2013. június 30., vasárnap

Z világháború



(World War Z)
Színes, magyarul beszélő, amerikai-máltai akció-horror, 116 perc, 2013
Rendező: Marc Forster
Főszereplők: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz, Abigail Hargrove, Fana Mokoena, Fabrizio Zacharee Guido, Sterling Jerins, Eric West, Matthew Fox, David Morse

Gerry Lane egykori ENSZ alkalmazott, ma már nyugodt életet él családjával. Csakhogy hirtelen felborul a világ: emberek egyik pillanatról a másikra megvesznek és élő halottként tombolnak. Lave családját kimentik egykori ENSZ-es főnökei, de a szabadságnak ára van: Gerrynek vissza kell térnie a terepre, hogy segítsen kideríteni, mi okozza a világszerte tomboló járványt. Így aztán megkezdődik a nagy utazás…

Marc Forster elég feszes filmet alkotott. Nem hagy sok időt a gondolkodásra, a kezdés után 5 perccel már zombik elől menekülnek a főhősök, és a tempó egészen végig megmarad. Kemény film, a horror vonal jobban dominál, mint azt előre gondolhattuk volna. De ezzel semmi gond: a sztori inkább félelmetes, mint gusztustalan. Szerencsére. Jó a fényképezés és remekelnek a sminkesek.

Nagyon jók a színészek. Brad Pitt ma is mindent visz. Nyugalma árad a zombik közül, nyilván a tini lányok ma is megőrülnek érte… És ez érthető is. Kiemelést érdemel Daniella Kertesz, akinek magyarosan hangzó neve senkit ne tévesszen meg, valójában egy izraeli színésznő, viszont nagyon tehetséges. A sok-sok felvillanó mellékszereplő pedig mind jól hozza a figuráját.

Aki pedig képes belátni a sztori mögé, az azért kihall egy-két igencsak találó megjegyzést. Mint Észak-Korea, ahol 24 óra alatt kihúzták 23 millió ember összes fogát. „Nincs fog, nincs harapás, nincs terjedés…” Vagy Izrael, amely megint mindent előre látott… De ezek már csak csemegék.

Kőkemény akciófilm, pörgő tempóval és telve izgalommal. Ijedősen ne nézzék meg, a többieknek ajánlom!
Értékelés: 1 (Agyhalál) - 10 (Csoda!) skálán: 8 pont - Remek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése