2011. április 23., szombat

Forráskód


(Source Code)
Színes, feliratos, amerikai-francia akcióthriller, 93 perc, 2011
Rendező: Duncan Jones
Főszereplők: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga, Jeffrey Wright, Russel Peters, Joe Cobden, Michael Arden

Colter Stevens százados egy vonaton tér magához. Nem ismeri a csodaszép nőt, aki beszél hozzá, nem tudja, hogy kerül oda, nem tudja, mit is keres ott. Tükörbe néz, de nem ismeri az arcot. Pánikolni kezd, de nincs idő, mert egy hatalmas robbanás rázza meg a vonatot… Ezután egy kabinban találja meg, ahol egy egyenruhás nő faggatja: sikerült-e megtalálni a merénylőt és a bombát… Mivel a válasz nem, visszaküldik… és megint a vonaton ül. Ugyanaz a vonat, mégis más. A film itt két részre szakad: a kapitány egyszerre próbálja meg kideríteni, hogy kerül ő ide, aki Afganisztáni pilóta, másrészt hajtja a feladatot, keresi a bombát… Közben egy tudós elmondja az eljárás lényegét: különböző felfedezéseknek köszönhetően az aznap reggel megtörtént merénylet egyik áldozatának testébe töltik fel a századost, de mindig csak az élete utolsó 8 percébe. Ennyi ideje van tehát megtalálni az elkövetőt. Mert a merénylet megtörtént, rengeteg ember meghalt, azonban az elkövető már tervezi a következőt, amikor is nukleáris bombát akar robbantani Chicago belvárosában…

Innentől hiba lenne tovább mesélni a történetet,mert az mindkét szálon bőven bonyolódik még, és sorban jönnek a fájdalmas csavarok. Egyszerűen meg kell nézni. Érdemes.

Duncan Jones rendező kicsit szigorú. Nem enged sok játékot, a feszes tempó arra elég csak, hogy követni tudjuk a történteket. A fényképezés átlagos, a zene semmitmondó, de ezeket észre sem vesszük, mert koncentrálunk: keressük a merénylőt és az igazságot…

A film jutalomjáték Jake Gyllenhaalnak, bár nagy színészi teljesítményre neki sem marad ideje. Egyszerűen jól és megbízhatóan hozza a figurát, ahogy azt tőle megszokhattuk. Kellő balanszot ad mellé a két valóság két női figurája. Michelle Monaghan (végre újra a vásznon) elképesztően szép, érte bizony én is áthágnám a szabályokat.  másik valóságban pedig Vera Farmiga, a kemény katona, aki emberből van. Az ő báját nem lehet szavakba önteni, a nő egyszerűen zseniális minden filmjében – itt is.

A végső tanulság pedig… Azt nehéz megmondani. Nagyon elgondolkodtató a sztori. Vagy lehet, hogy már valóság is… nem csodálkoznék. Kötelező darab!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése