2013. május 5., vasárnap

Camille



(Camile Redouble)
Színes, magyarul beszélő, francia vígjáték, 115 perc, 2012
Rendező: Noémi Lvovsky
Főszereplők: Noémi Lvovsky, Samir Guesmi, Judith Chemla, India Hair, Yolande Moreau, Michel Vuillermoz, Denis Podalydes

Camille negyven éves, kissé kiégett színésznő, aki épp válik gyermekkori szerelmétől… Elalszik és hirtelen a múltban ébred fel: ismét 16 éves. Újra élnek a szülei, újra iskolába kell mennie, és újra találkozik Ericcel, az egykori szerelemmel… Camille egyrészt próbálja feldolgozni a helyzetet, másrészt igyekszik megváltoztatni a múltat, hogy alakuljon még egyszer ilyen szerencsétlenül az élete… De bármit is akar tenni, a sorsot nem lehet megváltoztatni…

Noémi Lvovsky megrendezte a filmet, egyben pedig el is játszotta a főszerepet. Alapvetően nem ez a baj. Hiszen az ötlet nem új, láttunk már ilyen sztorit számtalan esetben. Ami újdonság, az leginkább az, hogy ezekben a filmekben a megfiatalodó versenyzőt egy fiatal színész játszotta el. Itt azonban Noémi marad a szerepben, és ő adja elő a 16 éves szerepet is – mi persze látjuk a valóságot, a szereplőkkel ellentétben. Ez az ötlet még élne is… Ami azonban számomra zavaró, hogy ezt a történetet általában remek kis komédiának fogják fel a filmesek. Ebben az esetben azonban ez nem így van. Vannak ugyan poénok, a film összessége azonban sokkal inkább szomorkás. Nem tiszta, hogy mit is akarnak elmondani, és szerintem a sztori sincs egészen rendesen kidolgozva.

A szereplők általában jók – számunkra ismeretlen francia színészek. Ezzel nincs gond. Számomra Noémi Lvovsky maga az, aki kevés ehhez a szerephez. Nem elég szép, nem elég jó színész, nem elég jó a kommunikációja. Sokszor csak vigyorog idiótán, ahelyett, hogy mondana vagy tenne valamit.

Összességében nézhető a film, de nem gondolnám, hogy a francia film egy remeke ez a darab…
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 5 pont - Közepes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése