2012. március 11., vasárnap

Krízispont

(Margin Call)
Színes, feliratos, amerikai thriller, 107 perc, 2011
Rendező: J.C. Chandor
Főszereplők: Zachary Quinto, Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons, Simon Baker, Stanley Tucci, Demi Moore, Penn Badgley, Mary McDonnell

Itt kezdődött minden. Napjaink gazdasági válságának egyik első jele volt a Lehmann Brothers cég összeomlása. A film gyakorlatilag ennek a történetnek állít emléket. Zseniális, hátborzongató és mindez csupán egyetlen éjszaka története.

A Banknál leépítés van. Azonnali hatállyal mondanak fel harminc éve igát húzó vezetőknek – többek között az elemzők vezetőjének. Aki távozása előtt egy fiatal elemző kezébe nyom egy bizalmas pendrive-ot, amin az utóbbi napokban dolgozott. Peter végignézi az adatokat, és befejezi a munkát – melynek eredménye több mint döbbenetes. Az éjszaka közepén riasztja főnökét, hogy megossza vele, amit talált. A reakció érdekes: ne zavarj össze a grafikonokkal, mondd úgy, hogy értsem is… A vizsgálat eredménye elképesztő: a bank működésének alapjait jelentő egyenletek hibásak. Ijesztő válság van, hiszen ha ez kiderül, a tartozások meghaladják a cég értékét. Ez pedig csupán a legjobb lehetőség… Ahogy múlik az idő, egyre magasabb szintű vezetők kapcsolódnak be a megoldásba, és hajnalra már a legmagasabb szintű vezetők is jelen vannak.

Dermesztő látvány az, ahogyan tudatosan a rombolást választják. Minden mindegy, csak mi éljük túl a dolgot – szól a vállalati filozófia. Az utolsó reggelen pedig félelmetesen csengenek a bróker vezető szavai: ha ma jól dolgozunk, azzal tudatosan tesszük tönkre az eddigi sok éves munkánkat… Félelmetes az a jéghideg viselkedés, ahogy a vezetők felelőst kreálnak, ahogy beáldoznak valakit, aki persze gondolkodhat, de nincs más választás, mint vállalni a rá osztott szerepet. Ki mit tudott eddig, ki mit jelzett előre, ki felel a dolgokért – ez ma már senkit nem érdekel. Cél a túlélés, az eszközök nem számítanak. A sikeresen dolgozó brókerek is még aznap megkapják felmondásukat, hiszen a szálakat el kell varrni.

Ez a film igen tényszerű. Nem biztos, hogy megértjük belőle a mai válság alapjait, de bepillanthatunk a pénzügyi világ kulisszái mögé, ahol csak nagyon rideg, nagyon idegen világot találunk, amelyben a ember semmit sem számít. A fent és lent pedig csak pillanatnyi állapotok, hiszen bárki felemelkedhet vagy elbukhat egy pillanat alatt…

J.C. Chandor borzasztó erős filmet alkotott. Sok ilyenre volna még szükség, hogy jobban megismerhessük a világot, melyben élünk. Remek a zene és a fényképezés is.

A remek történet zseniális átadásának záloga pedig a hihetetlen színészgárda. Itt és most senkit sem lehet kiemelni: rengeteg nagy színész játszik a történetben és mindenki egyenletesen magas szinten hozza a figuráját. Épp ettől félelmetes az egész… Spacey, Bettany, Irons, Tucci – csupa zseniális nagyvad, akik nem tudnak hibázni. Szintén remek Demi Moore, aki ezúttal semmi extrát nem mutat, csupán remekül hozza a figuráját. Quinto pedig kellően ijedt – ilyen színész óriások között ez nem is csoda.
 
Ez a film nem szórakoztató. Inkább dermesztő. De az alapvető pénzügyi műveltség részeként bátran mondom, hogy mindenkinek kötelezővé tenném a megtekintését! Búcsúzóul pedig álljon itt a bank elnök siker filozófiája: 1. Légy gyorsabb. 2. Légy jobb. 3. Csalj...
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése