2013. május 23., csütörtök

A nagy Gatsby



(The Great Gatsby)
Színes, magyarul beszélő, amerikai-ausztrál romantikus dráma, 145 perc, 2012
Rendező: Baz Luhrmann
Főszereplők: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maquire, Isla Fisher, Joel Edgerton, Amitabh Bachchan, Jason Clarke, Callan McAuliffe

Amerika, 20-as évek, a boldog békeidő. A fényűző partik és a nagy érzelmek kora. A titokzatos Jay Gatsby a közélet egyik legfontosabb szereplője, mégis élete titokba burkolózik. Legendák élnek róla, de igazából senki sem tudja, hogy ki is ő és miből él… A fiatal bróker Nick Carraway teljes mértéken le van nyűgözve szomszédjától. Csak később döbben rá, hogy Gatsby barátsága nem érdek nélküli. Csak egy dolgot akar: találkozni a fiú unokatestvérével, a híresen szép Daisy Buchanannal. A nagy találkozás létrejön, és itt derül ki, hogy Gatsby és Daisy régóta ismerik egymást. Az események elszabadulnak és a gazdagok fényűző világáról kiderül, hogy semmi sem az, aminek látszik…

Baz Luhrman nem cáfol rá múltjára. Ismét egy hatalmas kivitelű, parádés díszletekkel és jelmezekkel kiállított történetet mutat be. Remek fényképezés, fantasztikus zene és sok-sok csillogás szórakoztatja a nézőt. Minden apró részlet a helyén van, és a látvány valóban lenyűgöző.

Nem kevésbé a színészek. Először ott van Carey Mulligan. Nem tudok vele tárgyilagos lenni, mert imádom. Tehetséges, csodaszép és ebben a filmben is remekel. A mosolya pont olyan, hogy az egész történet ettől lesz hihető. Ezért a mosolyért én is bármit megtennék, még 10 év után is… Aztán Leonardo DiCaprio ismét nagyon jó. Ahogy idősödik, tényleg egyre jobb, Gatsby szerepe pedig épp neki van kitalálva… A két nagy mellett pedig egy sor remek színész alakít a kisebb szerepekben. Joel Edgerton szinte sátáni, Tobey Maquire ártatlan csodálkozása a világra teljesen hiteles, Isla Fisher pedig dögösen csábító… De a többi szereplő is mind-mind remek.

A történet igen látványos, csodás külsőségekkel, de valójában egy egészen egyszerű kérdésre keresi a választ. Ha valaki rátalált az igaz szerelemre, tovább lehet-e lépni. Elfeledhető az igazi boldogság az idők során? A kitartás vajon mindig meghozza a gyümölcsét…? Egyszerű kérdések, de nem egyszerű válaszok. Mert a világban semmi sem az, aminek látszik, a fényes külsőségek csak a szokásos napi mocskot takarják. Ebben a világban élhet a szerelem?

Remek film, remek alakítások, igazán érdemes megnézni!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 9 pont - Emlékezetes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése