2011. november 27., vasárnap

SADE: Soldiers of Love Tour


Közreműködő: Sade
Helyszín: Budapest, Papp László Budapest Sportaréna
Dátum: 2011.11.23.

Sade hangját már iskolás koromban is imádtam, de élőben látni csak most nyílt alkalmam. Köszönhető Ádám barátomnak, aki ezúttal több mint kitett magáért, így a szuper VIP páholyból nézhettük végig az előadást. Bár hihetetlen, de a nigériai származású énekesnő immár 52 éves – tehetsége eddig sem volt kérdés, de ezúttal meggyőződhettünk róla, hogy valóban szupersztár!

Előbb egy DJ keltett hangulatot a színpadon, kellemes volt a zene, de a meghirdetetthez képest egy órával később kezdődött a show, annyira viszont nem volt izgalmas a nyitó produkció. A Budapest Sportaréna rendesen megtelt, jó volt látni, hogy az igazán minőségi zenének is van rajongó tábora. A színpad nem volt túl nagy, és semmi extrát nem láttunk rajta, gyakorlatilag nem vonták el látvány elemek a figyelmet a zenéről.

9-kor végre sötét lett és elindult a csoda. Ötletes volt a keret játék, ahogy a zenészek kicsiny színpadokon liftekkel érkeztek meg a színpadra, a végén pedig ugyanígy tűntek el. Értékeltem a kis keret mesét…

A színpad hátterében vetítés volt, általában csak színek és hangulatok, néhányszor valódi filmes bejátszások. Két oldalt kivetítők – az egyetlen döbbenetes technikai tévedés épp ezek mérete volt, hiszen a két oldalt felszerelt vásznak mérete alig volt nagyobb egy komoly TV készülékénél.

Nem volt hát látványos show, nem ugráltak táncosok. Csupán a fényekkel dobták fel a hangulatot. Igazából a 8 zenész is beleolvadt a fekete háttérbe: az egyetlen üde szín maga Sade volt, akinek 52 éves korában is csodaszép a hangja.

Jöttek a nóták, az új albumról és a régiekről felváltva. A Smooth Operator kb 20 év után is elképesztően jó dal, a közönség pedig felállva ünnepelte a zenészeket! Érdekes lehet egy nótát 20 éven keresztül folyamatosan úgy játszani, mintha ma adnád elő első alkalommal… Nem nagyon tudok részleteket mondani. A hangszeres tudása elképesztő, a hangzás közelít a tökéleteshez, a szaxofon és a gitár párbaját nehéz lenne elfeledni.

Végül az előadás kicsit több mint két órát tartott, 22 dalt hallhattunk élőben eljátszva. Parádés koncert volt, a csodálatos dallamok senkit sem hagytak érintetlenül. Közben pedig Sade néha konferált, és ezek a pillanatok mutatták meg, micsoda szerénység lakik a szívében… Ez a fajta alázat csak a legnagyobbaké… (Már régóta készültünk Budapestre, de nem voltunk elég jók, pedig ti a legjobbat érdemlitek!) Az előadás végén pedig a szokásos bemutatás is igazi produkció volt.

Csodálatos este volt. A zene itt kezdődik! Bárcsak gyakrabban lenne ilyen élményünk!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 5 (Emlékezetes!) skálán: 5 pont – Emlékezetes!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése