2011. október 9., vasárnap

Budavári Pálinka-, és Kolbász Fesztivál


Közreműködő: Sokan
Helyszín: Budai Vár
Dátum: 2011.10.09.

A Budai Várban ezúttal másodszer rendezték meg a pálinka ivás ünnepét. Négy napig lehetett hódolni a nemes italoknak. Ez jól hangzik… A valóság már nem ilyen fényes.

Szombat este indultunk a Várba. A rettenetes hidegről nyilván nem a szervezők tehettek – minden másról igen. A parkolás nyilván nem megoldott, de ez senkit nem érdekel, minek jössz autóval, ez a te bajod.

Gyalogtúra a Várba. Sorban állás a pénztár előtt. 2.000,- Ft. Ezért fogyaszthatunk? Nem. Ezért beléphetünk. Na jó, adtak egy üveg pálinkás poharat, amibe aztán a pálinkát töltötték mindenhol. Utána hazavihettük. Merészebb kínai piacos kereskedő még 100 Forintot is elkérhet érte. A többiért mit kaptunk? Gyönyörködhettünk a kilátásban. Pofátlanság 1.

A kommunikáció gyatra volt (Ellentétben a Sziget fesztivállal…), mégis sikerült megfejtenünk, hogy nem lehet kp-val fizetni. A szponzoráló OTP bank paypass kártyáját kellett megvenni és erre tölteni a pénzt. Pofátlanság 2.

A helyszín nyilván gyönyörű, ez nem kérdés. Körben álltak a házikók, ahol felvonultak a hazai pálinkagyártók. Volt, aki több házikóval is képviselte magát. Kupica, 2 vagy 4 c-s adag volt kérhető mindenhol, az árak 400-tól nagyjából 1800-ig terjedtek. Voltak hagyományos pálinkák, különleges gyümölcsök és egészen ritka italok is. Ki-ki ízlése szerint válogathatott. Nekem személy szerint a legjobban a Békési féle ágyas-meggy ízlett, a különlegességek közül említést érdemel szintén a Békésiéknél felkínált gesztenye pálinka, valamint a Márton és lányainál kóstolt szamóca.

A fesztivál vendége a vodka volt, azt azonban nem szeretem, így nem látogattuk meg.

Aránytalanul gyenge volt viszont a fesztivál másik névadója, a kolbászok választéka. Voltak hagyományos hurka sütödék, őket azonban ismerjük, így most nem próbáltuk ki. Voltak viszont – nagyon kis számban - hagyományos kolbászokat és hasonló termékeket kínáló standok. Az egyik ilyen helyen kóstoltuk meg a kolbászt. (A sokféle nemes pálinka bizony megkövetelte, hogy együnk is valamit.) A Lukullusz standon két kolbászos tálat kértem. Apró papír tálcán egy kisebb marék kolbász karika, néhány darabka szalonna, friss hagyma és kenyér – mindez csupán 4100,- Ft-ért. Anti barátom búsan bólogat: Na ja, kolbászt eszünk bélszín áráért… Pofátlanság X.

Végül még egy-két kóstoló következett. A koncertek közben véget értek, így ezek nem marasztaltak, viszont győzött a hideg. Így aztán kifelé indultunk, azonban itt jött az X+egyedik pofátlanság: bár a paypass kártyára több helyen lehet feltölteni pénzt, a visszaadás csupán egyetlen bódéban működik (Ellentétben a Sziget fesztivállal…) – a kapuban. Persze, hogy sor állt, persze, hogy csak egy gép üzemelt, persze, hogy egy idióta kezelte… A sorban állók hol Csányit szidalmazták, hol az OTP-t átkozták, az biztos, hogy ezúttal a szponzorálás inkább ellenségeket gyűjtött, mint szimpatizánsokat.

Összességében elmondhatjuk, hogy a pálinka egy remek ital. Eddig is szerettem, ezután is így lesz. Az is tény, hogy több remek készítő van az országban. – A rendezvény azonban szégyenletesen rosszul volt szervezve, iszonyúan drága volt, ámde színvonaltalan. Egy jó kis kocsmában ennyi pénzért kétszer ennyit kóstolhattunk volna…

Ráadás: lefelé ballagva szembesültünk a ténnyel, hogy a vár területén éppen lomtalanítás van. Ahogy az nálunk lenni szokott… Mikor is lenne alkalmasabb erre az idő, mint akkor, amikor a Várban rendezvény van… Lássa csak a sok idelátogató külföldi a kis magyar valóságot…
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 5 (Emlékezetes!) skálán: 2 pont - Gyatra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése