2012. február 5., vasárnap

Borotvaélen

(Man on a Ledge)
Színes, feliratos, amerikai thriller, 102 perc, 2012
Rendező: Asger Leth
Főszereplők: Sam Worthington, Elizabeth Banks, Ed Harris, Jamie Bell, Edward Burns, Kyra Sedqwick, Anthiny Mackie, Genesis Rodriguez 

Nick Cassidy egy reggel besétál egy elegáns hotelbe, majd kimászik a párkányra a huszadik emeleten, és a kiszálló rendőröket öngyilkossággal fenyegeti. Tárgyalónak Lydia Sencert kéri, aki egy korábbi sikertelen közvetítés árnyékában él, azaz inkább tengődik. A nyomok lassan érkeznek: kiderül, hogy Nick szökött fegyenc, aki korábban rendőr volt, az ingatlan mágus David Englandernek dolgozott, aki megvádolta azzal, hogy ellopott egy negyven millió dolláros gyémántot. Ártatlanságát nem tudta bebizonyítani, így börtönbe került, ahonnan egy ügyes trükkel sikerült megszöknie. Folyik a lélektani harc az öngyilkos jelölt és a tárgyaló között, azonban az egész úgy tűnik, mintha csak az időt húzná, mintha csak valami másra kéne a sok drága perc… Ennél többet hiba lenne elárulni a történetről.

Asger Leth rendező ügyesen forgatja a szálakat, mindig csak annyit mutat meg a sztoriból, amennyit szükséges, így végig fent tudja tartani az izgalmat. Dögös a zene és remek a fényképezés, a pergő események közben kellő mértékű humor is jelen van, ugyanakkor nő a feszültség, ahogy közeleg a végkifejlet…

Sam Worthington jó, bár főleg csak egy párkányon ácsorog, így aztán színészi eszközei kissé behatároltak. Mégis izgalmas és jól hozza a kétségbeesett figurát. Elizabeth Banks a szétesett ügynöknő szerepében remek. Ed Harris pedig mindent remekül el tud játszani, ezúttal a jég hideg gonoszt is… Ki kell emelni a fiatalokat: Jamie Bell kellően vicces, Genesis Rodriguez pedig vérforralóan gyönyörű. Kettősük szerepeltetése zseniális ötlet, mert természetes humoruk kellően oldja a sztori feszültségét. A többi epizodista pedig szintén hihető és nagyon jó alakítást hoz. 

Az ötlet remek, a megvalósítás kiváló. Pörgős akciófilm, amiben sikerül kilépni a szokásos sablonokból. Jó ötletek, energikus megvalósítás – mindez különösebb durvaság nélkül. Parádésan jó akciófilm, bár több ilyet láthatnánk! Kimondottan ajánlom mindenkinek!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése