2013. április 17., szerda

A felfedezők köztünk vannak



Közreműködők:

Szalay-Berzeviczy Attila
Dér Tamás
Jaksity György

Helyszín: Hemingway étterem (Bp., Kosztolányi Dezső tér 2.)
Dátum: 2013.04.17.

Explore the World
A The Explorer Society Alapítvány fotókiállítás sorozatot indít a A felfedezők köztünk vannakcímmel. A rangos sorozat első kiállítója Szalay-Berzeviczy Attila lesz, társkiállítói pedig Jaksity György és Dér Tamás.
A sorozat célja olyan ismert személyek alkotásainak bemutatása, akiket a közvélemény egész más oldalukról ismer, és munkájuk mellett szenvedélyes utazóként lelkesen hódolnak a világ felfedezésének, megismerésének és dokumentálásának.
Szalay-Berzeviczy Attila 2011-ben belevágott élete nagy kalandjába, hogy másfél év alatt bejárja a Föld legizgalmasabb és legzordabb helyeit.  Utazásai során többször útitársa volt két nagyon közeli barátja: Jaksity György, a Concorde Értékpapírt Zrt. elnöke és Dér Tamás, filmproducer, akik szintén mindenhová a fényképezőgépükkel együtt utaznak.

Szalay-Berzeviczy Attiláról:
Közgazdász, a Budapesti Értéktőzsde korábbi elnöke, jelenleg a Varsói Értéktőzsde valamint a bécsi Raiffeisen Bank International főtanácsadója. Egykori öttusázóként és vívóként a magyar sport és a hazai rendezésű olimpia ügyének elkötelezett támogatója, a Budapesti Olimpia Mozgalom kezdeményezője és vezetője, amely ma alapítvány formájában támogatja olimpikonjaink továbbtanulását.
Egyik jeles felmenője Szinyei Merse Pál nyomdokain haladva már korán elkezdett grafikával foglalkozni, majd az idő haladtával korszerűbb technikai eszközökre cserélte a ceruzát és közel 20 éve aktívan fotózik. Először kifejezetten sportfotókat készített és elkötelezett dokumentátora volt a magyar olimpiai sikereknek. Később a fotográfia más területein is sikerrel próbálta ki magát.



Szalay-Berzeviczy Attila nagy formátumú közgazdász, közismert szereplője a hazai bankvilágnak. Ezen a délutánon azonban egy másik oldalát ismerhettük meg kissé: a magánembert, aki hivatása mellett hobbijának is él. Nem is kicsit volt furcsa nézni a megnyitót: az a nemzetközi szakember, aki több nyelven nyilatkozik a médiának, országok sorsait elemzi és kormányfőknek ad tanácsot – most itt áll, barátok és kollégák előtt és magáról mesél. Az utazásról, a hegyekről, arról, hogy miért indult a világnak, s hogy mit látott, mit akar megmutatni nekünk. Mindezt pedig kissé elcsukló hangon, mert közismert szerénysége nem szoktatta hozzá, hogy magáról beszéljen.

Csodálatosak a képek. Olyan tájakat, embereket, történéseket láthatunk, melyek számunkra csak történelem, esetleg egy hír valamelyik TV csatornán. Attila azon kevesek közé tartozik, akik nemcsak a szépet tudják megörökíteni kamerájukkal, de a képekkel igazi történelmet mesélnek el. Olyan élmény ez, melyet csak ritkán lehet átélni, csak akkor, amikor egy igazi világutazó veszi a fáradtságot, hogy ne csak átélje a csodát, de megossza azt másokkal is.

Szalay-Berzeviczy Attila remek fotós. Hibátlan technikával dolgozik. Ugyanakkor hatalmas mesélő. Aki nem szavakkal, de képekkel vezet el minket a Csodák birodalmába.

Köszönöm, hogy ott lehettem. Aki pedig teheti, nézze meg a kiállítást. Reméljük, a következőre nem kell tíz évet várni!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 5 (Emlékezetes!) skálán: 5 pont – Emlékezetes!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése