2011. június 28., kedd

Hanna - Gyilkos természet


(Hanna)

Színes, feliratos, amerikai-angol-német akcióthriller, 111 perc, 2011
Rendező: Joe Wright
Főszereplők: Saoirse Ronan, Cate Blanchett, Eric Bana, Olivia Williams, Michelle Dockery, Tom Hollander, Jessica Barden, Cyron Bjorn Melville

Hanna az Északi féltekén él apjával a vadonban, távol a civilizációtól. Különleges lágy: elképesztően gyors, ijesztően erős, gyakorlatilag ő a tökéletes fegyver. A kaland akkor kezdődik, mikor üzembe helyeznek egy régi jeladót, mire azonnal felbukkannak a CIA ügynökei. A műveletet a háttérből egy titokzatos nő irányítja: Marissa Wiegler. Hanna börtönbe kerül, ahol meggyilkol egy rakás ügynököt, majd menekülni kezd, Wiegler és különös emberei pedig folyamatosan üldözik… Miközben a cselekmény kibontakozik, lassan megértjük a sötét múlt titkait. Rájövünk, hogy ki kicsoda a történetben, és kinek mi volt a szerepe a múltban… Majd az események összekuszálódnak, és rohanvást közeledik az elkerülhetetlen végzet. Izgalmakban és vérfürdőkben gazdag perceket hozva a vászonra…

Joe Wright rendező remek munkát végzett. A történet izgalmas, ugyanakkor helyenként kimondottan vicces. Egyik izgalom követi a másikat, a tempó végig feszes, és bizony nem minden egyértelmű az első pillanattól. Ezt várjuk egy jó krimitől! A zene remek, a fényképezés szintén, egyik percben misztikus, a másikban pörgő és izgalmas. Jó a csapat és jó az eredmény.

Végül szintén dicséretet érdemelnek a színészek. A kimondhatatlan nevű Saoirse Ronan eddig gyermekszínészként domborított főleg romantikus filmekben, most kamaszként egy igazi amazont alakít – méghozzá remekül. Az egyik pillanatban törékeny gyermek, a másikban jéghideg gyilkos. Ráadásul mindkét arcát tökéletesen hozza. Cate Blanchett talán élete első negatív szerepét játssza, csodásan mint mindig. Remek színésznő, most ebben a szerepben is remekel. Eric Bana szerepe kevéssé jelentős, de jól hozza az aggódó apa figuráját. Említést érdemel még Jessica Barden a kicsit ütődött tini barátnő szerepében, igazán felüdítő a játéka.

Remek film, igazi régi vágású izgalmas krimi. Ugyanakkor igen kemény film, nagyon véres jelenetekkel, ezért gyermekeknek nem ajánlom.
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése