2013. március 11., hétfő

Született gengszterek



(Stand Up Guys)
Színes, feliratos, amerikai vígjáték, 95 perc, 2012
Rendező: Fisher Stevens
Főszereplők: Al Pacino, Christopher Walken, Alan Arkin, Julianna Margulies, Lucy Punch, Mark Margolis, Addison Timlin, Vanessa Ferlito, Katheryn Winnick

Val 28 év börtönbüntetés után kisétál a fogdából. Régi barátja Doc várja. Egyrészt azért, mert az egyetlen barátja, másrészt azért, mert a helyi gengszter főnök utasítására ki kell nyírja régi barátját. Így aztán alig 24 órájuk marad, hogy felidézzék a réi szép emlékeket. A két öreg beleveti magát az éjszakába, miközben egyik fura kalandból a másikba érnek. Kiszabadítják régi barátjukat az öregek otthonából, ellopnak egy szuper autót és kegyesen bosszút állnak egy idegen lányon esett sérelmekért – csupán a jól neveltség okán. Időnként visszatérnek egy étterembe, ahol egy csodás tündér szolgál fel… És menet közben jókat beszélgetnek az Élet igazi értékeiről…

Fisher Stevens zseniális mozit csinált. Igazi régi módi gengszter film, lassú történettel, mély mondanivalóval. Ugyanakkor tele van zseniális poénokkal és a modern világra való rácsodálkozással. Olyan igazi, mélyen emberséges film ez, ahol a bűnözőket azonnal a szívünkbe zárjuk… Gyönyörű képekkel, remek zenével.

Al Pacino zseniális, néhány lagymatag alakítás után ismét a régi fényében tündököl. Egyszerűen fenomenális. Cristopher Walken pedig egészen elképesztő partnere. Kettejük játékát még órákig elnéztem volna… Alan Arkin a harmadik színész óriás, aki röviden, ám remekül szerepel a történetben. Mellettük csupa remek színészt látunk az epizód szerepekben… Julianna Margulies a kórházban kellemes emlékeket ébreszt… Lucy Punch a Rossz tanár után megint hatalmasat alakít. Remek a csaj. Adison Timlin pedig egy valóban imádni való kis Tündér… Ennyi remek színész egy filmben, ez csak sikeres lehet.

Nehéz lenne megmondani, mitől olyan zseniális ez a film. Leginkább attól, hogy emberi. Nagyon mélyen emberi. Egészen elképesztő színész óriások, és egészen remek fiatal komikák összjátéka, zseniális poénok gyűjteménye, miközben igazi emberi értékek szószólója. Mert a gengszter is úriember… Hatalmas élmény, mindenkinek látni kell!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 10 pont – Csoda!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése