2011. június 5., vasárnap

X-men: Az elsők


(X-men: First Class)

Színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 132 perc, 2011
Rendező: Matthew Vaughn
Főszereplők: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Kevin Bacon, January Jones, Rosa Byrne, Nicholas Hoult, Zoe Kravitz, Oliver Platt

Mióta George Lucas a Csillagok háborújával megteremtette a visszafelé mesélt történetet, ez nagy divat lett a filmesek körében. Ez történik most is: voltak az eredeti X-men filmek, most azonban egy jókora ugrást teszünk visszafelé az időben, és megnézzük a kezdeteket. Az ötlet tehát nem új, a megvalósítás viszont kellemesen látványos. Hát persze, hiszen a mutánsokban még annyi mese rejlik, miért ne ülnénk be újra és újra szívesen a moziba…

Tanúi lehetünk az első mutánsok megjelenésének, és annak a pillanatnak, mikor az emberek rádöbbennek létükre. Ez persze nyilván sokkoló… Nos, Xavier még gyermek, aztán látjuk, amint professzorrá érik. Látjuk, amint Erik még csak egy félénk kisgyermek, és tanúi leszünk hányattatott sorsának. Aztán a két fiú találkozik, barátságot kötnek, és lassan gyűjteni kezdik a mutánsokat. Összeköti őket a közös ellenség. Végül a fiúk és csapatuk megmentik a Földet a Harmadik világháború kitörésétől, de közben az emberek ellenük fordulnak, így a korábbi barátok is ellenséggé lesznek: megszületik X Professzor és Magneto.

Matthew Vaughn rendező nem bíz sokat a véletlenre. A történet egyszerű, de érthető, a megvalósítás viszont rendkívül látványos. Sok az akció, két akció között pedig sok a lelkizés. A trükk mesterek és a sminkesek előtt le a kalappal, ők remek munkát végeztek. A fényképezés jó, bár néhol kicsit szétesik a történet az osztott képernyő miatt. A zene kellemes, de semmi extra.

A színészek jók, csak hát… Nem véletlen, hogy leányismerőseim tömege mind Magnetó után epedezik, míg a jó X Professzor nem arat babérokat. James McAvoy jó srác, de nem elég karizmatikus ehhez a szerephez. Ellenben Fassbender remekül formálja meg Magnetót és meghódítja a női szíveket… A többiek mind jók, bár az igazi színészi játékra a sminkek miatt nem sokuknak van esélye.

A film kellemesen nézhető, az X-men rajongók imádni fogják. Mi pedig várjuk a folytatást, hiszen az ígéretek szerint ez a mese egy újabb trilógia első része. Hiszen a történet végén még mindenki nagyon fiatal, a kalandok tehát biztosan nem értek még véget!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 7 pont – Nagyon jó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése