2012. augusztus 26., vasárnap

Hobo: Vadászat


Közreműködő: Hobo és bandája
Helyszín: Park - Budapest
Dátum: 2012.08.25.

Mikor a Vadászat lemez 1984-ben megjelent, akkor az bizony forradalmi történet volt. Annak ellenére, hogy a legenda szerint Aczél elvtárs személyesen lektorálta… Csak álltunk ott, hallgattuk, és azt gondoltuk, hogy ilyen nincs is… Emlékszem, az akkori diákvezér, a szinte mindenkinél népszerűbb Nemes Gyula azt mondta: „Ez még nálam is jobb…”

Alig 28 évvel később Budapest egyik legújabb szórakozóhelyén, a Parkban állították színpadra a legendás művet.

Maga a hely: könnyen megközelíthető, van mellette hatalmas parkoló. Ez tetszik. Bent egy nagy koncert tér, és számos kisebb hely várja a vendégeket. Ez is jó. Körben pedig kocsmák hada várja a szomjas vendégeket… Nagy nehezen találtam egy étkező helyet is: a Gyros egészen zseniális volt, az igazi török típusú pitával, ilyet alig-alig lehet kapni valahol. Ettől jó kedvem lett. Ami aztán az italos pultnál párolgott el: a sör 300 Ft, viszont a dobozod cola 500 Ft. Hmm… Azért ez kissé durva… Nagy duzzogva, de azért kényelmesen helyet foglaltam a nézőtéren…

Hobo épp olyan, mint egykor. Hatalmas mackó a kócos hajrengetegével – az egyetlen különbség, hogy sörénye már erősen őszbe fordult. De ma is igazi showman: játszik, táncol, ugrál… Épp oly esetlenül, mint 28 éve… A zenekart ezúttal az ős-társ Póka Egon vezeti, játszik benne a briliáns Fekete Kornél, valamint egy ifjú gitáros és egy dobos. Az ő nevüket még nem sikerült megjegyeznem. Eredeti tervek szerint fellépett volna Tátrai Tibor is, de ő egy baleset miatt csak nézőként vehetett részt az eseményen.

Maga a Vadászat különleges darab: ma is épp olyan ütős, mint egykoron. Ahogy Hobo mondta: egykor az urak vadásztak, aztán az elvtársak. Ma pedig együtt vadásznak… No, igen.

A nóták nagyon ütnek, a zenészek elképesztően jól nyomják… Ja, ha valaki ért a hangszeréhez… Az egyetlen zavaró dolog, hogy a dalok közti szünetekben alig érteni, ami zajlik. Pedig Hobo kommentál, verseket szaval (Például egy egykor letiltott Petőfi verset, ami nem kerülhetett fel az albumra…), ezek a pillanatok egészen különlegesen, csak éppen alig érteni. Hobo beszél halkan, vagy a mikrofon rossz, az rejtély, mert a dalok közben igen rendesen szól a cucc, a szövegeket azonban alig érteni… Ezért nagy kár.

Végül nagyjából két órát tart az este. Ez az igazi nagyság: a 28 éve megírt dalokat kórusban énekelte a közönség… Hobo már nem fiatal, de még nem lehet leírni a hazai zenei színpadokról… Remek este, remek buli volt!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 5 (Emlékezetes!) skálán: 5 pont – Emlékezetes!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése