2011. november 4., péntek

A segítség


(The Help)
Színes, feliratos, amerikai-indiai-emirátusokbeli filmdráma, 146 perc, 2011
Rendező: Tate Taylor
Főszereplők: Emma Stone, Viola Davis, Octavia Spencer, Bryce Dallas Howard, Jessica Chastain, Ahna O’Reily, Allison Janney, Anna Camp

Skeeter a főiskoláról hazatér szülővárosába Jacksonba, és felnőtt fejjel szembesül a különös valósággal. Egy olyan világban nőtt fel, ahol a gyermekeket néger nevelők gondozzák, akik azonban nem használhatják gazdáik mosdóját. Skeeter magányos és lázadó, míg összes egykori barátnője családanya, gondosan választott férjekkel és látszólag békés polgári otthonokkal. Skeeter írónak készül, ezért megpróbálja rávenni a néger nevelőnőket, hogy meséljék el, hogyan látják ők a fehérek világát. Egy félelemmel és előítéletekkel teli világban azonban egy ilyen vállalkozást sokkal nehezebb megvalósítani, viszont sokkal több fájdalmat is okoz. Skeeter azonban meglepően erős és elkötelezett, nem fél szembe menni a világgal…

Tate Taylor rendező nagyon precíz munkát végzett. Elképesztő aprósággal tárja elénk a csupán néhány évtizeddel ezelőtti valóságot, az egész film teljesen korhű. Pontosan átélhetjük azokat a vészterhes időket, melyek a mi történelmünkből kimaradtak, és megsejthetjük, micsoda forradalmi tett volt a könyv megírása. Szépek a képek, a meleg barátságos színek elénk varázsolják az amerikai álom polgári otthonát, az egész fényképezés nagyon jó. Kellemes a zene is, az egész hangulat nagyon jó.

A legjobb döntés azonban a remek színészválasztás volt. Elsőként is Emma Stone mint Skeeter. Az eddig bohó szerepekben tündöklő különös szépségű színésznőnek ez az első drámai főszerepe, itt bizonyítja be, hogy nemcsak komikának remek, de rendkívül tehetséges is. Gyönyörű, játéka magával ragadó. Érezni a gyengeségeit, látni a botladozásokat, együtt éljük meg vele a hőssé válást. Imádom ezt a lányt, imádom a szépségét és imádom a tudását! Remek ellenpólus mellette a két néger nő: Viola Davis és Octavia Spencer kissé bumfordiak, furcsán beszélnek, de elképesztő tehetséggel játsszák szerepeiket. Octavia elképesztő méretű szemeiből kiolvasható a színesbőrűek minden szenvedése. Mindhárom nő bőven Oscart érdemelne a játékára! Mellettük pedig még egy csomó tehetséges színészt láthatunk. Bryce Dallas Howard a gonosz ám unatkozó polgár feleség szerepében emlékezeteset alakít. Ugyanígy említést érdemel Jessica Chastain is, a kissé lökött kitaszított szerepében. Nem feledkezhetünk el Allison Janneyről sem, aki szokásos eleganciájával hozza remekül az anya megosztó szerepét.
  
Igazi történelmi téma, egy máig létező konfliktus bemutatása, jól megírt párbeszédek, remek rendezés és elképesztően tehetséges színészek – ebben a filmben minden benne van, amiért érdemes moziba járni. Remek csemege!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése