2012. szeptember 10., hétfő

A Bourne hagyaték


(The Bourne Legacy)
Színes, feliratos, amerikai akcióthriller, 135 perc, 2012
Rendező: Tony Gilroy
Főszereplők: Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton, Joan Allen, Donna Murphy, Scott Glenn, Albert Finney, Stacy Keach, Zeljko Ivanek

Nagy merészség folytatni egy Borne kategóriájú sorozatot úgy, hogy kimarad belőle az egykori főszereplő és a rendező. Sokan féltek attól, hogy Matt Damon nélkül vajon mire mennek az alkotók… Nos, el kell ismerni: először a filmtörténetben sikerült meglépni a nagy dobást!

Az átkötés zseniális. A történet elején teljes mértékben párhuzamosan haladunk az eredeti Bourne sztorival. Jason szabadon mászkál, amit egyes nagyemberek fenyegetésnek értékelnek. Olyannyira, hogy egy titkos szobában megszületik az ítélet: fel kell számolni az éppen futó programokat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ki kell végezni az ügynököket és a stáb tagjait… Csakhogy az egyik ügynök, Aaron Cross nem éppen az a fajta, aki hagyja magát kivégezni. Visszatér az Államokba, csakhogy van egy kis hiba: szüksége van egy gyógyszerre, melyet a program biztosít számára. Így megmenti az őt egykor felügyelő doktornőt a kivégzéstől, hogy aztán az ő segítségével szerezzen magának pirulákat… Mindeközben persze folyamatosan üldözik őket a titokzatos gyilkosok. Az egész film egy hatalmas menekülés…

Tony Gilroy remekül vezeti a sztorit. Jók a vágások, jó a fényképezés. Néhol ugyanis lelassul a tempó, de a feszültséget sikerül fenntartani. Ez már nem az eredeti Bourne sztori, de méltó a folytatás. Egy kis ember harca a hatalmas arctalan gépezet ellen. Miközben ökölbe szorult kézzel nézzük, amint egyes emberek egy YouTube videó miatt döntenek mások kivégzéséről, csak egy gondolat jár az eszünkben: vajon ez tényleg így működik…?

Jeremy Renner tökéletes választás volt a szerepre. Nem is próbálja meg Damont utánozni, van ő épp eléggé jó erre a szerepre. Remek akcióhős, ugyanakkor az érzelgős jelenetekben is jó. Rachel Weisz pedig zseniális a szerepében. Így a két fiatal hátán kiválóan megél a sztori. Miközben a másik oldalon egy sor nagyágyú alakítja a hatalmasokat, akik másokról döntenek… Edward Norton és Stacy Keach két hatalmas figura, akik remekelnek a negatív szerepben is.

Végül el kell ismerni: jól sikerült a folytatás, és persze nyilvánvaló – a történet nem itt ér véget. Izgatottan várjuk a folytatást!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése