2011. május 29., vasárnap

Férfit látok álmaidban


(You Will Meet a Tall Dark Stranger)

Színes, feliratos, amerikai-spanyol romantikus vígjáték, 98 perc, 2010
Rendező: Woody Allen
Főszereplők: Gemma Jones, Sir Anthony Hopkins, Naomi Watts, Josh Brolin, Antonio Banderas, Freida Pinto, Lucy Punch, Roger Ashton-Griffiths, Kelly Harrison

Keserédes mese a Mestertől az Életről, arról, hogy milyen közel is vagyunk a boldogsághoz, ami olyan nagyon törékeny és olyan könnyen száll tova… Ebben a történetben Sallyt ismerhetjük meg, szüleit és házasságát, az ő kis életét. Persze senki sem kerek, mindenkinek megvan a maga stiklije…

Hogyan is lehetne elmesélni egy Woody Allen történetet? Meg sem kísérlem, el kell menni, meg kell nézni. A Mester rajongói szeretni fogják, bár ez a mese kevéssé humoros, mint azt megszokhattuk, de nagyon is valódi. A karakterekben magunkra ismerünk, az élethelyzetek mintha rólunk szólnának, pont attól mindennapi az egész, hogy ismerünk minden történést. Mégis az öreg Woody Allen kell ahhoz, hogy mindezt egy filmben összerakja és elmesélje nekünk, és mi kicsit mosolygunk, kicsit szenvedünk, mert ez a mi történetünk.

Woody Allen írta és rendezte a sztorit, így elmondhatjuk, hogy színészeit biztos kézzel vezeti. Remek a fényképezés, kellemes a zene, de a történet első számú erőssége a csodás színész csapat. Sally szerepében Naomi Watts remekel, olyan szép és szerethető, mint a szomszéd lánya… Sir Anthony Hopkins a tékozló apa szerepében is csodás. Persze: van-e szerep, amiben nem… Josh Brolin és Antonio Banderas egyaránt nagyon jól hozzák a figurájukat. Gemma Jones pedig annyira irritáló, hogy az már szinte felér egy anyósviccel. Egyszóval a sok remek színész lubickol a remekforgatókönyvben, már csak ezért is érdemes megnézni a filmet.

A melankolikusok biztosan imádni fogják a filmet, mert számukra önbetöltő jóslat a történet: hiszen a végén épp Sally élete omlik össze, körben a becstelenek, az árulók és a gonoszok mind jobb sorsra jutnak, csak ő, aki mindig tiszta maradt, aki nem engedett a kísértésnek, aki mindenkit elviselt… csak az ő története marad nyitva. De legyünk pozitívak, és képzeljük, hogy ő az, aki majd jobb sorsra jut… bár ezt a  Mester már a mi képzeletünkre bízza. Nagyon jó film, érdemes megnézni!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése