2010. április 4., vasárnap

Kecskebűvölők


(The Men Who Stare at Goats)
Színes, feliratos, amerikai-angol vígjáték, 94 perc, 2009
Rendező: Grant Heslov
Főszereplők: George Clooney, Ewan McGregor, Jeff Bridges, Kevin Spacey, Stephen Lang, Robert Patrick, Waleed Zuaiter, Stephen Root, Nick Offerman


Jól értesültek és lelkes amatőrök hihető bizonysággal állítják, hogy a nagy hadseregek már dolgoznak a szuperkatonák kiképzésén. Akik nemcsak élő fegyverek, de mentálisan is képesek az ellenség fölébe kerekedni… Innen származik a film alapötlete.

Bob Wiltont, az ifjú újságírót megcsalják, így aztán férfihoz méltó módon a háborúban keres vigasztalást. Épp az Iraki belépési engedélyre vár, mikor találkozik a legendás Kapitánnyal, aki sokak szerint egy élő pszichikai fegyver. Így hősünk – jó témát szimatolva – Lyn Cassady útitársául szegődik, hogy együtt keljenek át kalandokon és sivatagon… Közben kiderül, hogy Lyn valójában nem is üzleti úton van, egykori programjának vezetőjét, az azóta eltűnt Bill Django ezredest keresi. Akit persze meg is találnak az egykori társ, ma vezető Larry Hooper titkos katonai táborában a sivatag mélyén…

Grant Heslov ötlete jó, mégis a történet kicsit vontatott. Nagyon jó poénok rejtőzködnek a sorok között, de ezt a közönség bizony nem mindi veszi észre… A fényképezés és a zene ügyes szakmunka. Sok szívet nem vittek bele ugyan, mégis jó az eredmény, ami persze a különlegesen jó színészeknek köszönhető. Bár el kell mondanunk, hogy ezekből az arcokból egy ennél jóval nagyobb durranást is ki lehetett volna hozni.

Clooney, Bridges és Spacey kellemesen úszkálnak a lelki alakulat vezetőinek szerepeiben. Ez inkább vicces, mint misztikus – legalábbis számomra. McGregor pedig keresi a válaszokat. Esetlenül, néha dühöngve, de rendületlenül. Próbál komédiázni, ami nyilván oldaná a feszültséget, de valahogy nem igazán sikerül.

Nagy színészek, nézhető sztori, de valahogy mégsem áll össze a kép. Kesergés helyett inkább töprengjünk a kezdő feliraton: „Ebből a történetből több igaz, mint hinnéd…”
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 6 pont - Kellemes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése