam meg, de az azért meglepett, hogy Feri minden (!) ruha darabja lovacskás volt… Már a látvány megérte!), így szerencsére folyamatosan válaszolt kérdéseimre. Megtudhattam a közreműködők feladatait, a szabályokat, a verseny minden kis titkát. Ha egyedül üldögélek, valószínűleg sosem élveztem volna a programot, így viszont nagyon izgalmas volt.

Előbb Forma 3-as versenyt láttunk, melyet különösen izgalmassá tett a magyar versenyző részvétele! Ezután Lotus versenyautók futama következett, melyet magyar hölgyek vezettek, celebek és sportolók. Titkos favoritunk Kis Ramóna volt, de sajnos csak az ötödik helyet érte el, bár az eredmény hirdetéskor úgy tűnt, ennek is nagyon örül.

Ezután jött a harmadik szabad edzés. Feri vigyorgott: na most lesz itt motor zaj… És lőn igaza. Elképesztő élmény volt az, ahogy eldübörögtek előttünk az autók!

Az edzés után 10 körös időére edzés következett a Porsche 911-es autóknak. Ez ismét komoly élmény volt, hiszen olyan autókat láttunk, melybe talán még én is be mertem volna ülni…

Ebédszünet. Ha már egyszer minden kicsiny helyen vendéglátósok ügyködnek, a programot nyilván úgy kell szerkeszteni, hogy a szerencsétlen látogató kénytelen legyen igénybe venni a horror áron dolgozó büfések szolgáltatásait. Kis magyar biznisz a tisztesség határán. Mi végig sétáltunk a ruha árusok között, de sikerült ellenállnom a 8500 Ft-ért kínált baseball sapka csábításának…

Aztán következett maga az időmére futam. Szerencsére Feri folyamatosan kommentálta az eseményeket, így értettem, mi történik… Előbb 20 percen át mehetett mind a 24 autó, majd a legrosszabb 7 eredményt elérő kiesett. 5 perc szünet után 15 percig mehetett a megmaradt 17 autó, majd ismét 7 esett ki. Végül 10 perc alatt ment a 10 utolsó autó, és az eredmény alapján indulhatnak majd a vasárnapi futamon.

Kicsit lelombozott minket, hogy kedvenc Alonsónk az első két futamban remek eredményt ért el és vezetett a mezőnyben, azonban az utolsó körben sajnos az ötödik helyen ért csak be. Hamilton vezetett, de az utolsó percben az addig szerényen háttérben maradó Vettel egy hihetetlen jó körrel megszerezte a vezetést. Kicsit szomorkásan állapítottuk meg, hogy azért nem véletlenül világbajnok ez a fiú… Mindenesetre elképesztő taktikus.

Forma 2-es verseny következett, melynek körülbelül a felét néztük meg. Remek kis küzdelem volt, láthatóan minden helyért harcoltak a fiúk. Mi azonban elindultunk, hogy ne a tömeg közepén autózzunk haza. Így aztán kifelé is segített a remek szervezés és forgalomirányítás, ennek köszönhetően nagyon gyorsan visszaértünk a városba.

Valószínűleg senki sem vádolhat meg azzal, hogy nagy F1-es rajongó volnék. De tény, hogy a dübörgő motorok és a benzin szag előhoz valamit az emberből, amit a TV előtt sosem lehet megtapasztalni. Van egy hangulata az eseménynek, a nemzetközi tömegnek, a sok élménynek,mait egyszerűen át kell élni, meg kell tapasztalni…

Ráadásul szerencsénk volt az idővel, minket pont elkerült az eső, mondjuk a nap vörösre égette a fejem, lehet, hogy mégiscsak kellett volna az a 8500 Ft-os sapka…

Remek nap volt, igazi kaland, mindenkinek ajánlom, hogy egyszer az életben próbálja ki élőben a Nagy Cirkuszt!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 5 (Emlékezetes!) skálán: 5 pont – Emlékezetes!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése