2011. május 26., csütörtök

Winter's Bone - A hallgatás törvénye


(Winter's Bone)

Színes, feliratos, amerikai filmdráma, 100 perc, 2010
Rendező: Debra Granik
Főszereplők: Jennifer Lawrence, John Hawkes, Kevin Breznahan, Dale Dickey, Garret Dillahunt

Valahol Amerikában, a hatalmas hegység hatalmas erdejében tengeti életét Ree, aki rogyadozó házukban gondozza őrült édesanyját és két kiskorú testvérét. Harcolnak a mindennapi túlélésért, mikor egy napon megjelenik a Seriff és közli: ha Ree apja nem jelenik meg a tárgyaláson, elvesztik a házukat. Ekkor a 17 éves lány nyomozni indul, sorban keresi fel rokonait, ismerőseit, akiktől eredetileg is rettegett. Persze senki sem segít, hiszen Ree apja kábítószer készítő volt – ahogy a környéken mindenki. Lassan megtudjuk a hallgatás okát is: Jessup elárulta társait, így valószínűleg már nem is él… Ree egyedül vívja gyötrelmes harcát, a világ pedig ellene van, a dolog egészen addig fajul, míg félholtra verik. Innentől  nem szabad semmit mondani a történetből, mert ezt a filmet látni kell.

Debra Granik rendező remekül vezeti a történetet. A kopár erdő, a kietlen vidék remekül szimbolizálja azt az elképesztő sivárságot, amiben az itt élő félig meddig törvényen kívüli alakok mindennapjaik tengetik. A hosszú snittek, a csendes jelenetek, a nagy hallgatások remekül adják vissza a fájdalmat. Zene alig van, ez értékelhetetlen, a drámát a természet valódi hangjai fokozák. Viszont remek a fényképezés.

És jók a színészek. Jennifer Lawrence számomra eddig ismeretlen volt, de itt most megvillantja tehetségét. Sokat kifejező arca a kevés beszéd ellenére is mindent elárul. Erről a lányról még hallani fogunk! Aztán van egy csomó szereplő, akik rövidebb-hosszabb ideig feltűnnek, és mind nagyon jók. Ennyi ronda embert egy filmben még életemben nem láttam. Itt mindenki csúnya, ápolatlan és retardáltnak tűnik.

Elképesztően durva történet, megdöbbentő egyszerűséggel elbeszélve. 4 Oscarra jelölték, többek között Jennifert a Legjobb női alakításra. Nos, kimondottan megérdemelte volna. És a film is… Elképesztően mély gondolatokkal van tele, a tanulság roppant durva… Az egészben az a legrosszabb, hogy tökéletesen mai és hihető a történet. Attól elképesztő, hogy minden az Ígéret Földjén zajlik, és nem egy Szibériai sztyeppén… Filmrajongóknak kötelező darab, koca mozisok kerüljék el!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése