2011. április 19., kedd

Ismeretlen férfi


(Unknown)
Színes, feliratos, japán-kanadai-amerikai-angol-német-francia thriller, 113 perc, 2011
Rendező: Jaume Collet-Sera
Főszereplők: Liam Neeson, Diane Kruger, Bruno Ganz, January Jones, Frank Langella, Aidan Quinn, Sebastian Koch, Olivier Schneider

Liam Neeson határozottan megérett, és a korábbi tehetséges színészből kiváló lett. Az utóbbi években sorra áll elő remek filmekkel, ez a mostani is méltó darabja a sorozatnak!

A furcsa nevű Jaume Collet-Sera rendező több horror és thriller film után nem tagadja meg önmagát. Bár a történet Berlinben játszódik, mégis minden szürke, barátságtalan és rideg – tipikus thriller helyszín.

Dr. Martin Harris megérkezik egy biológiai kongresszusra, azonban egy csomagja a reptéren marad, a visszaúton azonban balesetet szenved. 4 nap kóma után kész visszatérni az életbe. Azonban valaki más vette át a helyét. Más kíséri a feleségét, más tartja az előadását – és Martin Harris kezdi úgy érezni, lehet, hogy megőrült. Ez az érzés egészen addig tart, míg valaki egy nagyon durva bérgyilkost küld a szerencsétlen professzor nyomába. Számítani pedig csak az illegális bevándorló taxisofőr lányra és az egykori Stasi ügynökre lehet – ez pedig nem nagy segítség.

Collet-Sera jó, és jól vezeti színészeit. Izgalmas a vágás, önmagában elég jó a sztori ahhoz, hogy nincs szükség semmi forgatási trükkre. Jó a zene, és egyáltalán minden együtt van. Kicsit ingadozunk, hogy vajon most melyik klisé szerint is érvéget a történet, aztán hirtelen jön a csavar, és eláll a szavunk… Wow, ki gondolta volna, hogy e téren is lehet még újat alkotni?

Liam Neeson tényleg egyre jobb. Most nem véres gyilkos, csak egy esetlen professzort alakít, aki szeretné visszakapni a feleségét és életét, de teljesen hiteles a figura. Diane Kruger a gyönyörű, ám igen kemény lány ezúttal nem beszél sokat, viszont keményen cselekszik. Bruno Ganz figurája nagyon érdekes, hiszen sok év után először kerül vászonra egy Stasi ügynök. Vajon mi áll e mögött? Hmm… Aztán van egy rakás szereplő, kisebb-nagyobb szerepekben, akik mind remekelnek, és méltó környezetet nyújtanak a pörgő cselekményhez.
  
Dübörgő akciófilm, remek jelenetekkel, kellően csavaros fordulatokkal, gazdag akció jelenetekkel és remek színészi alakításokkal. Remek film, érdemes megnézni!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése