2011. július 17., vasárnap

Harry Potter és a Halál ereklyéi II.Rész

(Harry Potter and the Deathly Halows Part II.)



Színes, magyarul beszélő, angol-amerikai fantasy, 131 perc, 2011

Rendező: David Yates

Főszereplők: Daniel Radcliffe, Ralph Fiennes, Emma Watson, Rupert Grint, Michael Gambon, Alan Rickman, Helena Bonham Carter, Tom Felton, Gary Oldman, Bonnie Wright, Jason Isaacs


Minden történet véget ér egyszer, így a kis varázsló tanonc sztorija is. Hat rész után a hetedik epizód második része került a mozikba most. Hosszú mese volt, talán korszakos is, a szereplő együtt nőttek fel a filmmel, így gyakorlatilag jó tíz év után zárul le most a mese.

A kezdeti gyermekmese egyre komolyabb lett, egyre sötétebb és komorabb. A szereplők már nem gyermekek, így nyugodtan beszélnek életről, halálról, és a harc a sötét erők ellen minden eddiginél több áldozatot követel. Az utolsó rész méltó lezárása a regény folyamnak. Itt most feltűnik szinte minden korábbi szereplő és helyszín, előkerülnek az utalások, a történet megértéséhez bizony nagyon kell figyelni.



Az alaphelyzet egyszerű: Woldemort és Harry összecsapása elkerülhetetlen, de közben sorra halnak meg a szereplők, miközben Harry, Hermione és Ron sorban ölik meg a Halál ereklyéit. Kicsit talán sok is a szereplő, kicsit talán elvont a történet és a megoldás, mindenesetre meggyőződésem, hogy a film megértéséhez már túl kell lenni a gyermekkoron. Annál is inkább, mert a szörnyek félelmetesek, és a komor sztoriban túl sok a vér egy ártatlan léleknek.



David Yates nem kis dologra vállalkozott. Ezt a rendkívül bonyolult sztorit megfilmesíteni, úgy hogy lehetőleg minél kevesebb vesszen el a könyv mondanivalójából, bizony igen emberes feladat. De Yates jól vizsgázott, és a mese ha nem is teljesen, de érthetően jelenik meg a vásznon.



Remek a fényképezés, a váltások és a képi világ hirtelen átalakulásai remekül adják vissza a történet hangulatát. Persze itt kell kiemelni, hogy a sminkesek és a trükk mesterek minden eddigi zseniális teljesítményüket felülmúlták. Ráadásul a befejező rész már a kornak megfelelő 3D megjelenéssel kerül elénk, így aztán a trükkök hihetetlenül élőek lesznek. A látványvilág elképesztő, a hanghatások pedig zseniálisak.



Végül a szereplők. Nem igen lehet már itt bárkit kiemelni. Feltűnik itt szinte minden eddigi szereplő, meg egy csomó új. Remekek a sminkek és a jelmezek, a sztori pedig olyan pörgős, hogy szinte fel sem tudunk dolgozni egy-egy örömteli, vagy szomorú pillanatot. Radcliffe, Watson és Grint már szinte felnőttek, együtt nőttek a szerepeikkel, persze, hogy jók. Fiennes félelmetes, Rickman hűvösen elegáns, gyakorlatilag mindenki tudta, hogy ez az utolsó rész, így mindenki a legjobbat hozta ki magából. Tudjuk, hogy gyakorlatilag a teljes angol színészvilág elitje szerepel ebben a filmben, itt még epizódszerepet kapni is dicsőség. Így aztán mindenki remek alakítást nyújt…



Vége egy mesének, vége egy sok éves történetnek. A rajongók imádni fogják a filmet, a kétkedőknek pedig el kell ismerni, hogy technikailag ez egy nagyszabású és remek alkotás. Akik értik a mesét, azok boldogok lesznek az utolsó képsoroktól, akik kötözködnek, azoknak úgyis mindegy. Mindenesetre érdemes megnézni azt a művet, ami sok-sok gyermeknek adta vissza újra az olvasás örömét.

Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése